18 °C Budapest

Lyoness: milliós bírság a megtévesztő reklámokért

2010. szeptember 27. 13:49

A GVH részben megállapította, hogy a Lyoness Holding Europe AG. és a Lyoness Hungary Kft. egyes tájékoztatásaikkal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, részben pedig a törvénysértést megfelelően alátámasztó bizonyítékok hiányában megszüntette velük szemben az eljárását.

A svájci Lyoness Holding Europe AG. (Lyoness AG) jelenleg Európában Magyarországon kívül 14 országban rendelkezik leányvállalattal és működtet vásárlói közösséget Lyoness néven. A holding magyarországi leányvállalata a 2003-ban alakult, adminisztrációs és tagszervező tevékenységet végző Lyoness Hungary Kft. (Lyoness Kft.). A Lyoness vásárlói közösség működésének lényege, hogy a Lyoness Hungary Kft-vel szerződést kötött ún. termékpartnerek a vásárlói közösségbe regisztrált tagok számára vásárlásaik során kedvezményeket biztosítanak. Amennyiben a regisztrált tagok e partnervállalkozásoknál bonyolítják le vásárlásaikat oly módon, hogy a megvásárolt termékért nem kevesebbet fizetnek, hanem a felajánlott kedvezménnyel arányosan utólagos pénzvisszatérítést kapnak. E kedvezményekért cserébe a vásárlói közösségbe regisztrált tagok a partnerüzletekben vásárolnak, növelve azok forgalmát.

A törzsvásárló és a Lyoness rendszert üzemeltető Lyoness AG. között a rendszerbe történő regisztráció során jogviszony keletkezik, amelyre elsősorban az Általános Üzleti Feltételek (ÁÜF) és melléklete, a "Jutalékok és Különleges Kedvezmények" című dokumentum (Melléklet) irányadó, amelyek egyes rendelkezései módosultak (eltérő tartalommal volt irányadó az ÁÜF és a Melléklet 2007. május 9-től 2008. október 21-ig, 2008. október 21-től 2009. novemberéig, s 2009. novemberétől).

2009. június 11-én a Lyoness vásárlói közösséget népszerűsítő reklámkampány indult. A kampányt a Lyoness AG. szervezte, meghatározva egyben a fogyasztói tájékoztatók tartalmát, melyek megjelentetéséről a Lyoness Kft. gondoskodott.
A tájékoztatások vizsgálata során a GVH annak tisztázására törekedetett, hogy a vállalkozások tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak-e, amikor
a) azt ígérték, hogy a fogyasztó minden vásárlás után 1%-os visszatérítésre jogosult,
b) azt ígérték, hogy a fogyasztó azonnali visszatérítésben részesül,
c) az ingyenesség ígéretét fogalmazták meg,
d) nem közölték az EUR/HUF árfolyam alkalmazásával kapcsolatos információt,
e) a fogyasztóknak ígért nagymértékű juttatások elérésének alapfeltétele más fogyasztók Lyoness rendszerbe történő aktív beléptetésében való közreműködés.

1%-os visszatérítés
Minden termékpartnernél bonyolított vásárlás után a vásárlás értékének 1%-a, azonban a nettó 4%-os vagy az alatti árrést biztosító termékpartnerek esetében a vásárlási érték 0,5%-a kerül jóváírásra a törzsvásárlók azon jutalékszámláján, amely nem egy valódi bankszámla, hanem egy virtuális, csak a Lyoness informatikai rendszerében létező számla.

Ezzel szemben a Debrecen TV-ben 2009. augusztus 10-16. közötti héten megjelentetett PR műsor és a Metropol című újság 2009. augusztus 6-i számában megjelentetett PR cikk azt az ígéretet fogalmazta meg a fogyasztók felé, hogy minden, a rendszer keretében megvalósított vásárlás után 1% mértékű visszatérítés illeti meg a fogyasztókat.

Azonnali visszatérítés
A Lyoness rendszerben a törzsvásárló jutalékszámláján 2009. április 29. előtt minimum 2.600 Ft-nak, a 2009. április 29-i árfolyam-módosítást követően minimum 3.000 Ft-nak kellett összegyűlnie ahhoz, hogy a törzsvásárló saját bankszámlájára ténylegesen készpénz átutalás történjen, feltéve, hogy az adott termékpartner az eljárás alá vontak felé fizetési kötelességét már teljesítette. Ennek megfelelően ahhoz, hogy az 1%-os, illetve 0,5%-os visszatérítésekből a fogyasztó részére ténylegesen átutalás történjen a bankszámlájára a 2009. április 29. előtti időszakban legalább 260.000 Ft értékben, a 2009. április 29. utáni időszakban legalább 300.000 Ft értékben kellett vásárolnia a termékpartnereknél.

A Gazdasági Rádióban 2009 augusztusában elhangzott PR műsor azonban az azonnali visszatérítés ígéretét fogalmazta meg, azt a képzetet keltve, hogy a fogyasztók az általuk a Lyoness rendszerben eszközölt vásárlások után azonnal megkapják a visszatérítést, ugyanakkor fel sem merülhetett bennük, hogy a visszatérítés megvalósulása egyéb feltételektől, meghatározott összeg elérésétől függ. A tájékoztatás tehát nem felelt meg a valóságnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Miként nem fedte a valóságot Metropol című újság 2009. augusztus 6-i számában megjelentetett az a PR cikk sem, mely azt közölte a fogyasztókkal, hogy "vásárlásaik után költéseik 1%-át azonnal jóvá is írják számlájukon."
Azon fogyasztók esetében ugyanis, akik részleteiben nem ismerik a Lyoness rendszer működését, ez a közlés azt az üzenetet hordozta, hogy a költések 1%-a nem a rendszerhez tartozó virtuális jutalékszámlán, hanem a fogyasztó folyószámláján (bankszámláján) jelenik meg azonnal.

Ingyenesség
A törzsvásárló részvétele a Lyoness rendszerben meghatározott kivételektől eltekintve díjtalan. Ilyen kivétel lehet többek között a teljesített vásárlás (visszatérítések elszámolása céljából történő) rögzítésére szolgáló, fizetőeszköznek nem minősülő Lyoness Cashback Kártya 24 hónapos érvényességi ideje lejártát követő meghosszabbításának díja, vagy a tájékoztató szórólapokat, füzeteket tartalmazó Welcome Package költsége, illetve a törzsvásárló részére opcionális költséget jelenthet az oktatás és a szervezők által szervezett rendezvények látogatása.

Voltak ugyan olyan tájékoztatások is, amelyek csak a regisztráció ingyenességére utaltak, ám a GVH megállapította, hogy a Debrecen TV-ben és a Gazdasági Rádióban 2009 augusztusában megjelentetett PR műsor a Lyoness rendszer egésze szempontjából fogalmazta meg az ingyenesség ígéretét. Ez tehát nem felelt meg a valóságnak. Miként az a www.fogyasztok.hu internetes honlapon 2009. szeptember 9-én megjelent PR cikkben nyújtott tájékoztatás sem, amely azt közölte, hogy ha az ügyfél használja a rendszert, a Lyoness Cashback Kártya érvényesítése két év után ingyenes, az érvényesítés csak akkor történik ellenérték (10 euro) fejében, ha a két év alatt egyáltalán nem használták a rendszert. Mindeközben ahhoz, hogy a 24 hónapos érvényességi idő lejártával a Lyoness Cashback Kártya ingyenesen legyen igényelhető, teljesülnie kellett azon feltételnek, hogy a fogyasztó havonta nettó 39.000 Ft-ért vásárlásokat bonyolítson le a Lyoness rendszerben, azaz az érvényesítés nemcsak akkor történik ellenérték fejében, ha a fogyasztó egyáltalán nem használja a rendszert. A fentieken túl az ingyenesség fenti feltételét nem teljesítő fogyasztók részére az új kártya igénylése nem 10, hanem 12 euró ellenében volt lehetséges.

A fenti magatartások miatt a GVH határozatában 1 millió forint bírság kiszabását tartotta indokoltnak, mely során súlyosító körülményként értékelte a magatartás felróható jellegét, míg enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a vállalkozások a jogsértést elismerték, illetve a fogyasztók a szerződés megkötéséig további információkhoz juthatnak a Lyoness rendszerrel összefüggésben.

A GVH az EUR/HUF árfolyam alkalmazásával kapcsolatos információk, illetve a más fogyasztók Lyoness rendszerbe történő beléptetésében való közreműködés vonatkozásában az eljárást végzésével megszüntette. Úgy látta ugyanis, hogy a beszerzett bizonyítékok alapján nem állapítható meg jogsértés és eredmény az eljárás folytatásától sem várható.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24