13 °C Budapest

Óriási vagyoni károk, lép az Aegon

2010. szeptember 28. 12:32

Az idei év első nyolc hónapjában már 37,7 milliárd forint kártérítést fizettek a hazai biztosítók a szélsőséges időjárás okozta károkra - hangzott el az Aegon mai sajtótájékoztatóján. Kötelező egyéni katasztrófabiztosítási rendszer bevezetése helyett azonban az egyes települések és kistérségek által köthető katasztrófabiztosítási konstrukciók jelenthetik a megoldást a növekvő vagyoni károkkal szembeni védelemben - vélik a biztosítónál. A társaság idén vezérterméket vált, az új Lakás és Szabadidő Biztosítás keretében a károk jóval tágabb körére vállal térítést, a lakás-, élet, garancia-, utas- és kisállat-biztosítást pedig egy csomagban nyújtja.

Szaporodó kockázati tényezők

A népesedési tényezők, a rossz letelepedési gyakorlat, a vagyonosodás és a katasztrófák klímaváltozás miatti szaporodása is közrejátszik abban, hogy egyre nagyobbak a természeti katasztrófák miatt bekövetkező vagyoni károk - mutatott rá Vereczki András, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese. Bár előfordulásukat tekintve az időjárási károk jóval gyakoribbak, az árvízkárok jóval nagyobb károkat okoznak - mondta. Árvízkárokra az egész világon 2002-ben, éppen a mi régiónkban fizettek ki a legtöbbet a biztosítók, mintegy 16 milliárd dollárt.

Az átlag jó, a megoszlás nem

Nem olyan rossz a magyar ingatlanok 72%-os biztosítási lefedettsége európai összehasonlításban, csakhogy egyes veszélyeztetett területeken a lakások mintegy fele nincs biztosítva. Magyarországon szinte minden katasztrófa létrehoz egy ún. "excess of loss" veszteséget, vagyis amikor a veszteségek meghaladják a kárkifizetéseket - mondta Vereczki. Ennek okaként említette, hogy jelentős a nem- és alulbiztosítottság a veszélyeztetett területeken, sok helyen probléma a fedezethiány, lokálisan magas a veszéllyel szembeni kitettség (ártéri épületek, népességkoncentráció), és nem egyértelmű az állami szerepvállalás (alacsony hatékonyságú Wesselényi Alap).

Nem a kötelező katasztrófabiztosítás a megoldás

Megoldásként egy kötelező egyéni biztosítás bevezetése helyett az állammal való együttműködést, illetve előrejelző rendszerek és védművek kialakítását jelölte meg a vezérigazgató-helyettes. Említette, hogy Ausztriában katasztrófa alapból fizetik a nagyobb károkat, melyet a személyi jövedelemadó adott részének elkülönítéséből finanszíroznak. Probléma azonban, hogy a nem katasztrófa helyzetekből fakadó károk is tetemesek (vihat, csőtörés, tűz, üvegtörés, betörés, stb.), ezért hazánkban az egyes települések vagy kistérségek által megköthető katasztrófabiztosítási konstrukciók jelenthetik a megoldást, amelyek a szociálisan rászorulók számára teremtik meg az alapvető védőhálót, emellett fenntartják az egyéni biztosításra vonatkozó érdekeltséget is - emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rekord károk

A Mabisz statisztikái szerint idén mintegy 37,7 milliárd forint kárkifizetést okoztak a vihar- és árvízkárok Magyarországon, ebből 30,5 milliárd a vihar, 7,2 milliárd forint az árvízkárokhoz kapcsolódott. A lakosságot érintő teljes kár mehaladja a 40 milliárd forintot. Az idei nyáron bekövetkező kársorozatra a lakásbiztosítások területén piacvezető Aegon sem készült fel, ez megnyújtotta a kárrendezés időtartamát - ismerte el Vereczki. Felhívta a figyelmet: számos esetben nem fizetett eddig a biztosító: ilyen jégverésnél redőnyök, vakolat, kerti növényzet kárai, viharban autóra/házra rádőlő saját vagy idegen fa okozta károk, felhőszakadásnál pincében tárolt bútorok megrongálódása, fakadóvizetek, buzgárok, kerti bútor ellopása, pinceablak kitörése, csőtörésnél csőcsere, üvegmosdó, zuhanykabin eltörése, füst- és koromszennyeződés (tűz nélkül), besurranás, testi fenyegetés nélküli rablás és álkulcsos behatolás esetén.

Komplex biztosítás az Aegonnál

Az Aegon a 4,2 millió lakóingatlanból mintegy 1 millió lakásbiztosítással rendelkezik. A biztosító 1988-ban jelent meg első vezértermékével, a Családi Otthon Biztosítással, azóta többször új termékekkel jelentkezett, és most ismét vezérterméket vált, ebben lakás- élet- garancia- utas- és kisállat biztosítást nyújt egy csomagban, az AEGON Lakás és Szabaidő Biztosítás keretében - ismertette Szombat Tamás, a biztosító nem-életbiztosítási vezérigazgató-helyettese. A jövőben a biztosító az árvíz kockázatokat mindenütt vállalja, és számos esetben kibővíti a vagyonbiztosítás keretében téríthető károk körét. A termék 24 modulból áll, ezek a biztosítások egyenként külön is köthetők.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem