36 °C Budapest

Óriási vagyoni károk, lép az Aegon

2010. szeptember 28. 12:32

Az idei év első nyolc hónapjában már 37,7 milliárd forint kártérítést fizettek a hazai biztosítók a szélsőséges időjárás okozta károkra - hangzott el az Aegon mai sajtótájékoztatóján. Kötelező egyéni katasztrófabiztosítási rendszer bevezetése helyett azonban az egyes települések és kistérségek által köthető katasztrófabiztosítási konstrukciók jelenthetik a megoldást a növekvő vagyoni károkkal szembeni védelemben - vélik a biztosítónál. A társaság idén vezérterméket vált, az új Lakás és Szabadidő Biztosítás keretében a károk jóval tágabb körére vállal térítést, a lakás-, élet, garancia-, utas- és kisállat-biztosítást pedig egy csomagban nyújtja.

Szaporodó kockázati tényezők

A népesedési tényezők, a rossz letelepedési gyakorlat, a vagyonosodás és a katasztrófák klímaváltozás miatti szaporodása is közrejátszik abban, hogy egyre nagyobbak a természeti katasztrófák miatt bekövetkező vagyoni károk - mutatott rá Vereczki András, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese. Bár előfordulásukat tekintve az időjárási károk jóval gyakoribbak, az árvízkárok jóval nagyobb károkat okoznak - mondta. Árvízkárokra az egész világon 2002-ben, éppen a mi régiónkban fizettek ki a legtöbbet a biztosítók, mintegy 16 milliárd dollárt.

Az átlag jó, a megoszlás nem

Nem olyan rossz a magyar ingatlanok 72%-os biztosítási lefedettsége európai összehasonlításban, csakhogy egyes veszélyeztetett területeken a lakások mintegy fele nincs biztosítva. Magyarországon szinte minden katasztrófa létrehoz egy ún. "excess of loss" veszteséget, vagyis amikor a veszteségek meghaladják a kárkifizetéseket - mondta Vereczki. Ennek okaként említette, hogy jelentős a nem- és alulbiztosítottság a veszélyeztetett területeken, sok helyen probléma a fedezethiány, lokálisan magas a veszéllyel szembeni kitettség (ártéri épületek, népességkoncentráció), és nem egyértelmű az állami szerepvállalás (alacsony hatékonyságú Wesselényi Alap).

Nem a kötelező katasztrófabiztosítás a megoldás

Megoldásként egy kötelező egyéni biztosítás bevezetése helyett az állammal való együttműködést, illetve előrejelző rendszerek és védművek kialakítását jelölte meg a vezérigazgató-helyettes. Említette, hogy Ausztriában katasztrófa alapból fizetik a nagyobb károkat, melyet a személyi jövedelemadó adott részének elkülönítéséből finanszíroznak. Probléma azonban, hogy a nem katasztrófa helyzetekből fakadó károk is tetemesek (vihat, csőtörés, tűz, üvegtörés, betörés, stb.), ezért hazánkban az egyes települések vagy kistérségek által megköthető katasztrófabiztosítási konstrukciók jelenthetik a megoldást, amelyek a szociálisan rászorulók számára teremtik meg az alapvető védőhálót, emellett fenntartják az egyéni biztosításra vonatkozó érdekeltséget is - emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rekord károk

A Mabisz statisztikái szerint idén mintegy 37,7 milliárd forint kárkifizetést okoztak a vihar- és árvízkárok Magyarországon, ebből 30,5 milliárd a vihar, 7,2 milliárd forint az árvízkárokhoz kapcsolódott. A lakosságot érintő teljes kár mehaladja a 40 milliárd forintot. Az idei nyáron bekövetkező kársorozatra a lakásbiztosítások területén piacvezető Aegon sem készült fel, ez megnyújtotta a kárrendezés időtartamát - ismerte el Vereczki. Felhívta a figyelmet: számos esetben nem fizetett eddig a biztosító: ilyen jégverésnél redőnyök, vakolat, kerti növényzet kárai, viharban autóra/házra rádőlő saját vagy idegen fa okozta károk, felhőszakadásnál pincében tárolt bútorok megrongálódása, fakadóvizetek, buzgárok, kerti bútor ellopása, pinceablak kitörése, csőtörésnél csőcsere, üvegmosdó, zuhanykabin eltörése, füst- és koromszennyeződés (tűz nélkül), besurranás, testi fenyegetés nélküli rablás és álkulcsos behatolás esetén.

Komplex biztosítás az Aegonnál

Az Aegon a 4,2 millió lakóingatlanból mintegy 1 millió lakásbiztosítással rendelkezik. A biztosító 1988-ban jelent meg első vezértermékével, a Családi Otthon Biztosítással, azóta többször új termékekkel jelentkezett, és most ismét vezérterméket vált, ebben lakás- élet- garancia- utas- és kisállat biztosítást nyújt egy csomagban, az AEGON Lakás és Szabaidő Biztosítás keretében - ismertette Szombat Tamás, a biztosító nem-életbiztosítási vezérigazgató-helyettese. A jövőben a biztosító az árvíz kockázatokat mindenütt vállalja, és számos esetben kibővíti a vagyonbiztosítás keretében téríthető károk körét. A termék 24 modulból áll, ezek a biztosítások egyenként külön is köthetők.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?