9 °C Budapest

Éledezik a unit-linked piac

Pénzcentrum
2010. február 23. 10:17

Bár a Mabisz statisztikái szerint az életbiztosítási üzletág 411 milliárd forintos bevétele 11 százalékos elmaradást mutat, számos apró jel mutat arra, hogy új folyamatok indultak el a piacon - írta a Napi Gazdaság.

A legszembetűnőbb, hogy az éves szinten komoly, 23,8 százalékos díjbevétel-visszaesést mutató - egyszeri díjas életbiztosításokba az év utolsó három hónapjában csaknem 60 milliárd forint folyt be, ami a teljes éves egyszeri díjas bevétel 44,7 százaléka. Sokáig kell visszamenni, amíg ilyen sikeres három hónapot találunk: a válság előtti év, 2007 utolsó három hónapjában volt az abszolút csúcs - akkor 81 milliárd érkezett a biztosításokba -, ezenkívül ugyanakkor csak két "kamatadós" negyedév, az adónem bevezetésének éve, 2006, illetve az éves átkötés miatt 2007. III. negyedéve tudott jobb teljesítményt felmutatni.

A folyamatos díjas életbiztosítási szegmens - szerény, éves szinten 2,91 százalékos - visszaesésével szembe ment a folyamatos díjas unit-linked állomány, amely az életbiztosítási üzletágon belül egyedüliként volt képes növekedést felmutatni 2009. második negyedévétől, ha az előző év bázisadataival vetettük össze őket. Most pedig az egyszeri díjas - döntően unit-linked - biztosítások őszi tavasza az újabb jel erre. (Igaz ez még akkor is, ha tudható, hogy a hihetetlenül erős egyszeri díjas díjbevételugrást egy társaság szeptemberig jegyzett, ám piacra csak októberben kerülő kibocsátása segítette.)

Az utolsó három hónap adatai - és persze az összességében 3,51 százalékkal zsugorodó nem életági piac - hozzásegítették az életbiztosítási területet ahhoz, hogy a díjbevétel tekintetében az üzletág ismét megközelítse a "bűvös" 50 százalékos mértéket: az év végén az életág súlya 49,82 százalék volt, szemben például 2009 márciusával, amikor 100 biztosítóhoz érkező forintból mindössze 42,15 forint származott életbiztosításból. (Ez utóbbinál rosszabb arányt 2005. szeptember végén láttunk a negyedéves jelentésekben.)

Az életbiztosítások komoly hendikeppel indulnak a 2009-es év szabályozói környezetéhez képest. Az életbiztosítások adókedvezményének megszüntetése és a hosszú távú megtakarítási formák közötti diszpreferálása meglehetősen kellemetlen helyzetet teremthet. Mindez olyan pillanatban, amikor a tíz évvel ezelőtt megkötött hagyományos életbiztosítási szerződések egyre nagyobb részben futnak ki - ennek tudható be a folyamatos díjas állomány erodálódása. Nem nehéz elképzelni, ilyen helyzetben milyen nehéz rábeszélni az ügyfeleket, hogy összegyűjtött pénzüket ismét hasonló konstrukcióba fektessék.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem