6 °C Budapest

Életbiztosítások: itt a feltámadás?

Pénzcentrum
2010. február 18. 06:10

826 milliárd forintra, vagyis a három évvel ezelőttit alig meghaladó szintre esett vissza tavaly a magyar biztosítók díjbevétele a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének friss statisztikái szerint. Az életbiztosítások 11, a nem-életbiztosítások 4%-ot estek, jó hír azonban, hogy ismét új erőre kaptak a válság előtt az életbiztosítási piac motorjának számító, befektetési egységhez kötött (unit-linked) biztosítások.


A nem-életbiztosítási piacon 410, az életbiztosítási piacon 416 milliárd forintos díjbevételt ért el tavaly a magyar biztosítók. Az év negyedik negyedévében a unit-linked termékek reneszánszának köszönhetően két év múltán egyik negyedévről a másikra ismét bővülni tudott az életbiztosítási piac. Ez arra utal, hogy a múltbeli negatív hozamokat és a korábbi néhány hónap pánikreakcióit feledve az ügyfelek ismét a befektetési jelleggel bíró életbiztosítások felé fordultak.


A nem-életbiztosítási piacot jellemző szezonalitás az elmúlt évben is érvényesült, az első negyedévben még az előző éveknél is nagyobb díjbevételt tudtak realizálni a biztosítók. Az esztendő többi negyedéve azonban rosszabbul alakult, mint 2008 hasonló időszakai, ami mutatja, hogy a gazdasági visszaesés hatására, elsősorban az autóértékesítések visszaesése miatt kevesebbet tudtak költeni biztonságra az ügyfelek.


Némileg, 61 milliárd forintról 58 milliárdra csökkent a magyar biztosítók adózott eredménye annak ellenére, hogy az intézmények többsége jelentős költségtakarékosságba kezdett. Hogy mely biztosító hogy teljesített (elsősorban a díjbevételek tekintetében), arról a Magyar Biztosítók Szövetségének közeljövőben megjelenő statisztikáinak ismeretében már pontos képünk lehet.


A biztosítók kár- és szolgáltatás-kifizetése 2008-hoz képest 2 milliárd forinttal, 513 milliárdról 510 milliárd forintra csökkent. Az életbiztosítások területén némileg nőtt a unit-linked termékek visszaváltási aránya, ezt majdnem kompenzálni tudta a vegyes életbiztosítások területén történő kifizetések csökkenése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Míg az életbiztosítások területén 300 milliárdról 303 milliárd forintra nőtt a kifizetés, a nem-életbiztosítások szegmensben 208 milliárdról 201 milliárd forintra csökkent. Ez a jelenség recesszióban természetesnek nevezhető, gondoljunk csak a kevesebbet futó teherautókra.


A válság rávilágított arra, mennyire fontos, hogy a pénzügyi intézmények transzparens módon kezeljék az ügyfelek pénzét. Ami a biztosítókat illeti, ehhez jelentős mértékben hozzájárult az év utolsó negyedévében bevezetett teljes költség mutató (TKM). A mutatószám bemutatja, mekkora nem hozam típusú veszteség éri az ügyfelet az adott unit-linked terméken. A hozamot viszont nagyban befolyásolja, mibe fektetik az ügyfelek pénzét a biztosítók: ilyen szempontból bátrabbak lettek a szereplők, hisz jelentősen, 63%-ra nőtt a befektetési jegyek aránya, és 15%-ra csökkent a magyar állampapírok szerepe a unit-linked termékek tartalékaiban.


Még mindig jelentős összegeket, sőt, a korábbiaknál nagyobb arányt képviselnek a biztosítók költségein belül a szerzési költségek, ezek hányada ugyanis 58 százalékos. A jutalék jellegű költségek a szerzési költségek mintegy harmadát teszik ki, ami a biztosítók összköltségének 20%-a.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm