Életbiztosítások: itt a feltámadás?

Pénzcentrum
2010. február 18. 06:10

826 milliárd forintra, vagyis a három évvel ezelőttit alig meghaladó szintre esett vissza tavaly a magyar biztosítók díjbevétele a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének friss statisztikái szerint. Az életbiztosítások 11, a nem-életbiztosítások 4%-ot estek, jó hír azonban, hogy ismét új erőre kaptak a válság előtt az életbiztosítási piac motorjának számító, befektetési egységhez kötött (unit-linked) biztosítások.


A nem-életbiztosítási piacon 410, az életbiztosítási piacon 416 milliárd forintos díjbevételt ért el tavaly a magyar biztosítók. Az év negyedik negyedévében a unit-linked termékek reneszánszának köszönhetően két év múltán egyik negyedévről a másikra ismét bővülni tudott az életbiztosítási piac. Ez arra utal, hogy a múltbeli negatív hozamokat és a korábbi néhány hónap pánikreakcióit feledve az ügyfelek ismét a befektetési jelleggel bíró életbiztosítások felé fordultak.


A nem-életbiztosítási piacot jellemző szezonalitás az elmúlt évben is érvényesült, az első negyedévben még az előző éveknél is nagyobb díjbevételt tudtak realizálni a biztosítók. Az esztendő többi negyedéve azonban rosszabbul alakult, mint 2008 hasonló időszakai, ami mutatja, hogy a gazdasági visszaesés hatására, elsősorban az autóértékesítések visszaesése miatt kevesebbet tudtak költeni biztonságra az ügyfelek.


Némileg, 61 milliárd forintról 58 milliárdra csökkent a magyar biztosítók adózott eredménye annak ellenére, hogy az intézmények többsége jelentős költségtakarékosságba kezdett. Hogy mely biztosító hogy teljesített (elsősorban a díjbevételek tekintetében), arról a Magyar Biztosítók Szövetségének közeljövőben megjelenő statisztikáinak ismeretében már pontos képünk lehet.


A biztosítók kár- és szolgáltatás-kifizetése 2008-hoz képest 2 milliárd forinttal, 513 milliárdról 510 milliárd forintra csökkent. Az életbiztosítások területén némileg nőtt a unit-linked termékek visszaváltási aránya, ezt majdnem kompenzálni tudta a vegyes életbiztosítások területén történő kifizetések csökkenése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Míg az életbiztosítások területén 300 milliárdról 303 milliárd forintra nőtt a kifizetés, a nem-életbiztosítások szegmensben 208 milliárdról 201 milliárd forintra csökkent. Ez a jelenség recesszióban természetesnek nevezhető, gondoljunk csak a kevesebbet futó teherautókra.


A válság rávilágított arra, mennyire fontos, hogy a pénzügyi intézmények transzparens módon kezeljék az ügyfelek pénzét. Ami a biztosítókat illeti, ehhez jelentős mértékben hozzájárult az év utolsó negyedévében bevezetett teljes költség mutató (TKM). A mutatószám bemutatja, mekkora nem hozam típusú veszteség éri az ügyfelet az adott unit-linked terméken. A hozamot viszont nagyban befolyásolja, mibe fektetik az ügyfelek pénzét a biztosítók: ilyen szempontból bátrabbak lettek a szereplők, hisz jelentősen, 63%-ra nőtt a befektetési jegyek aránya, és 15%-ra csökkent a magyar állampapírok szerepe a unit-linked termékek tartalékaiban.


Még mindig jelentős összegeket, sőt, a korábbiaknál nagyobb arányt képviselnek a biztosítók költségein belül a szerzési költségek, ezek hányada ugyanis 58 százalékos. A jutalék jellegű költségek a szerzési költségek mintegy harmadát teszik ki, ami a biztosítók összköltségének 20%-a.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?