21 °C Budapest

Túl a mélyponton a biztosítók

Pénzcentrum
2010. február 18. 10:51

Túljutott a mélyponton, de még nem került ki a válságból a magyar biztosítási piac -közölte ma Trunkó Barnabás, az idén húszéves Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) főtitkára. A szervezet legfrissebb statisztikáit ismertetve elmondta: 2009 a válság éve volt a piacon, hisz a 2008-as 4%-os esés után 7.32%-kal csökkent a piac díjbevétele 2009-ben. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló új szabályozás egyik pontja miatt Alkotmánybírósághoz fordul a szervezet.

A PSZÁF hasonló statisztikáit alábbi cikkünkben mutattuk be:

2010.02.18 06:10
Életbiztosítások: itt a feltámadás?

Túl a mélyponton

A válságon még nem, a mélyponton viszont túljutott a biztosítási szektor - közölte Trunkó Barnabás. A nem-életbiztosítási díjbevételek a MABISZ statisztikái szerint kissé meghaladják az életbiztosítási díjbevételeket, holott az egészséges arány a nyugati tapasztalatok szerint 60-40% lenne az életbiztosítások javára. A piaci csökkenés ellenére 11 biztosítónál nőtt a díjbevétel - ismertette a főtitkár.

Ugyanazok a legnagyobbak

Némi átrendeződés történt a piacon: a Groupama-Garancia feljött a harmadik helyre, az Aegon negyedik, az ING pedig az ötödik helyre került. Az első két hely változatlan: az Allianz a legnagyobb, a Generali-Providencia pedig a második. 11.3 millió biztosítási szerződés van ma hatályban Magyarországon, az egy főre eső biztosítási díj 330 euró volt, mintegy tizede az európai átlagnak.

Jönnek vissza a unit-linked termékek

Az életbiztosítási üzletágban 10.9%-kal csökkentek a díjbevételek, a pénzügyi krízisnek legjobban kitett unit-linked biztosítások díjbevételének csökkenése pedig 13.1%-os, az egyszeri díjasok ezen belül 26%-kal estek vissza, biztató jel azonban, hogy az év második felében már jobban alakult, mint az első. A nem-életbiztosításokat érzékenyen érintette az autó- és ingatlanpiac visszaesése.

Van még tennivaló

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jövőbe tekintve a vállalkozások biztosítása és az egészségbiztosítás területén van még a legtöbb tennivaló a MABISZ főtitkára szerint, és egy konszolidációs időszak után 2-3 év után térhetünk vissza a válság előtti növekedéshez. Kihívásként számolni kell azzal, hogy erősödik az állami szabályozás, a fogyasztóvédelem előtérbe kerül, ezen túl tovább kell erősíteniük a biztosítóknak költséghatékonyságukon. Az internet szerepe tovább erősödik, még átláthatóbbá téve a termékeket és egyszerűbbé téve a szerződéskötést.

Probléma a kgfb körül

Ami a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást illeti, a sok szempontból utolsónak hirdetett kampányban 952 ezer ügyfél váltott biztosítót a tavalyi évben, félmillióan saját biztosítójuknál kötötték újra szerződésüket. Van egy megoldandó feladata még a MABISZ-nak ebben a szegmensben: a még hatálybalépése előtt módosított új törvény április 1-jétől "hatósági" feladat elvégzésére kötelezi biztosítókat: ha úgy ítélik meg, hogy a kárt szenvedett gépjármű a forgalomban való részvételre alkalmatlannak tekinthető, 8 napon belül értesítenie kell a közlekedési hatóságot, amely műszaki vizsgálatra rendeli be a károsultat. A műszaki vizsgálat eredményének közléséig a biztosító a kár nettó összegének csak a 60%-át téríti meg. A MABISZ szerint ez súlyosan sérti az autósok érdekeit és a kártérítési jog általános szabályait, megnehezíti és jelentősen meghosszabbítja a biztosítók kárrendezését. A MABISZ a jogszabály miatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

2010.02.12 08:54
Műszaki vizsgára küld a biztosító? - Na ne!

TKM: a növekedés záloga

Kozek András, a MABISZ TKM Bizottságának tagja elmondta: húsz éves időtávon előforduló 5 százalékpontos TKM-különbség több millió forintos eltérést jelenthet az ügyfelek számára, ezért is jó, hogy a biztosítók ezt egy egységes mutató formájában nyilvánosságra hozták. Ahhoz, hogy növelni lehessen a biztosítások megtakarítási szerepét, erősíteni kell az ügyfelek bizalmát, s ehhez nagyban hozzájárult a TKM bevezetése. A biztosítási termékfejlesztésre már most hatással van ez a növekedés irányába mutató eszköz - emelte ki Kozek.

2010.01.06 15:45
Mennyit buksz a biztosításodon? - Megérkeztek a számok

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?