Túl a mélyponton a biztosítók

Pénzcentrum
2010. február 18. 10:51

Túljutott a mélyponton, de még nem került ki a válságból a magyar biztosítási piac -közölte ma Trunkó Barnabás, az idén húszéves Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) főtitkára. A szervezet legfrissebb statisztikáit ismertetve elmondta: 2009 a válság éve volt a piacon, hisz a 2008-as 4%-os esés után 7.32%-kal csökkent a piac díjbevétele 2009-ben. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló új szabályozás egyik pontja miatt Alkotmánybírósághoz fordul a szervezet.

A PSZÁF hasonló statisztikáit alábbi cikkünkben mutattuk be:

2010.02.18 06:10
Életbiztosítások: itt a feltámadás?

Túl a mélyponton

A válságon még nem, a mélyponton viszont túljutott a biztosítási szektor - közölte Trunkó Barnabás. A nem-életbiztosítási díjbevételek a MABISZ statisztikái szerint kissé meghaladják az életbiztosítási díjbevételeket, holott az egészséges arány a nyugati tapasztalatok szerint 60-40% lenne az életbiztosítások javára. A piaci csökkenés ellenére 11 biztosítónál nőtt a díjbevétel - ismertette a főtitkár.

Ugyanazok a legnagyobbak

Némi átrendeződés történt a piacon: a Groupama-Garancia feljött a harmadik helyre, az Aegon negyedik, az ING pedig az ötödik helyre került. Az első két hely változatlan: az Allianz a legnagyobb, a Generali-Providencia pedig a második. 11.3 millió biztosítási szerződés van ma hatályban Magyarországon, az egy főre eső biztosítási díj 330 euró volt, mintegy tizede az európai átlagnak.

Jönnek vissza a unit-linked termékek

Az életbiztosítási üzletágban 10.9%-kal csökkentek a díjbevételek, a pénzügyi krízisnek legjobban kitett unit-linked biztosítások díjbevételének csökkenése pedig 13.1%-os, az egyszeri díjasok ezen belül 26%-kal estek vissza, biztató jel azonban, hogy az év második felében már jobban alakult, mint az első. A nem-életbiztosításokat érzékenyen érintette az autó- és ingatlanpiac visszaesése.

Van még tennivaló

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jövőbe tekintve a vállalkozások biztosítása és az egészségbiztosítás területén van még a legtöbb tennivaló a MABISZ főtitkára szerint, és egy konszolidációs időszak után 2-3 év után térhetünk vissza a válság előtti növekedéshez. Kihívásként számolni kell azzal, hogy erősödik az állami szabályozás, a fogyasztóvédelem előtérbe kerül, ezen túl tovább kell erősíteniük a biztosítóknak költséghatékonyságukon. Az internet szerepe tovább erősödik, még átláthatóbbá téve a termékeket és egyszerűbbé téve a szerződéskötést.

Probléma a kgfb körül

Ami a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást illeti, a sok szempontból utolsónak hirdetett kampányban 952 ezer ügyfél váltott biztosítót a tavalyi évben, félmillióan saját biztosítójuknál kötötték újra szerződésüket. Van egy megoldandó feladata még a MABISZ-nak ebben a szegmensben: a még hatálybalépése előtt módosított új törvény április 1-jétől "hatósági" feladat elvégzésére kötelezi biztosítókat: ha úgy ítélik meg, hogy a kárt szenvedett gépjármű a forgalomban való részvételre alkalmatlannak tekinthető, 8 napon belül értesítenie kell a közlekedési hatóságot, amely műszaki vizsgálatra rendeli be a károsultat. A műszaki vizsgálat eredményének közléséig a biztosító a kár nettó összegének csak a 60%-át téríti meg. A MABISZ szerint ez súlyosan sérti az autósok érdekeit és a kártérítési jog általános szabályait, megnehezíti és jelentősen meghosszabbítja a biztosítók kárrendezését. A MABISZ a jogszabály miatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

2010.02.12 08:54
Műszaki vizsgára küld a biztosító? - Na ne!

TKM: a növekedés záloga

Kozek András, a MABISZ TKM Bizottságának tagja elmondta: húsz éves időtávon előforduló 5 százalékpontos TKM-különbség több millió forintos eltérést jelenthet az ügyfelek számára, ezért is jó, hogy a biztosítók ezt egy egységes mutató formájában nyilvánosságra hozták. Ahhoz, hogy növelni lehessen a biztosítások megtakarítási szerepét, erősíteni kell az ügyfelek bizalmát, s ehhez nagyban hozzájárult a TKM bevezetése. A biztosítási termékfejlesztésre már most hatással van ez a növekedés irányába mutató eszköz - emelte ki Kozek.

2010.01.06 15:45
Mennyit buksz a biztosításodon? - Megérkeztek a számok

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?