Tanultunk-e a válságból? - Bizony, hogy nem

Pénzcentrum
2010. február 11. 12:27

Még a válság legkritikusabb napjaiban sem vásárolták vissza tömegesen unit-linked életbiztosításaikat a lakossági befektetők. A dicséretes higgadtság ellenére úgy tűnik, a hosszú távú megtakarítók nem tanultak a válságból: a magas hozam reményében sokan továbbra is kockázatos befektetésekben tartják pénzüket, és rendszerint nincsenek figyelemmel a piaci fejleményekre - vélik az Aviva Életbiztosítónál.

A hosszú távú megtakarítók nem tanultak a válságból: általában egy vagy kétféle befektetésben tartják pénzüket, a magas hozam reményében jellemzően kockázatos részvényalapokban, és a portfóliójuk összetételén a tőzsdei fejlemények hatására sem változtatnak. Ilyen helyzetben helyes döntés, ha a megtakarító a piaci hullámzás esetén nem menekül pánikszerűen a választott befektetési portfóliójából, s így nem realizálja a veszteséget, hanem kivár, hiszen hosszabb távon így van esélye a magas hozamra - fontos ugyanakkor, hogy a befektetéseket az aktuális piaci helyzetnek megfelelően átgondolja.

A befektetők kedvét nem vette el a válság: továbbra is túl merészek, jellemzően kevés számú eszközben tartják a pénzüket, rendszerint kockázatos, nagyobb hozammal kecsegtető befektetésben - mondja Bosnyák Attila, az Aviva Életbiztosító pénzügyi vezérigazgató-helyettese. Szerinte mivel a megtakarítók egy hosszú távú befektetés esetén nem ritkán elfeledkeznek a befektetés indulásakor választott portfóliójukról, ezért a biztosítóknak át kell gondolniuk, hogy milyen szolgáltatásokkal, kommunikációval hívhatják fel az ügyfelek figyelmét a piaci változásokra, illetve miként segíthetik elő a magas hozamok mellett a kockázatok ésszerű csökkentését.

Ennek egyik eszköze a vagyonkezelők versenyeztetése, ami Magyarországon egyelőre nem elterjedt gyakorlat a biztosítási piacon, a nagy biztosítók rendszerint saját "házi" alapkezelőjükkel dolgoznak. Az elmúlt évi hozamok ugyanakkor azt mutatják, hogy azok a társaságok tudtak kiemelkedő hozamokat elérni, amelyek válogattak az alapkezelők között. Ezt a módszert a hazai piacon jellemzően azok a biztosítók alkalmazzák, amelyeknek nincs magyarországi, vagy globális vagyonkezelője.

Bosnyák szerint az egyik meghatározó európai piaci trend a fund selector (azaz a befektetési alapok közül, azok várható teljesítményének figyelembe vételével válogató) cégek létrehozása irányába mutat a megtakarítási piacon. Az Aviva már alkalmazza ezt a módszert.

Egy másik megoldással, az életkorhoz kötött alapok létrehozásával az alapkezelők olyan vagyonkezelési megközelítést kínálnak ügyfeleiknek, ami lényegében leveszi a befektetési döntés felelősségét vállukról, és élethelyzetükhöz igazodó befektetési politikát határoz meg. A megoldás azonban pont az aktuális piaci eseményekre csak korlátozottan reagál, így bizonyos esetben korlátot szab az elérhető hozamoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A válság kitörését megelőző időszak a részvények túlértékelését hozta globális szinten - véli Bosnyák Attila. Ezért az életbiztosítások mögött álló eszközalapok teljesítményét, de általában a részvénypiaci befektetéseket is leginkább a 2005. évi szinthez érdemes hasonlítani. A válság pánikhangulatát követően azonban tavaly újra hatalmas szárnyalásba kezdtek a részvénypiacok szerte a világon. A legtöbb lakossági befektetés volumene ezzel már visszaemelkedett a válságot megelőző szintre.

Idén a legnagyobb kérdőjelet a megnyitott pénzcsapok elzárása, azaz a gazdaságösztönző programok és a rendszerbe pumpált pénzek kivonásának időpontja és mikéntje jelenti. A 2009-es esztendő ugyanis a monetáris likviditásfokozó intézkedéseknek, a kormányzati gazdaságélénkítő csomagoknak köszönhetően volt a fordulat és hihetetlen szárnyalás éve.

A befektetéseit tudatosan kezelőknek arra kell figyelniük idén, hogy hogyan alakulnak a világ fontos gazdasági régióiban - így elsősorban az USA-ban - a fogyasztási és fogyasztói bizalmi adatok, illetve meddig tart ki az állami stimulusok hatása és mi veszi át helyüket a gazdaságpolitikában és a monetáris politikában. Természetesen a fogyasztás megindulása az ipari termelés hosszú távú stabil növekedésének, illetve a vállalati kilátások javulásának záloga.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem