Életbiztosítások: a Pénzügyminisztérium bakisorozata borzolja a kedélyeket

Pénzcentrum
2009. november 16. 08:27

Kizárja az életbiztosításokat a hosszú távú megtakarításokat ösztönző adókedvezmény igénybevételének lehetőségétől a múlt héten elfogadott törvénymódosítás - vélik a Magyar Biztosítók Szövetségénél, ezért a biztosítók akár a köztársasági elnökhöz, illetve az Alkotmánybírósághoz is fordulhatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2009.11.10 07:22
Megszavazták a nagyszabású gazdasági salátatörvényt

A Napi Gazdaság azt írja, a jövőben gyakorlatilag lehetetlen lesz adómentes járadékszolgáltatást nyújtani, kizárva az olyan lehetőségeket, hogy egy biztosító kamatadómentesen szolgáltassa vissza akár már a második évtől befektetéshez kapcsolt életbiztosítását, így az élethosszig tartó szolgáltatás mellett a szerződéskötéstől számított 10. évig tartó járadékszolgáltatás is adóköteles lesz.

Még nagyobb gond a biztosítók számára, hogy az 5. évtől érvényes kedvezményes 10, valamint a 10. évtől érvényes 0 százalékos kamatadót csak akkor tudják megállapítani, ha a szerződés megfelel az új törvényi feltételeknek. Az új szabályozás szerint ugyanis fontos, hogy a hozam mely befizetésből származik, ami például folyamatos díjú unit-linked termékeke esetében nehezen megállapítható. A biztosítási területen értelmezhetetlen az új előírás - figyelmeztettek a Napinak nyilatkozó biztosítók.

A Mabisz szerint több jelentős hiba is van a törvényben, a többszöri visszavásárlás esetében például az egyes pénzkivonásokhoz tartózó kamatjövedelmet az összes befizetett díjhoz kell viszonyítani, ami miatt akár negatív kamatjövedelem is kijöhet az ügyfélnél, így anélkül, hogy ezt célozná, adómentessé teszi a többszöri kivonás lehetőségét az új szabályozás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20