7 °C Budapest

Mégis megmenekülhetnek a nyugdíjasok

Pénzcentrum
2009. november 4. 08:47

A szociális tárca egy évvel tovább fenntartaná az eredetileg 2009. december 31-ével megszűnő korengedményes nyugdíj intézményét - írja a Népszava.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szociális tárca egy évvel meghosszabbítaná az eredetileg 2009. december 31-ével megszűnő korengedményes nyugdíj intézményét. Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala néhány módosítással támogatja a javaslatot, és a munkáltatók is érdekeltek az intézmény fenntartásában.

A tárca álláspontja szerint a hosszabbítást foglalkoztatáspolitikai eszköznek kell tekinteni, és mellette szól az is, hogy egyre kevesebben, évente csupán kétezren élnek vele.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke úgy véli: ha megszűnne az intézmény, akkor az elbocsátott 55 éven felüliek szinte biztos, hogy 62 éves korukig segélyekből élnek majd, hiszen esélyük sincs újra elhelyezkedni.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint azonban évtizedek óta az a nyugdíjrendszer legnagyobb problémája, hogy aki kiesik a munka világából, azt valamilyen módon nyugdíjazzák. El kellene végre dönteni, hogy ennek véget vetnek, vagy egy új problémára, a gazdasági válság munkaerőpiaci hatására is ezt a lehetőséget használják megoldásként - mondta.

Többfordulós egyeztetés után várhatóan decemberben dönt a kormány. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg 8988 embernek folyósítanak koregedményes nyugdíjat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?