Új munkanélküliségi biztosítás a piacon

2009. október 5. 13:32

Az idei évben július-augusztusban már 9,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon, szakértők szerint pedig még innen is van lejjebb: jövőre 11-12 százalékos lehet a munkát nem lelők aránya. A bizonytalanságok elkerülésére a Generali új kiegészítő munkanélküli biztosítást kínál már meglévő termékei mellé.

Bár sokan állítják, hogy már látják az alagút végét, abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy a munkanélküliségi adatok tovább romlanak jövőre, és a munkahelyteremtő beruházásokra is még várni kell. Konszenzus van abban is, hogy következő időszakban az egyik legnagyobb kockázatot a munkanélküliség várható emelkedése jelentheti. Azoknak, akik a bizonytalan időkben is gondoskodni szeretnének jövőjükről, munkanélküliségi biztosítást kínál a Generali-Providencia Biztosító Zrt.

Az OECD a napokban kiadott előrejelzése szerint jövőre a második világháború utáni csúcsra jut a munkanélküliség tagországaiban, így Magyarországon is. Ennek megfelelően a munkanélküliség átlagosan megközelíti a 10 százalékos értéket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagjai között. Magyarországon viszont már május-júliusban is 9,7 százalékos volt az állástalanok aránya több tízezer közmunkaprogramban foglalkoztatott munkavállalóval együtt. Több szakértő azonban további romlást, akár kétjegyű, 11-12 százalékos munkanélküliséget sem tart elképzelhetetlennek 2010-ben.

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. ezért október 1-jétől új munkanélküliségi kiegészítő biztosítást kínál rendszeres díjfizetésű klasszikus, illetve befektetési egységekhez kötött forint- és euró alapú Aranyszárny életbiztosításai mellé. A munkanélküliségi kiegészítő biztosítás bruttó havi jövedelemtől függően havi 30-120 ezer forint közötti összegre köthető, akár 10 hónapon keresztül még közös megegyezéssel történő felmondás esetén is.

- A mostani munkanélküliségi adatok fényében nagyon fontos, hogy a munkavállalók felelősen és tudatosan tervezzék meg jövőjüket. A legtöbben bele sem gondolnak, hogy akár hónapokig vagy évekig is eltarthat, mire újra munkát találnak. Nincsenek tisztában a munkanélküli ellátások rendszerével, összegével. Meglepetésként éri őket, hogy 3 hónapig maximum 85.800 forintot kaphatnak, ezt is csak azok, akik korábban jól kerestek. Három hónap után pedig mindössze a minimálbér 60%-a jár, ebből azonban még levonnak 32%-nyi adót és járulékot. Ilyen alacsony jövedelemből nagyon nehéz a felszínen maradni, fizetni a számlákat, bérletet, élelmiszert, lakhatást. Az öngondoskodás talán sosem volt annyira aktuális, mint most. A munkanélküli kiegészítő biztosítás segítséget nyújt, hogy ügyfeleink átvészeljék ezt a nehéz időszakot és nyugodtabban, nagyobb eséllyel lássanak neki az új munkakeresésnek - mondta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

A munkanélküliség esetére szóló biztosítást azon határozatlan idejű szerződéssel rendelkező munkavállalók köthetik meg, akik legalább egy éve azonos munkáltatónál, legalább heti 30 órában dolgoznak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?