19 °C Budapest

Inkább a rezsit fizetjük, mint az életbiztosítást

2009. május 11. 09:02

A napi megélhetési gondok miatt az emberek sorra felélik befektetéseiket, egyre többen váltják vissza hosszú távú megtakarításaikat akár nagy veszteségek árán is. A fő okok között a pillanatnyi és a hosszú távú anyagi gondok szerepelnek, ugyanakkor a biztosítók figyelmeztetnek, hogy komoly veszteségekkel járhat, ha idő előtt felmondjuk a szerződéseinket.

A biztosítási piac is megérezte a válságot, az elmúlt fél évben érezhetően megnövekedett azok száma, akik anyagi nehézségekre hivatkozva felmondják szerződéseiket. A szolgáltatók törekvései az új ügyfelek megszerzéséről a meglévő állomány megtartása felé fordult.

A kilépéseket egyesek pánikjelenségnek minősítik, de figyelmeztetnek, hogy a befektetéssel kombinált biztosítások visszaváltása komoly veszteségekkel járhat. Vannak szolgáltatók, ahol csak a késedelmesek száma ugrott meg, máshol a visszavásárlások darabszáma is megugrott.

Bár a jelenlegi helyzetben egyre nehezebb fizetni a biztosításokat, érdemes elgondolkodni a visszavásárláson. Az elmúlt időszak árfolyamveszteségei miatt a kézhez kapott összeg akár jóval kevesebb is lehet, mint a befizetett díj.

Nem mellékes tényező, hogy ilyen esetben kamatostul kell visszafizetni a biztosítás után igénybe vett adókedvezményt, valamint az ügyfél elveszíti a kamatadóra vonatkozó mentességét a lejárati összegre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a krízis első évében gyakoriak a tőkekivonások, a piaci viszonyok letisztulása után, lassan visszatérnek az ügyfelek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55