10 °C Budapest

Inkább a rezsit fizetjük, mint az életbiztosítást

2009. május 11. 09:02

A napi megélhetési gondok miatt az emberek sorra felélik befektetéseiket, egyre többen váltják vissza hosszú távú megtakarításaikat akár nagy veszteségek árán is. A fő okok között a pillanatnyi és a hosszú távú anyagi gondok szerepelnek, ugyanakkor a biztosítók figyelmeztetnek, hogy komoly veszteségekkel járhat, ha idő előtt felmondjuk a szerződéseinket.

A biztosítási piac is megérezte a válságot, az elmúlt fél évben érezhetően megnövekedett azok száma, akik anyagi nehézségekre hivatkozva felmondják szerződéseiket. A szolgáltatók törekvései az új ügyfelek megszerzéséről a meglévő állomány megtartása felé fordult.

A kilépéseket egyesek pánikjelenségnek minősítik, de figyelmeztetnek, hogy a befektetéssel kombinált biztosítások visszaváltása komoly veszteségekkel járhat. Vannak szolgáltatók, ahol csak a késedelmesek száma ugrott meg, máshol a visszavásárlások darabszáma is megugrott.

Bár a jelenlegi helyzetben egyre nehezebb fizetni a biztosításokat, érdemes elgondolkodni a visszavásárláson. Az elmúlt időszak árfolyamveszteségei miatt a kézhez kapott összeg akár jóval kevesebb is lehet, mint a befizetett díj.

Nem mellékes tényező, hogy ilyen esetben kamatostul kell visszafizetni a biztosítás után igénybe vett adókedvezményt, valamint az ügyfél elveszíti a kamatadóra vonatkozó mentességét a lejárati összegre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a krízis első évében gyakoriak a tőkekivonások, a piaci viszonyok letisztulása után, lassan visszatérnek az ügyfelek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Holdblog  |  2024. április 21. 06:59
Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink...
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem