11 °C Budapest

KGFB: Kampány után, törvény előtt - piaci elemzés (frissített)

2009. április 23. 11:45

A PEND Consulting Kft. idén is elkészítette a kampányidőszak utáni kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási elemzését. Az elemzésről készült kivonatot a Pénzcentrum.hu olvasói itt érhetik el. 

A tanulmány első részében feltérképeztük az európai gépjármű-piac elmúlt éves változásait. A világgazdasági válság erősen visszahatott a gépjármű-értékesítésre, és ez által az autóbiztosítási piacra is. Európán belül a nyugati országok nagyobb visszaesést könyvelhettek el, de 2008 utolsó negyedévében szinte minden államban csökkent az értékesítés volumene. 2009 elején a válságkezelő intézkedések között egyre több ország vezetett be támogatást a gépkocsi-vásárlásra, ez tompíthatja a negatív folyamatokat.

A magyar személygépkocsi-állomány 2002-2008 között 16%-kal nőtt, az utóbbi években azonban az ágazat lassuló növekedési ütemmel szembesült. A magyar gépjárműpark az elmúlt években fiatalodott, de az újautó-vásárlások megtorpanása újra az autópark átlagéletkorának növekedését eredményezheti.

A személygépkocsi-biztosítások árazásának vizsgálatához a 2007-es kampányt értékelő tanulmányunkban kor településtípus és jövedelem alapján 12 mintaügyfelet jelöltünk ki, a szimuláció e szempontok szerint a lakossági autótulajdonosok 95,5%-át fedte le. A mintaügyfelek autóinak meghatározásához a totalcar.hu és a hasznaltauto.hu elemzéseit használtuk.

Megvizsgáltuk, hogy számukra kik adják a legjobb ajánlatokat, az árverseny győztesei (Wabard, Genertel, a kedvezmények figyelembe vételével Allianz) egybeestek a kampány győzteseivel.

Megvizsgáltuk mintaügyfeleinkre a cascobiztosításokat is, itt az Allianz egyértelműen tarolt, a vizsgált ügyfélcsoportok csaknem felében ez a társaság kínálta a legjobb ajánlatot a teljes körű cascóra. Jó pozíciókat szerzett továbbá az Aegon, a Generali, az Union és az Uniqa, valamint az új szereplőként megjelenő MKB Biztosító is.

A biztosítói stratégiák részletesebb megismeréséhez 2009. március 16-24. között telefonos interjúk keretében harminc alkusz véleményét kértük ki a 2008-as kgfb-kampányról, valamint a kötelező biztosítással foglalkozó társaságokról és egyesületekről.

A megkérdezettek véleményét alapul véve a legtöbb szempontból az Allianz, a Generali, az Aegon és az Uniqa mondható az alkuszok közt elismert, sikeres biztosítónak. Közülük az Allianz ebben az évben inkább a speciális kedvezményei miatti sikeresség ("győzteshez húzás"), a másik három biztosító a kampány melletti folyamatos odafigyelés miatt tartozik a kedvencek közé. Az alkuszok körében kevésbé jó megítéléssel rendelkeznek az egyesületek, a Garancia és a K&H Biztosító.

1. ábra A 16 biztosító közül az alkuszok szerint az első háromba soroltak megoszlása a kárrendezés színvonalát illetően

Tanulmányunk utolsó részében a készülő kgfb-törvénnyel foglalkoztunk részletesebben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elemzésből alapján az állapítható meg, hogy a biztosítói szféra összességében jobban jöhet ki az új törvény eredményezte helyzetből, a közvetítők számára azonban a törvény várhatóan jelentős, akár évi 0,5-1Mrd-os bevételcsökkenést eredményezhet. A jogszabály-tervezet jelenlegi formájában az ügyfelek számára nem hordoz előnyöket. Kockázatot jelent a törvény jelenlegi bizonytalansága a részleteket illetően. Az egyes feladatok a szereplőkhöz való hozzárendelése különösen nagy kockázatot hordoz magában - különös tekintettel arra, hogy a felállítandó szervezeteknek a helye sem látszik (pl. kötvénynyilvántartó szerv).

A tervezetnek azonban az is baja, amiről nem szól: láthatóan nem került figyelembe vételre a MÁB ÁBE tavalyi csődje, a tervezet nem szabályozza a piacra lépést a kárrendezési feltételek megléte szempontjából sem.

2. ábra A törvény várható eredményhatásai (Mrd Ft)

A törvény hatásait elemezve a szektorban enyhén növekvő vállalati nyereségeket, közel változatlan társasági nyereségadó-bevételeket és tőkevonzó képességet valószínűsítünk. Az árstabilitásra és a munkahelyekre vonatkozóan inkább negatív hatások olvashatók ki a tervezetből.

Összességében a létrejövő helyzet várhatóan nem csökkenti a kgfb-t érintő panaszok számát - amely számossága a legnagyobb a PSZÁF nyilvántartása szerint a hozzá tartozó intézmények közül.

A jogszabályt jelenlegi formájában nem tartjuk alkalmasnak a kerettörvényi jellegre, ennek jelenlegi formájában történő elfogadása nem fogja erősíteni a biztosítói szférával szembeni bizalom erősödését.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Bankmonitor  |  2024. március 2. 14:13
Mire fizetünk feleslegesen tízezreket a banknak? Ügyfelünk éves díjkimutatásából indulunk ki és megm...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem