Szembement a biztosítási piaccal az Union

2009. április 9. 15:30

Az Union Biztosító 2008-ban 6,8 százalékos bővülés mellett 25,9 milliárd forintra növelte díjbevételét. Ez a növekedés látványosan szembement a biztosítási piac összteljesítményét, mely 4,3 százalékkal szűkült ez idő alatt.

Míg a nem-életbiztosítások díjbevétele 11,2 százalékkal nőtt, addig az életbiztosítások 3,4 százalékos növekedést tudtak felmutatni, így a két üzletág aránya 45-55 százalékot tesz ki a társaság portfoliójában.

"Az a tény, hogy a megváltozott piaci viszonyok között a piaci tendenciákkal ellentétben mind díj mind profit vonatkozásában jelentős növekedést értünk el, jelzi, hogy jó úton haladunk. A növekedést a kölcsönös előnyök mentén kialakított, rugalmas, az ügyféligényeket megértő partner kapcsolatoknak és a folyamatos termék innovációnak köszönhetjük. Ez - a költséghatékony működés mellett - az Union legnagyobb erőssége és egyben a korábbi növekedésünk alapja." - kommentálta Zsoldos Miklós az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Életbiztosítások

A teljes piac 9,3 százalékos csökkenésével szemben az UNION életbiztosítási ágazatában folytatódott a növekedés. A társaság 3,4 százalékos növekedés mellett 2008-ban 14,4 milliárd forint díjbevételt realizált. Az elmúlt években az életbiztosítási piac teljesítményének túlnyomó részét gyakorlatilag a befektetési eszközalapokhoz kapcsolt életbiztosítások adták, így az Union is ennek a területnek köszönheti díjbevételének döntő részét, 12,9 milliárd forintot 2008-ban. Kedvezőbb képet mutatnak a folyamatos díjas módozatok, amelyek összességében 29,5 százalékkal nőttek. A gazdasági világválság hatása a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások egyszeri díjas formáinál érezhető a leginkább, ahol a díjbevételek 3,4 százalékkal mérséklődtek, de így is 9,1 milliárd forint díjbevételt hoztak a társaságnak. A piaci visszaesése ezen a területen 32,1 százalék volt.

Nem-életbiztosítások

Kiemelkedő növekedésről tanúskodott a nem-életbiztosítási üzletág, amely a piac 1,8 százalékos emelkedésével szemben 11,2 százalékos bővüléssel 11,5 milliárd forintos díjbevételt hozott a társaságnak. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 4,3 százalékos díjbevétel-növekedése is meghaladta a piac növekedését (1,0%). Hasonlóan pozitív képet mutattak a casco biztosítások is: a piaci 3,2 százalékos csökkenéssel szemben 1,8 százalékos növekedést felmutatva 3,5 milliárd forint díjbevételt hoztak az elmúlt évben, elsősorban a beépített casco módozatok sikerének köszönhetően.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A társaság portfolióján belül a legnagyobb növekedést (31,7%) az egyéb vagyonbiztosítások hozták, a 3,9 milliárd forint vagyonbiztosítási díjbevételhez a lakásbiztosítások 1 milliárd forinttal járultak hozzá. Jelentős díjbevétel származik a közép- és nagyvállalatok egyedi vagyonbiztosításaiból, köszönhetően annak a megnövekedett kockázatvállalási kapacitásnak is, amellyel az Union rendelkezik, amióta a régió egyik legnagyobb biztosítástechnikai kapacitásával rendelkező Vienna International Underwriters (VIU) szervezethez csatlakozott.

Az Union Biztosító adózás előtti eredménye 23 százalékos növekedés mellett tavaly 806,3 millió forint volt, adózás után ebből 664 millió forint maradt. Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult a biztosító tudatos költséggazdálkodása, a magasabb profitot termelő termékek súlyának növekedése a társaság portfoliójában, valamint a kockázatarányos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifastruktúra.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm