9 °C Budapest

Szembement a biztosítási piaccal az Union

2009. április 9. 15:30

Az Union Biztosító 2008-ban 6,8 százalékos bővülés mellett 25,9 milliárd forintra növelte díjbevételét. Ez a növekedés látványosan szembement a biztosítási piac összteljesítményét, mely 4,3 százalékkal szűkült ez idő alatt.

Míg a nem-életbiztosítások díjbevétele 11,2 százalékkal nőtt, addig az életbiztosítások 3,4 százalékos növekedést tudtak felmutatni, így a két üzletág aránya 45-55 százalékot tesz ki a társaság portfoliójában.

"Az a tény, hogy a megváltozott piaci viszonyok között a piaci tendenciákkal ellentétben mind díj mind profit vonatkozásában jelentős növekedést értünk el, jelzi, hogy jó úton haladunk. A növekedést a kölcsönös előnyök mentén kialakított, rugalmas, az ügyféligényeket megértő partner kapcsolatoknak és a folyamatos termék innovációnak köszönhetjük. Ez - a költséghatékony működés mellett - az Union legnagyobb erőssége és egyben a korábbi növekedésünk alapja." - kommentálta Zsoldos Miklós az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Életbiztosítások

A teljes piac 9,3 százalékos csökkenésével szemben az UNION életbiztosítási ágazatában folytatódott a növekedés. A társaság 3,4 százalékos növekedés mellett 2008-ban 14,4 milliárd forint díjbevételt realizált. Az elmúlt években az életbiztosítási piac teljesítményének túlnyomó részét gyakorlatilag a befektetési eszközalapokhoz kapcsolt életbiztosítások adták, így az Union is ennek a területnek köszönheti díjbevételének döntő részét, 12,9 milliárd forintot 2008-ban. Kedvezőbb képet mutatnak a folyamatos díjas módozatok, amelyek összességében 29,5 százalékkal nőttek. A gazdasági világválság hatása a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások egyszeri díjas formáinál érezhető a leginkább, ahol a díjbevételek 3,4 százalékkal mérséklődtek, de így is 9,1 milliárd forint díjbevételt hoztak a társaságnak. A piaci visszaesése ezen a területen 32,1 százalék volt.

Nem-életbiztosítások

Kiemelkedő növekedésről tanúskodott a nem-életbiztosítási üzletág, amely a piac 1,8 százalékos emelkedésével szemben 11,2 százalékos bővüléssel 11,5 milliárd forintos díjbevételt hozott a társaságnak. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 4,3 százalékos díjbevétel-növekedése is meghaladta a piac növekedését (1,0%). Hasonlóan pozitív képet mutattak a casco biztosítások is: a piaci 3,2 százalékos csökkenéssel szemben 1,8 százalékos növekedést felmutatva 3,5 milliárd forint díjbevételt hoztak az elmúlt évben, elsősorban a beépített casco módozatok sikerének köszönhetően.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A társaság portfolióján belül a legnagyobb növekedést (31,7%) az egyéb vagyonbiztosítások hozták, a 3,9 milliárd forint vagyonbiztosítási díjbevételhez a lakásbiztosítások 1 milliárd forinttal járultak hozzá. Jelentős díjbevétel származik a közép- és nagyvállalatok egyedi vagyonbiztosításaiból, köszönhetően annak a megnövekedett kockázatvállalási kapacitásnak is, amellyel az Union rendelkezik, amióta a régió egyik legnagyobb biztosítástechnikai kapacitásával rendelkező Vienna International Underwriters (VIU) szervezethez csatlakozott.

Az Union Biztosító adózás előtti eredménye 23 százalékos növekedés mellett tavaly 806,3 millió forint volt, adózás után ebből 664 millió forint maradt. Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult a biztosító tudatos költséggazdálkodása, a magasabb profitot termelő termékek súlyának növekedése a társaság portfoliójában, valamint a kockázatarányos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifastruktúra.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?