17 °C Budapest

Szembement a biztosítási piaccal az Union

2009. április 9. 15:30

Az Union Biztosító 2008-ban 6,8 százalékos bővülés mellett 25,9 milliárd forintra növelte díjbevételét. Ez a növekedés látványosan szembement a biztosítási piac összteljesítményét, mely 4,3 százalékkal szűkült ez idő alatt.

Míg a nem-életbiztosítások díjbevétele 11,2 százalékkal nőtt, addig az életbiztosítások 3,4 százalékos növekedést tudtak felmutatni, így a két üzletág aránya 45-55 százalékot tesz ki a társaság portfoliójában.

"Az a tény, hogy a megváltozott piaci viszonyok között a piaci tendenciákkal ellentétben mind díj mind profit vonatkozásában jelentős növekedést értünk el, jelzi, hogy jó úton haladunk. A növekedést a kölcsönös előnyök mentén kialakított, rugalmas, az ügyféligényeket megértő partner kapcsolatoknak és a folyamatos termék innovációnak köszönhetjük. Ez - a költséghatékony működés mellett - az Union legnagyobb erőssége és egyben a korábbi növekedésünk alapja." - kommentálta Zsoldos Miklós az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Életbiztosítások

A teljes piac 9,3 százalékos csökkenésével szemben az UNION életbiztosítási ágazatában folytatódott a növekedés. A társaság 3,4 százalékos növekedés mellett 2008-ban 14,4 milliárd forint díjbevételt realizált. Az elmúlt években az életbiztosítási piac teljesítményének túlnyomó részét gyakorlatilag a befektetési eszközalapokhoz kapcsolt életbiztosítások adták, így az Union is ennek a területnek köszönheti díjbevételének döntő részét, 12,9 milliárd forintot 2008-ban. Kedvezőbb képet mutatnak a folyamatos díjas módozatok, amelyek összességében 29,5 százalékkal nőttek. A gazdasági világválság hatása a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások egyszeri díjas formáinál érezhető a leginkább, ahol a díjbevételek 3,4 százalékkal mérséklődtek, de így is 9,1 milliárd forint díjbevételt hoztak a társaságnak. A piaci visszaesése ezen a területen 32,1 százalék volt.

Nem-életbiztosítások

Kiemelkedő növekedésről tanúskodott a nem-életbiztosítási üzletág, amely a piac 1,8 százalékos emelkedésével szemben 11,2 százalékos bővüléssel 11,5 milliárd forintos díjbevételt hozott a társaságnak. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 4,3 százalékos díjbevétel-növekedése is meghaladta a piac növekedését (1,0%). Hasonlóan pozitív képet mutattak a casco biztosítások is: a piaci 3,2 százalékos csökkenéssel szemben 1,8 százalékos növekedést felmutatva 3,5 milliárd forint díjbevételt hoztak az elmúlt évben, elsősorban a beépített casco módozatok sikerének köszönhetően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A társaság portfolióján belül a legnagyobb növekedést (31,7%) az egyéb vagyonbiztosítások hozták, a 3,9 milliárd forint vagyonbiztosítási díjbevételhez a lakásbiztosítások 1 milliárd forinttal járultak hozzá. Jelentős díjbevétel származik a közép- és nagyvállalatok egyedi vagyonbiztosításaiból, köszönhetően annak a megnövekedett kockázatvállalási kapacitásnak is, amellyel az Union rendelkezik, amióta a régió egyik legnagyobb biztosítástechnikai kapacitásával rendelkező Vienna International Underwriters (VIU) szervezethez csatlakozott.

Az Union Biztosító adózás előtti eredménye 23 százalékos növekedés mellett tavaly 806,3 millió forint volt, adózás után ebből 664 millió forint maradt. Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult a biztosító tudatos költséggazdálkodása, a magasabb profitot termelő termékek súlyának növekedése a társaság portfoliójában, valamint a kockázatarányos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifastruktúra.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm