5 °C Budapest

K&H: Figyelj oda a lakásbiztosításra!

2009. április 2. 12:45

Sok esetben a társasház biztosítás számos olyan kárt is megtérít, amire az otthonbiztosításunk is vonatkozik. Más esetekben, bizonyos károk esetén a lakásbiztosítás fedezete kiterjedhet a tulajdoni hányad arányában a közös tulajdonú épületrészekre is. Ilyenkor érdemes a két biztosítást összehangolni, hogy ugyanarra a fedezetre ne fizessünk díjat mindkét biztosítási szerződés alapján. Teljes körű biztosítási védelemre azonban csak akkor számíthatunk, ha megkötjük a megfelelő otthon- és a társasház biztosításokat. - figyelmeztet a K&H Biztosító szakértője.

Magyarországon a lakások mintegy egynegyede társasházi formában működik. Az egy fedél alatt élés közös felelősséget jelent az ott lakók számára, hiszen a bejárattól a tetőig számos olyan terület van, amely közös tulajdonba tartozik. Egy tűzeset, csőtörés, egy megrongált lift vagy kaputelefon javítása jelentős többletköltséget jelent a lakóközösségnek. Az utóbbi években épült lakóparkokban pedig egy-egy káresemény kapcsán jelentősebb összegű kár keletkezhet, ha például egy közös uszoda, konditerem vagy a teremgarázs károsodik.

A lakók számára sok esetben kérdéses lehet, mikor fizet a társasház biztosítás és mikor az otthonbiztosítás. Mindkettőt meg kell-e kötni, vagy akár az egyik is elegendő biztosítási védelmet ad? Hogyan érdemes a kettőt összehangolni?

Egyes lakásbiztosítási szerződések a tulajdoni hányad arányában megtéríthetik a közös tulajdonban, mint például a tetőszerkezetben vagy a közös helyiségekben keletkezett kárt, ugyanakkor ezekre a károkra a társasházi biztosítás is vonatkozik. Kézenfekvő válasz lehetne, hogy ebben az esetben nincs is szükség társasház biztosításra. A társasház biztosítások azonban a lakásbiztosításoknál jóval szélesebb körben lehetnek segítségünkre, ha a társasházat éri valamilyen kár. Nem szabad elfeledkezni arról sem, ha a tulajdonosok nem mindegyike rendelkezik lakásbiztosítással, vagy egy-egy lakó biztosítása nem fedezi a közös tulajdonban keletkezett károkat, s ilyenkor a lakóközösségnek kell viselnie a helyreállítás, javítás költségeit.

"Ha új lakásba költözünk, és otthonbiztosítást akarunk kötni, előzőleg érdemes tájékozódni arról, hogy a háznak van-e, és ha igen, milyen károkra nyújt fedezetet a társasház biztosítása. Gyakran találkozhatunk ugyanis a "kétszeres biztosítással", hiszen két, különböző időben vagy más társaságnál kötött biztosítás esetén átfedések lehetnek a társasház biztosítás és az egyes lakások biztosításai között. Érdemes ezért alaposan áttekinteni, hogy a társasház biztosítása mire terjed ki, vagy ehhez szakértő - biztosításközvetítő - segítségét kérni. Egy szélesebb körű fedezetet nyújtó társasház biztosítás esetén elegendő lehet egy kedvezőbb díjú, akár kizárólag ingóságokra kiterjedő lakásbiztosítás megkötése is." - mondta el Kaszab Attila a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
MEDIA1  |  2022. november 30. 15:30
Megnéztük, mi az igazság abban, amit a Telex írt Novák András, az ATV tudósítójának Oroszországban k...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?