14 °C Budapest

K&H: Figyelj oda a lakásbiztosításra!

2009. április 2. 12:45

Sok esetben a társasház biztosítás számos olyan kárt is megtérít, amire az otthonbiztosításunk is vonatkozik. Más esetekben, bizonyos károk esetén a lakásbiztosítás fedezete kiterjedhet a tulajdoni hányad arányában a közös tulajdonú épületrészekre is. Ilyenkor érdemes a két biztosítást összehangolni, hogy ugyanarra a fedezetre ne fizessünk díjat mindkét biztosítási szerződés alapján. Teljes körű biztosítási védelemre azonban csak akkor számíthatunk, ha megkötjük a megfelelő otthon- és a társasház biztosításokat. - figyelmeztet a K&H Biztosító szakértője.

Magyarországon a lakások mintegy egynegyede társasházi formában működik. Az egy fedél alatt élés közös felelősséget jelent az ott lakók számára, hiszen a bejárattól a tetőig számos olyan terület van, amely közös tulajdonba tartozik. Egy tűzeset, csőtörés, egy megrongált lift vagy kaputelefon javítása jelentős többletköltséget jelent a lakóközösségnek. Az utóbbi években épült lakóparkokban pedig egy-egy káresemény kapcsán jelentősebb összegű kár keletkezhet, ha például egy közös uszoda, konditerem vagy a teremgarázs károsodik.

A lakók számára sok esetben kérdéses lehet, mikor fizet a társasház biztosítás és mikor az otthonbiztosítás. Mindkettőt meg kell-e kötni, vagy akár az egyik is elegendő biztosítási védelmet ad? Hogyan érdemes a kettőt összehangolni?

Egyes lakásbiztosítási szerződések a tulajdoni hányad arányában megtéríthetik a közös tulajdonban, mint például a tetőszerkezetben vagy a közös helyiségekben keletkezett kárt, ugyanakkor ezekre a károkra a társasházi biztosítás is vonatkozik. Kézenfekvő válasz lehetne, hogy ebben az esetben nincs is szükség társasház biztosításra. A társasház biztosítások azonban a lakásbiztosításoknál jóval szélesebb körben lehetnek segítségünkre, ha a társasházat éri valamilyen kár. Nem szabad elfeledkezni arról sem, ha a tulajdonosok nem mindegyike rendelkezik lakásbiztosítással, vagy egy-egy lakó biztosítása nem fedezi a közös tulajdonban keletkezett károkat, s ilyenkor a lakóközösségnek kell viselnie a helyreállítás, javítás költségeit.

"Ha új lakásba költözünk, és otthonbiztosítást akarunk kötni, előzőleg érdemes tájékozódni arról, hogy a háznak van-e, és ha igen, milyen károkra nyújt fedezetet a társasház biztosítása. Gyakran találkozhatunk ugyanis a "kétszeres biztosítással", hiszen két, különböző időben vagy más társaságnál kötött biztosítás esetén átfedések lehetnek a társasház biztosítás és az egyes lakások biztosításai között. Érdemes ezért alaposan áttekinteni, hogy a társasház biztosítása mire terjed ki, vagy ehhez szakértő - biztosításközvetítő - segítségét kérni. Egy szélesebb körű fedezetet nyújtó társasház biztosítás esetén elegendő lehet egy kedvezőbb díjú, akár kizárólag ingóságokra kiterjedő lakásbiztosítás megkötése is." - mondta el Kaszab Attila a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
MEDIA1  |  2024. február 25. 13:07
Súlyos dolgokat állított a korábban a kormánypárti médiaholding, a Mediaworks (KESMA) központi nyomt...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem