23 °C Budapest

Nyugdíj-razzia előtt tisztázzuk a legfontosabb kérdéseket!

Pénzcentrum
2009. március 26. 11:00

Az ismételt jogsértés 200 ezer forintba is kerülhet! Mint arról a múlt héten beszámoltunk az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság is megkezdte az ellenőrzéseket. A vizsgálatok leginkább a biztosítottak érdekeit szolgálják, a hatályos jogszabályi előírások alapján segítik a nyugdíjbiztosítási adatok nyilvántartásba vételét, a nyugdíjjogosultsághoz, valamint a nyugellátások, a nyugdíjbiztosítás igazgatási szerveinek hatáskörébe utalt más ellátások megállapítását.

Korábban: Bekeményített a nyugdíjbiztosító: már nem csak az APEH ellenőriz!

Az ellenőrzötteket érintő leggyakrabban felmerülő kérdések megválaszolásában az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt az olvasók segítségére.

Kérdés: A régi szomszédok felhívtak, hogy nyugdíjbiztosítási ellenőrök jártak az előző lakásomnál. Van ezzel kapcsolatban valamilyen tennivalóm?

ONYF: Az ügyfélnek ebben az esetben a korábbi lakcíme szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság Ellenőrzési Osztályával kell  felvenni a kapcsolatot, ahol tájékoztatni fogják arról, hogy milyen ügyben keresték. Az elérhetőségekről az igazgatóság honlapján tájékozódhat.

Kérdés: Az ellenőrzésről készített jegyzőkönyvet megkaptam. Az aláírt példányokat vissza kell-e küldenem az igazgatóságra?

ONYF: Az ide vonatkozó jogszabály szerint a hatósági ellenőrzés megállapításairól, nevezetesen a nyugdíjbiztosítási feladatok ellátásával kapcsolatban végzett vizsgálatról jegyzőkönyvet vagy hivatalos feljegyzést kell készíteni. Amennyiben az nem a helyszínen készül, tartalmát úgy kell megismertetni az ellenőrzöttel, hogy azt részére postai úton meg kell küldeni. A jegyzőkönyv egy példánya az ellenőrzöttnél marad, ezért aláírást követően a többi példányt vissza kell juttatni az igazgatóságra.

Kapcsolódó cikk: Mennyiből él ma egy nyugdíjas Magyarországon? Elgondolkodtató számok!

Kérdés: A volt munkatársam nyugdíjügyében tanúként idéztek be. A tanúmeghallgatás során milyen okmányokat kell rendelkezésre bocsátanom?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ONYF: Abban az esetben, ha a nyugellátás elbírálásához szükséges adatok a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek nyilvántartásában hiányosan, eltérő tartalommal vagy nem állnak rendelkezésre, az ellátást igénylő ügyfél a szolgálati időt egyéb hitelt érdemlő módon, tanúval is igazolhatja. A tanú nevét, lakcímét a nyugellátást igénylő közli az igazgatósággal. A meghallgatni kívánt személyt a tanúmeghallgatás időpontjáról a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv ellenőrzési szakterülete előzetesen értesíti.

Egyidejűleg felhívja a figyelmét arra is, hogy a meghallgatásra a személyazonosításra alkalmas okmányát (személyazonossági igazolvány, útlevél, jogosítvány stb.), ha már nyugellátásban részesül, az ellátást megállapító határozatát, továbbá minden olyan bizonyítékként értékelhető okmányát (pl.: foglalkoztatásra irányuló szerződés, kinevezési okmány, munkakönyv, munkalap, bérnyilvántartás, társadalombiztosítási igazolvány) vigyen magával, amellyel a volt munkatársát érintő időtartam bizonyítható.

Kérdés: A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől idézést kaptam, melyben kérték, hogy az idézésben megjelölt időpontban jelenjek meg és hozzam magammal a kért dokumentumokat. Mi a teendőm?

ONYF: Az idézett személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet képviselője az idézésnek köteles eleget tenni az idézésben közölt időpontban és helyen, valamint a kért dokumentumokat köteles magával vinni. Amennyiben a megjelölt időpontban akadályoztatva lenne, azt az igazgatási szerv szakellenőrzési területe felé az idézésen megjelölt címen, illetőleg telefonszámon, fax számon, vagy email címen jelezni kell.

A jogszabály kimondja, ha az idézett személy az idézésnek nem tesz eleget, vagy meghallgatása előtt az eljárás helyéről engedély nélkül távozik, távolmaradását, eltávozását nem igazolja mulasztási bírsággal sújtható. A mulasztási bírság kiszabató összegéről a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény rendelkezik. Ez alapján 10 - 100 ezer forintig terjedő, a jogsértés egy éven belüli ismételt megállapítása esetén 200 ezer forintig terjedő bírság szabható ki.

Fellebbezés, egyéb kötelezettségek

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem