15 °C Budapest

Nyugdíj-razzia előtt tisztázzuk a legfontosabb kérdéseket!

Pénzcentrum
2009. március 26. 11:00

Az ismételt jogsértés 200 ezer forintba is kerülhet! Mint arról a múlt héten beszámoltunk az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság is megkezdte az ellenőrzéseket. A vizsgálatok leginkább a biztosítottak érdekeit szolgálják, a hatályos jogszabályi előírások alapján segítik a nyugdíjbiztosítási adatok nyilvántartásba vételét, a nyugdíjjogosultsághoz, valamint a nyugellátások, a nyugdíjbiztosítás igazgatási szerveinek hatáskörébe utalt más ellátások megállapítását.

Korábban: Bekeményített a nyugdíjbiztosító: már nem csak az APEH ellenőriz!

Az ellenőrzötteket érintő leggyakrabban felmerülő kérdések megválaszolásában az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt az olvasók segítségére.

Kérdés: A régi szomszédok felhívtak, hogy nyugdíjbiztosítási ellenőrök jártak az előző lakásomnál. Van ezzel kapcsolatban valamilyen tennivalóm?

ONYF: Az ügyfélnek ebben az esetben a korábbi lakcíme szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság Ellenőrzési Osztályával kell  felvenni a kapcsolatot, ahol tájékoztatni fogják arról, hogy milyen ügyben keresték. Az elérhetőségekről az igazgatóság honlapján tájékozódhat.

Kérdés: Az ellenőrzésről készített jegyzőkönyvet megkaptam. Az aláírt példányokat vissza kell-e küldenem az igazgatóságra?

ONYF: Az ide vonatkozó jogszabály szerint a hatósági ellenőrzés megállapításairól, nevezetesen a nyugdíjbiztosítási feladatok ellátásával kapcsolatban végzett vizsgálatról jegyzőkönyvet vagy hivatalos feljegyzést kell készíteni. Amennyiben az nem a helyszínen készül, tartalmát úgy kell megismertetni az ellenőrzöttel, hogy azt részére postai úton meg kell küldeni. A jegyzőkönyv egy példánya az ellenőrzöttnél marad, ezért aláírást követően a többi példányt vissza kell juttatni az igazgatóságra.

Kapcsolódó cikk: Mennyiből él ma egy nyugdíjas Magyarországon? Elgondolkodtató számok!

Kérdés: A volt munkatársam nyugdíjügyében tanúként idéztek be. A tanúmeghallgatás során milyen okmányokat kell rendelkezésre bocsátanom?

ONYF: Abban az esetben, ha a nyugellátás elbírálásához szükséges adatok a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek nyilvántartásában hiányosan, eltérő tartalommal vagy nem állnak rendelkezésre, az ellátást igénylő ügyfél a szolgálati időt egyéb hitelt érdemlő módon, tanúval is igazolhatja. A tanú nevét, lakcímét a nyugellátást igénylő közli az igazgatósággal. A meghallgatni kívánt személyt a tanúmeghallgatás időpontjáról a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv ellenőrzési szakterülete előzetesen értesíti.

Egyidejűleg felhívja a figyelmét arra is, hogy a meghallgatásra a személyazonosításra alkalmas okmányát (személyazonossági igazolvány, útlevél, jogosítvány stb.), ha már nyugellátásban részesül, az ellátást megállapító határozatát, továbbá minden olyan bizonyítékként értékelhető okmányát (pl.: foglalkoztatásra irányuló szerződés, kinevezési okmány, munkakönyv, munkalap, bérnyilvántartás, társadalombiztosítási igazolvány) vigyen magával, amellyel a volt munkatársát érintő időtartam bizonyítható.

Kérdés: A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől idézést kaptam, melyben kérték, hogy az idézésben megjelölt időpontban jelenjek meg és hozzam magammal a kért dokumentumokat. Mi a teendőm?

ONYF: Az idézett személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet képviselője az idézésnek köteles eleget tenni az idézésben közölt időpontban és helyen, valamint a kért dokumentumokat köteles magával vinni. Amennyiben a megjelölt időpontban akadályoztatva lenne, azt az igazgatási szerv szakellenőrzési területe felé az idézésen megjelölt címen, illetőleg telefonszámon, fax számon, vagy email címen jelezni kell.

A jogszabály kimondja, ha az idézett személy az idézésnek nem tesz eleget, vagy meghallgatása előtt az eljárás helyéről engedély nélkül távozik, távolmaradását, eltávozását nem igazolja mulasztási bírsággal sújtható. A mulasztási bírság kiszabató összegéről a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény rendelkezik. Ez alapján 10 - 100 ezer forintig terjedő, a jogsértés egy éven belüli ismételt megállapítása esetén 200 ezer forintig terjedő bírság szabható ki.

Fellebbezés, egyéb kötelezettségek

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?