Ráfizethetünk, ha külföldi ATM-et használunk

2009. március 3. 11:00

Külföldi utazás tervezésénél jobb, ha szánunk egy kis időt arra, hogy utánanézzünk, mennyibe is kerül más országban levő bankautomatából pénzt kivenni. Az ilyen tranzakciók ugyanis egyre drágábbak.

A bankok mindent megtesznek azért, hogy pénzünk a számlán maradjon, és egyre többet számítanak fel a készpénzhasználatért.

A világ egyik legnagyobb pénzintézete, a 40 országban jelen lévő és 5300 bankautomatával rendelkező Wachovia bank például a korábbi 2-ről 3 százalékra növelte a pénzkivétel díját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felvett összegnek eddig 2, ezen túl pedig 3 százalékát fizetjük a banknak a készpénzfelvételért.

A Wachovia szerint a díjnöveléssel a nemzetközi trendeket követik. A magas díjakkal elsősorban a mi bankunk és a külföldi pénzintézet közötti kapcsolatot fizetjük meg.
Az utazóknak érdemes tájékozódni az alternatívákról indulás előtt: ma már különféle más, jóval olcsóbb megoldások léteznek a nemzetközi pénzkivételre.

Ha tehetjük, fizessünk bankkártyával -ez általában ingyenes-, a csekk befizetés helyett pedig használjuk az internetes banki átutalást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor ha hosszú távon maradunk külföldön, fontoljuk meg egy ottani bankszámla nyitását. Érdeklődjünk magyarországi bankunknál, hogy létezik-e partnercége az adott országban, így akár különféle kedvezményeket is kaphatunk az új számla nyitásánál.

Ezzel együtt a szakértők azt tanácsolják a külföldön tartózkodóknak, mindig tartsanak maguknál olyan készpénztartalékot, amit egy esetleges vészhelyzet esetén tudnak felhasználni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?