Ráfizethetünk, ha külföldi ATM-et használunk

2009. március 3. 11:00

Külföldi utazás tervezésénél jobb, ha szánunk egy kis időt arra, hogy utánanézzünk, mennyibe is kerül más országban levő bankautomatából pénzt kivenni. Az ilyen tranzakciók ugyanis egyre drágábbak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bankok mindent megtesznek azért, hogy pénzünk a számlán maradjon, és egyre többet számítanak fel a készpénzhasználatért.

A világ egyik legnagyobb pénzintézete, a 40 országban jelen lévő és 5300 bankautomatával rendelkező Wachovia bank például a korábbi 2-ről 3 százalékra növelte a pénzkivétel díját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felvett összegnek eddig 2, ezen túl pedig 3 százalékát fizetjük a banknak a készpénzfelvételért.

A Wachovia szerint a díjnöveléssel a nemzetközi trendeket követik. A magas díjakkal elsősorban a mi bankunk és a külföldi pénzintézet közötti kapcsolatot fizetjük meg.
Az utazóknak érdemes tájékozódni az alternatívákról indulás előtt: ma már különféle más, jóval olcsóbb megoldások léteznek a nemzetközi pénzkivételre.

Ha tehetjük, fizessünk bankkártyával -ez általában ingyenes-, a csekk befizetés helyett pedig használjuk az internetes banki átutalást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor ha hosszú távon maradunk külföldön, fontoljuk meg egy ottani bankszámla nyitását. Érdeklődjünk magyarországi bankunknál, hogy létezik-e partnercége az adott országban, így akár különféle kedvezményeket is kaphatunk az új számla nyitásánál.

Ezzel együtt a szakértők azt tanácsolják a külföldön tartózkodóknak, mindig tartsanak maguknál olyan készpénztartalékot, amit egy esetleges vészhelyzet esetén tudnak felhasználni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20