16 °C Budapest

Önnek mennyit ér a biztonsága: egy forralt bornyit áldozna rá?

Pénzcentrum
2008. december 16. 05:40

Válság ide, vagy oda, az utazásszervező irodák többsége nem számít idén jelentős keresletcsökkenésre a téli szezonban sem, szerintük aki tavaly síelt, az idén is fog. Spórolni ekkor már a biztosításon sem érdemes, hiszen egy-egy be nem tervezett baleset akár több száz ezer forinttal is lehúzhat, holott napi egy hüttés forralt borról kellene csak lemondani, hogy biztonságban tudhassuk, ha magunkat nem is, de pénztárcánkat mindenképp.

Bankkártya, E-111, utasbiztosítás - melyiket válasszam?

Aki került már bajba külföldön, tudja, hogy az ott kapott segítség sokba kerül, mégis, az országhatárt átlépőknek csak töredéke köt utasbiztosítást. Az EU-ban - és már hazánkban is - ismert Európai Egészségbiztosítási Kártya (korábban E-111) feljogosít ugyan a sürgősségi betegellátásra, de szolgáltatásai jóval szűkebb körűek, mint az utasbiztosítások. Ráadásul a kártyát csak azok az intézmények fogadják el, amelyeknek szerződésük van a helyi társadalombiztosítással, vagyis zömmel az állami kórházak.

A kártya továbbá nem helyettesítheti a klasszikus utasbiztosítást, mivel nem fedezi például a poggyászkárokból adódó költségeket, de a már említett ellátásokért fizetendő önrészt sem, tehát amíg a sürgősségi ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre tagállamonként különbözhet, az utasbiztosítások adott összeghatáron belül teljes körű fedezetet nyújtanak az igénybe vett ellátásra, kezelésre (erről részletesebben egy korábbi cikkünkben értekeztünk.).

Sokan rendelkeznek olyan, általában dombornyomott bankkártyával, amelyhez "ingyenes" utasbiztosítás jár. Az ezekben meglévő szolgáltatások, a kártérítések limitje azonban általában igen szűkös, legtöbbször a síeléssel járó kockázatok fedezetére nem is alkalmasak. Ha valaki rendelkezik ilyen biztosítással, mindenképp nézze át a feltételeit, és az abban foglaltakat hasonlítsa össze egy kimondottan síelőknek készített biztosítási módozattal, hiszen csak így tudja megállapítani, hogy szükséges-e kiegészítő biztosítást kötnie.

Ha már utasbiztosítás, melyik?

Az utasbiztosítás megkötése előtt mindenki egyedileg mérlegelje a kockázati tényezőket, hiszen nem kell feltétlenül a legdrágább, és legtöbb biztosítási eseményre kiterjedő csomagot választania annak, aki csak a sípálya melletti büfében szeretne egész nap ücsörögni, ellenben egy siklóernyőzéssel egybekötött sízést bevállalónak érdemes nagyobb összeget is áldoznia. A biztosítási csomagot magyarul úgy érdemes összeállítani, hogy az a reális kockázatokra nyújtson megoldást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos mérlegelési szempont a Balesetből/betegségből eredő sürgősségi orvosi kezelés kártérítési limitjén, vagy a beteg hazaszállításán kívül az is, hogy a biztosítás milyen egyéb járulékos szolgáltatásokra terjed ki. Ilyen például az asszisztencia szolgálat, vagy a megbetegedett turista gyermekének hazajuttatása, a családtagok kiutaztatása, vagy a beteg hazaszállítása. Talán kevesen gondolnak bele, hogy a hegyi (helikopteres) mentés költsége, vagy az általunk okozott balesetek költsége igen borsos, akár milliós nagyságrendű is lehet, de egy átlagos kéztörés is okozhat problémát, hiszen gipsszel hazavezetni nem egyszerű, a hazautazásról mégis gondoskodni kell valahogy, amit nem rossz, ha a biztosító fizet.

Azt, hogy a síelő végül melyik biztosítással fedezi kockázatait, az úti cél alapján is érdemes mérlegelni. A felmerülő költségek szempontjából nem mindegy ugyanis, hogy a síszabadság közben megbetegedett vagy balesetet szenvedett utast a szomszédos Szlovákiából vagy Franciaországból kell hazaszállíttatni. És akkor az egyes országok orvosi ellátásának eltérő költségszínvonaláról még nem is beszéltünk.

Jelenleg Magyarországon többtucat utasbiztosítás köthető. Ezek között van kimondottan olcsó, de többségük a síeléssel járó fokozott kockázatok lefedésére nem alkalmas, léteznek olyanok, amihez kiegészítő sportbiztosítás köthető, de kifejezetten a síelők részére összeállított biztosítási csomagok is megtalálhatók már a hazai piacon, válogatni tehát már van miből, és szerencsére léteznek már olyan oldalak is, ahol könnyűszerrel össze is tudjuk hasonlítani az egyes ajánlatokat.

Spórolni ezen a tételen nem érdemes, hiszen már napi pár száz forintért, vagyis kevesebb mint egy forralt bor áráért köthető utasbiztosítás, amelyik cserét már csak azért is érdemes megkötni, mert mint tudjuk, ittas síelőkért egyik biztosító társaság sem vállal felelősséget.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?