19 °C Budapest

Unit-linked piac: kivárás a jó taktika

Pénzcentrum
2008. december 3. 13:30

Az elmúlt három évben az életbiztosítási piac dinamikáját a unit linked típusú biztosítások adták. A válság ráirányítja a figyelmet arra, hogy ezek a termékek nem tudnak minden igénynek megfelelni. A teljes körű pénzügyi biztonságot kockázati típusú termékkel lehet a leginkább megteremteni.

Amíg 2005 első félévében a hazai biztosítási piac életági díjbevétele 137 milliárd forintot tett ki, s ennek 44 százaléka a unit-linked piacról folyt be, addig három évvel később, ez év júniusában már csaknem 80 százalékkal több, 243 milliárd forint volt az életbiztosítások díjbevétele, amiből 65 százalékkal részesedtek a unit-linked termékek.

Megtakarítási jellegű életbiztosítások piaca

Forrás: PSZÁF

Amíg a piac csak a unit-linked biztosítások portfolióinak nyereségével találkozott, nehezen lehetett rábírni egyes ügyfeleket a több lábon állásra, de még a befektetetési egységhez kötött biztosítási portfóliójuk diverzifikálására is. A válság azonban ráirányítja a figyelmet arra, hogy az emberek egyes pénzügyi kockázatait kockázati típusú termékkel lehet igazán kivédeni, s ha van emellett befektetni való pénzük, azt érdemes elhelyezniük unit-linked termékben.

"Aki megfelelően diverzifikálta a portfólióját, az a mostani válságot is kis veszteséggel vészelhette át, inkább az vállalt igazi kockázatot, aki a kockázatmegosztás helyett a magas hozam reményében egyféle befektetést részesített előnyben." - értékeli a helyzetet Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója és hozzáteszi: "Most nem ajánlott a portfóliók átrendezése, hiszen az aktuális árfolyamok már kellőképpen olcsók az óvatos vásárláshoz is."

Ha valaki mégis feltétlenül ragaszkodik az átrendezéshez, akkor az Avivánál pénzpiac túlsúlyos eszközalapot javasolnának neki. Egyébként az óvatos átrendezés még számottevően nem erodálja a hozamokat, ugyanakkor egy határozott pénzpiaci eszköz felé való eltolódás sok veszteségtől is megóvhatja a befektetőket. A hosszú távon tervezett és aktívan menedzselt - 1-3 havonta hatékonyan átrendezett portfoliók hosszú távon sokkal többet érhetnek, mint egy bankbetét.

"Az Aviva Életbiztosítónál 2006 óta - a kamatadó bevezetésétől - szaporodott meg a befektetési egységekhez kötött biztosítási szerződések száma, és mára eléri a 10 milliárdos nagyságrendet." - fejti ki Bartók János és hozzáteszi: "Az ügyfelek gyakran választottak kockázatos eszközalapokat, amelyek esetében a biztosító legfontosabb feladata a folyamatos piacfigyelés és a rendszeres tájékoztatás, hiszen a biztosító nem dönthet az ügyfelek helyett a személyes portfólió kialakításáról, vagy átrendezéséről."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amit a biztosító tehet, hogy a befektetési kockázatok felméréséhez napi és heti hírlevelekkel, valamint negyedéves összefoglalókkal járul hozzá. Az eszközalapok befektetési politikájának ismertetésekor pedig feltüntetik azok kockázati besorolását: egy csillaggal jelölik az alacsony kockázatú, öt csillaggal pedig a magas kockázati besorolású eszközalapot, és megjelölik, hogy a megfontolt portfólióhoz milyen arányban javasolják ezt a befektetést.

A válság után várható időszakról Bartók János úgy vélekedik: "A tapasztalatok szerint a turbulens időszakokat határozott felfelé ívelő szakasz követi. Mivel ezek a unit-linked termékek 15-20 éves időtartamra szólnak, ezért - az elmúlt 100 év tapasztalati szerint - minden esély megvan arra, hogy az ügyfelek jól jöjjenek ki belőle."

Válságok és visszarendeződések

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 17:49
A Media1-nek eljuttatott írásos ítélet szerint a Pécsi Törvényszéken is pert vesztett Orbán Viktor,...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem