2 °C Budapest

"Értékesítőké a felelősség" - Interjú Király Júliával

Pénzcentrum
2008. október 1. 12:00

Hazánkban egyre inkább teret nyernek a unit-linked biztosításokkal kombinált jelzáloghitelek. A jelenlegi helyzetben azonban óvatosságra és kellő körültekintésre int mindenkit Király Júlia, az MNB alelnöke. A hamarosan megrendezésre kerülő Portfolio-Pénzcentrum Biztosítási konferencián előadásában mutatja be alelnök asszony azokat a kombinált termékekben és jelenlegi piaci környezetben rejlő veszélyeket, amelyekről, véleménye szerint, az értékesítőknek kellene felvilágosítaniuk jelenlegi és leendő ügyfeleiket.

PC: Milyen veszélyeket rejthet a jelzáloghitelekkel kombinált unit linked termék?

Király Júlia: A biztosítói piacon az elmúlt években megszokottá váltak a befektetési egységekhez kötött (unit linked) termékek. Az életbiztosítások esetében dinamikusan emelkedett e termékek állománya, részarányuk 50 százalék körül van a díjtartalékokban. A unit linked lényege - mint tudjuk - hogy a biztosítás megtakarítási lábán kumulálódó tartalékot egy előre meghatározott kockázati profillal rendelkező befektetésbe helyezik el. Jellemző megoldás, hogy a kapcsolt termék esetén befektetési alapokba kerül a megtakarítás - sajnos, azt pontosan nem tudjuk milyen típusú befektetési alapokba. Hiányzik a piacról egy kellően részletes, mégis aggregált kép - az információhiány pedig mindig kockázat.
A banki háztartási hitelezési piacon az utóbbi időben megfigyelhető az életbiztosításokkal kombinált termékek terjedése, azt egyre több bank vezeti be hiteltermékei közé. A hazai háztartási piacon megjelent kombinált termékek többnyire olyan jelzáloghitelek, melyek megtakarítást is tartalmazó vegyes életbiztosítással (eléréses, vagy unit linked), vagy lakás-takarékpénztári megtakarításokkal vannak összekapcsolva. Ezek közös jellemzője, hogy az ügyfél a futamidő egy részében, vagy teljes hosszában csak a kamatokat fizeti a banknak, míg a tőkét a kapcsolt terméken gyűjti. Egy deviza alapú jelzáloghitelhez kapcsolt életbiztosítási / megtakarítási termék alapesetben jelentős árfolyam- és tőkekockázatot tartalmaz. A termék konstrukciója mérsékelheti mindkét kockázatot - de ehhez a termékeket szinte egyesével kell elemezni. Ennek megfelelően egy életbiztosítással kombinált hitelterméknél különösen megnő a "felelős hitelező" felelőssége: milyen módon alakítja ki a terméket, milyen módon értékesíti azt, milyen módon biztosítja, hogy ügyfele kockázati profiljának megfelelő terméket kapjon. Ugyanezt egy "szimpla" befektetési terméknél a MIFID (illetve hazai implementációja) kőkeményen kikényszeríti (miközben a termékértékesítést az életbiztosításhoz kapcsolt termékekkel együttjáró halmozott adókedvezmények sem támogatják).

PC: Mekkora potenciál lehet a piacban?

Király Júlia: A kombinált termék két, egyenként is sikeres elemből építkezik. Ebből az első a jelzáloghitel. Magyarországon a lakásvagyon 90 százaléka magántulajdonban van, és a teljes lakásvagyonnak körülbelül 30 százaléka terhelt jelzáloggal. Látszólag, még bőven van tere a további eladósodásnak - de a jelenlegi nemzetközi példák óvatosságra intenek. A jelenlegi pénzügyi turbulencia egy "szimpla" jelzálogpiaci válságból indult ki, ahol szintén úgy gondolták, hogy a jelentős lakásvagyon jelzálogosításának még bőven van tere. Az összetett termék másik eleme, a megtakarítással összekapcsolt életbiztosítás, lényegét tekintve "újracsomagolt" befektetési alap (a strukturált termékek kockázataira szintén jó példát mutat a jelenlegi pénzügyi turbulencia). Ezek a megtakarítási termékek az utóbbi időkben nagyon népszerűek voltak, a háztartások pénzügyi vagyonán belül arányuk folyamatosan növekedett. A két, egyenként sikeres termék kapcsolása tehát valószínűleg szintén piaci sikerre tart számot. A penetrációt két tényező tovább erősítheti. Egyrészt a háztartási jelzáloghitelezésnél az értékesítési csatornák között vezető szerepre tettek szert az ügynöki hálózatok, melyek az agresszív piacszerzésben segíthetik a bankokat, másrészt felméréseink szerint a bankok hitelkínálati nyomása a jövőben is erős marad a háztartási hitelezési piacon, ami szintén a termék terjedését támogatja.

PC: Mit mutat a nemzetközi tapasztalat?

Király Júlia: Csak egyetlen hozzánk igazán közelálló esetet, az osztrák példát mutatjuk be röviden. Ausztriában a deviza alapú háztartási hitelezés egyik jellemzője, hogy azok nagy részéhez (80-90 %) tartoznak kapcsolt befektetési termékek (repayment vehicle). Ezek döntően befektetési alapok, vagy eléréses életbiztosítások. A kapcsolt befektetési termékek devizaneme jellemzően eltér a hitel devizanemétől. A háztartások gyakorlatilag "carry-trade" spekulációt folytatnak, alacsony kamatozású svájci frank és japán jen alapon adósodnak el, míg befektetéseiket magasabb hozammal kecsegtető eszközökbe fektetik. A jen alapú hitelek részaránya ezen hiteleken belül gyors növekedésnek indult a kilencvenes évek végén, csúcsát 2001-2002-ben érte el, majd az állomány rendkívül viharos sebességgel leépült 2004 végére, és jelenleg is alacsony részaránnyal bír a deviza alapú hitelek között. A gyors leépüléshez jelentős mértékben hozzájárult az osztrák felügyeleti hatóság 2003 októberében kibocsátott szigorú fegyelmező erővel bíró ajánlása. Az ajánlások -többek között- felhívták a deviza alapú hitelezési gyakorlatot folytató bankokat a megfelelő hitelezési- és kockázati limitek kialakítására, az adósok szigorú hitelképességi vizsgálatára, azok folyamatos monitoringára és stressz tesztek bevezetésére. A kapcsolt befektetési termékek esetén az elvárások a hangsúlyt a kapcsolt befektetés hozamának a gondos előrejelzésére, annak kiszámíthatóságára, folyamatos monitoringára helyezik. Amennyiben a befektetés megtérülésének a nyomon kísérése nem megoldható, az ajánlás a kapcsolt befektetési terméket kizárja, mint hitelfedezetet. A megoldást tehát a felelős bankári modell erősítése jelentette.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

PC: Kinek a felelőssége a kombinált termékekben való kockázatok kommunikálása a fogyasztók felé?

Király Júlia: Az értékesítőé: legyen az értékesítő maga a bank, a biztosító, avagy általa megbízott ügynök (az ügynök szót a klasszikus, közgazdasági értelemben használva). A befektetési piacon ezt ma szigorú törvények, rendeletek írják elő (a már említett MIFID és a kapcsolódó hazai törvények). A fentebb elemzett kombinált termékek piacán hasonló előírások sem léteznek jelen pillanatban: feladatunk tehát a "felelős értékesítő" modell kialakítása. Ebben mind a szabályozó hatóságnak (PM), mind a felügyeletnek, mind az ajánlások, szabályok megszületését szakmailag támogató jegybanknak komoly szerepe van.

Nem hiszem, hogy jegybank által kiemelten támogatott cél, a pénzügyi kultúra növelése kizárólag és szűken a fogyasztóra, kell hogy vonatkozzon. Az értékesítőt és hálózatát kell rászorítanunk, hogy kellő pénzügyi kultúrával - amibe beletartozik a piaci etika is - értékesítse kockázatoktól sem mentes termékét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem