14 °C Budapest

1,6 milliárdos Allianz eredmény - veszteségleírások a Dresdner Bank miatt

Pénzcentrum
2008. november 10. 12:43

Bár a részvénypiaci viharok és a nehézségeket támasztó gazdasági környezet súlyosan befolyásolta a nemzetközi Allianz Csoport üzleti tevékenységének egészét, a pénzügyi szolgáltató megőrizte pénzügyi erejét és jövedelmezőségét 2008. harmadik negyedévében. A teljes árbevétel kismértékű, 3,8 százalékos csökkenést mutatott és 21,1 milliárd euró lett a 2007. harmadik negyedévének 21,9 milliárd eurós bevételével szemben. Az üzemi eredmény 1,6 milliárd euróra csökkent a tavalyi év azonos időszakában elért 2,6 milliárd euróhoz képest. A folytatólagos üzleti tevékenységből származó nettó árbevétel 545 millió euró, míg ez a 2007. évi harmadik negyedévben 2 milliárd volt. Az idei év első kilenc hónapjában az Allianz Csoport üzemi eredménye 6,5 milliárd euró lett az előző év azonos időszakában elért 7,7 milliárd euróval szemben. A folytatólagos üzleti tevékenységből származó adózott nyereség 4,2 milliárd euró lett, ami tavaly 6,1 milliárd euró volt az első kilenc hónapban.

A nehéz tőkepiaci feltételek a harmadik negyedévben negatívan befolyásolták az életbiztosítási és vagyonkezelési üzletág üzemi nyereségét. Mindemellett az Allianz Csoport legnagyobb üzleti területe, a nem-élet biztosítási üzletág ellenállónak bizonyult a pénzügyi válsággal szemben.

A Dresdner Bank a folyamatban lévő eladása miatt szeptember 1-jei hatállyal a beszüntetett üzleti tevékenység címszó alatt szerepel a beszámolókban. A megszüntetett üzleti tevékenységekből a harmadik negyedévben 2,6 milliárd eurós veszteség származott. Ez a Dresdner Bank 1,2 milliárd eurós nettó veszteségéből és az 1,4 milliárd eurós IFRS5 szerinti tranzakciós alapú értékcsökkenésből tevődik össze a harmadik negyedévben.

A beszüntetett üzleti tevékenységekből származó veszteségek miatt a harmadik negyedévben az Allianz teljes nettó vesztesége 2 milliárd euró lett, szemben a tavalyi év azonos időszakának 1,9 milliárd eurós nyereségével.

Az Allianz Csoport tőkeereje a 37,5 milliárd eurós saját tőkének köszönhetően továbbra is magas szinten áll. Hasonlóan kiemelkedő a 157 százalékos fizetőképességi ráta, amelynél már az 1,6 milliárd eurós osztalék elhatárolást is figyelembe vették.

"A pénzpiaci nehézségek ellenére megtartottuk erős tőke és fizetőképességi pozíciónkat. Az Allianz továbbra is körültekintően jár el, konzervatív befektetési politikát folytatva az ügyfeleink, az alkalmazottaink és a részvényeseink érdekében" - mondta Helmut Perlet, az Allianz SE igazgatóságának tagja.

A vagyon- és balesetbiztosítási üzletág megbízható teljesítményt nyújtott a harmadik negyedévben. A bruttó díjbevétel 10,8 milliárd euróra nőtt a tavalyi év hasonló időszakának 10,7 milliárd eurós eredményéhez képest. Az árfolyamváltozásokkal és konszolidációs hatásokkal korrigált árbevétel 7,8 százalékkal emelkedett.

A harmadik negyedéves üzemi eredmény 1,2 milliárd euróra csökkent szemben a 2007. év harmadik negyedévének 1,5 milliárd eurós eredményével. Ez a visszaesés elsősorban két okra vezethető vissza: egyrészt a hitelbiztosítási területen jelentkező fizetési késedelmekre, mivel a beszállítók likviditási nehézségekkel küzdöttek. Ehhez társultak az amerikai agrárüzletág veszteségei, amelyek az árupiaci árak csökkenése miatt következtek be.

A költséghányad a harmadik negyedévben 26,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 27,6 százalékról. Az egyesített ráta elérte a 96,2 százalékot a tavalyi év hasonló időszakának 94,1 százalékához képest.

"A vagyon- és balesetbiztosítási üzletágnak a jelenlegi helyzetben is nagyon jó az ellenálló képessége. Jó helyzetben vagyunk, mert továbbra is a nyereségességet állítjuk előtérbe a volumen növeléssel szemben" - mondta Helmut Perlet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az élet-és egészségbiztosítási üzletágban a tavalyi év hasonló időszakának 10,2 milliárd eurós bevételéhez képest a díjbevétel 9,4 milliárd euróra csökkent a harmadik negyedévben. A pénzpiaci feltételek negatívan befolyásolták a unit-linked termékek eladását, amelyek bevétele 1,3 milliárd euróval csökkent, míg a hagyományos életbiztosítási ágazat bevétele 10 százalékkal (400 millió euróval) nőtt. A hagyományos életbiztosítások száma különösen Németországban, Svájcban és Franciaországban növekedett.

Az Allianz banki szolgáltatásai - amelyhez Németországban az Oldenburgische Landesbank és egymillió allianzos üzletkötők által szerzett banki ügyfél, valamint Allianz banki szolgáltatások Olaszországban, Franciaországban és a New Europe országokban tartoznak - a harmadik negyedévben 123 millió euró üzemi bevételt ért el. A 2008. év harmadik negyedévében az üzemi veszteség 17 millió euró, míg 2007. harmadik negyedévében 14 millió euró volt.

A Dresdner Bank, mint beszüntetett üzleti tevékenység, 747 millió euró üzemi bevételt ért el az egy évvel ezelőtti 1,2 milliárd euróhoz képest. A Dresdner Bank a harmadik negyedévben is küzdött a gyenge és változékony piacok kihívásaival. Az üzemi veszteség 2008. harmadik negyedévében 835 millió euró volt szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 87 millió nyereséggel. A Dresdner Bank tőkehelyzetét mutató úgynevezett Tier1 ráta 8,1 százalék volt szeptember végén.

A vagyonkezelésnél az üzemi bevétel 698 millió euróra csökkent a tavalyi év azonos időszakának 803 millió eurójához képest. A vagyonkezelés 186 millió eurós üzemi eredményét erősen befolyásolták a nemzetközi pénzügyi és tőkepiaci hatások, ami 44 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év erős, 330 millió eurós eredményéhez képest.

Az idegen tulajdonú eszközök kezelése 754 milliárd euróra nőtt a harmadik negyedév végére a második negyedévi 740 milliárd euróról. A folyamatosan nehezedő feltételek ellenére a nettó beáramlások 5,6 milliárd euróra nőttek a harmadik negyedévre. A 44 milliárdos negatív tőkepiaci hatást ellensúlyozta az 53 milliárd eurós pozitív árfolyamváltozás.

"A folyamatos nettó beáramlás és a kiegyensúlyozott teljesítmény tisztán megmutatta, hogy a viharos időkben is fent tudtuk tartani erős pozíciónkat az idegen tulajdonú eszközök kezelésénél" - jelentette ki Helmut Perlet.

Kilátások

"Jelentős tőkepiaci javulás nélkül a banki üzletág nélküli 9 milliárd euróra tervezett eredmény nem érhető el az idén és 2009-ben sem. Ilyen környezetben nem adható megbízható előrejelzés a jövő évi eredményeket illetően" - mondta Helmut Perlet, hozzátéve: a 6,5 milliárd eurós üzemi eredmény a januártól szeptemberig terjedő időszakban bebizonyította az Allianz erejét ebben a viharos időszakban is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?