13 °C Budapest

Leesett az állunk: megölnék a hitelbiztosítást a britek?

Pénzcentrum
2008. november 14. 16:00

A brit GVH Versenytanácsa véget vetne valaminek az Egyesült Királyságban, ugyanis javaslatuk szerint meg kellene tiltani, hogy egy hitel értékesítését követő két hétben hitelfedezeti biztosítást (PPI) is eladjanak az ügyfélnek. A javaslatot megelőzően derült fény arra, hogy a briteknél előszeretettel élnek vissza ezzel a biztosítási termékkel az értékesítés során.

Befellegzett a húzóterméknek - bajban a brit bankok? (2008. június 6. 15:00)

A Brit Biztosítók Szövetsége (ABI) természetesen egyből visszatetszését fejezte ki a javaslattal szemben, szerintük ugyanis ha megszűnik a hitel értékesítésével együtt történő biztosításkötési lehetőség is, az egészen egyszerűen megölheti a hitelfedezeti biztosítás piacát.

Persze aggodalomra abból a szempontból még nincs ok, hogy ez egyelőre még csak javaslat, melyre a versenytanács december elejéig várja az érintettek visszajelzéseit.

A brit GVH indoklása szerint egyébként azért volna szükség a 14 napos határidő bevezetésére, hogy a hitelfelvevőnek legyen ideje arra, hogy minden lehetőséget és alternatívát megvizsgálhasson, hogy végül a legmegfelelőbb biztosítás mellett dönthessen. Persze az már kérdéses, hogy ez a két hét nem éppen azt fogja-e előidézni, hogy egyszerűen nem kötnek ilyen biztosítást a hitelfelvevők.

A javaslat természetesen több egyéb pontot is tartalmaz, így szeretnének egy egyéni PPI kamatmutatót kialakítani, amely minden egyes hitelfelvevőnek megmutatnák, mennyibe is kerül egy ilyen biztosítás a saját esetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A versenybizottság megtiltaná az egyszeri díjas hitelbiztosítások értékesítését, mivel az szerintük gátolja a biztosítóváltás lehetőségét, s ráadásul ennek költségeit nehezebb is összehasonlítani a többi, folyamatos díjfizetésű hitelfedezeti biztosításéval.

Mindemellett köteleznék a PPI biztosításokat értékesítőket, hogy hirdetéseikben meghatározott információkat és üzeneteket tegyenek közzé, így a PPI árát, valamint azt, hogy a biztosítás megkötése csupán lehetőség, s más biztosítónál is lehet szerződni.

Az ABI nem érti, hogy miért kellene ennyire szigorítani, pláne nem azt, hogy miért a jelenlegi környezetben kellene ezt megtenni. Az elmúlt 12 hónapban ugyanis a munkanélküliség miatt kifizetés-kérés 69 százalékkal emelkedett. Szerintük tehát még alaposan át kell gondolni ezt a javaslatot, mielőtt az a végleges formáját öltené fel.

EZT OLVASTAD MÁR?