16 °C Budapest

Hogyan biztosíthatod be magad a válság ellen?

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 05:55

Mi lesz a befektetésekkel? Az elmúlt napokban másról sem esik szó, minthogy milyen pénzügyi katasztrófa történik épp, miközben mi épp a reggelinket esszük, vagy épp alszunk. A hétköznapokban egyelőre még nem nagyon érezzük, hol és milyen probléma is van, azonban arra - bármily sajnálatos is - nincs garancia, hogy száraz bőrrel megússzuk a felfordulást. Ennek ellenére, nem árt, ha néhány tanácsot megfogadunk!

A válság kapcsán, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi termékkel, s valamelyest járatosak a pénzügyi hírekben, két dolog aggaszthatja őket, mi lesz a befektetéseikkel, vagy hogyan törlesztik a hitelüket (a cégek akár azt a kérdést is feltehetik, hogy honnan fognak hitelt kapni). Nézzük meg ezt a két oldalt, mivel lehet megnyugtatni az aggodalmaskodókat!

Van, amit meg sem kell kötni...

Akinek van bankbetétje, annak - persze csak egy bizonyos szintig - nincs oka az aggodalomra, ugyanis az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA) minden betét biztosított, hiszen betétet csak hitelintézet (ide tartoznak a bankok, a takarékszövetkezetek, a lakástakarék-pénztárak, s a hitelszövetkezetek) fogadhat el, s betétet kizárólag betétbiztosítási védelem mellett lehet gyűjteni.

Ez a védelem pedig azt jelenti, hogy amennyiben a hitelintézet fizetésképtelenné válik, azaz nem tudjuk kivenni a betétben nyugvó megtakarításunkat, úgy az OBA a betétesek részére kártalanítást fizet.

Az Európai Unió betétbiztosítási értékhatárának minimuma 20 ezer euro (4,78 millió forint), ezt a szintet már meghaladja a hazai betétbiztosítás. A magyar rendszerben személyenként és hitelintézetenként 6 millió forintig garantáltak a betétek, azonban meghatározott önrészt kell fizetni. Ez itthon 10 százalék, ami azt jelenti, hogy 1 millió forintos kártalanítási összeg felett 90 százalékot kapunk vissza.

Hogy könnyebb legyen testközelből érteni, hogyan működik a rendszer, nézzünk néhány egyszerű példát:


Nem csak itthon

Érdemes figyelembe venni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az egyes bankoknál elhelyezett betétünk magyar betétbiztosítási védelem alá esik, ugyanis az unió területén bejegyzett bankokban elhelyezett betéteket az alapítás országában létrehozott nemzeti betétbiztosítási intézmény biztosítja. Ez azt jelenti tehát, hogy ha például egy osztrák bank magyarországi fiókjában kötünk le betétet, úgy arra az osztrák betétbiztosítás érvényes.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Tőke- hozamgarancia - vajon jól jöhet?

Aki kicsit is merészebb, vagy másra vágyik, mint egy bankbetét, az könnyen lehet, hogy valamilyen unit-linked biztosításban, vagy befektetési alapban fialtatja a pénzét. Ezek egyik fajtája a tőkegarantált alap, melynek lényege, hogy a befektetési alapokban rejlő kockázatokat hivatott oly módon csökkenteni, hogy a befektetett tőkét mindenképpen visszakapjuk.

Ezek mellett már elérhető hozamgarantált, tőke- és hozamgarantált alapok is, melyeknél a befektetett ősszeg biztosítása mellett fix hozamot is ígérnek. Alapesetben azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezekkel jobban járhatunk, mivel a garantált alapok általában a befektetési portfolió kialakításakor - éppen azért, hogy ha baj van, meglegyen a garantált hozam - mellőzik a magasabb kockázatú, s egyben magasabb hozamú ügyleteket. Egy globális válság esetén azonban relatíve jól járhatunk, ha legalább a garantált hozamot megkapjuk.

Van megoldás a törlesztésre is...

Mi van a hitelesekkel?

A hiteleseket - pláne ha valamilyen jelzáloghitelük ketyeg - kiveri a víz a gondolattól, hogy nem képes fizetni a törlesztőt. Ez pedig egy válság idején könnyebben előfordulhat, hiszen nemrégiben a Lehman Brothers összeomlása kavarta fel a kedélyeket, de az AIG is a Fed segítségére szorult. Sajnos az sem dőlhet nyugodtan hátra, aki nem a pénzügyi szektorban dolgozik, mivel a válság átgyűrűző hatásainak következtében könnyen lehet, hogy más cégek is kénytelen lesznek bezárni a kaput.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06