11 °C Budapest

Elkapják a brit bankok grabancát: óriási bírságolás

Pénzcentrum
2008. július 31. 11:00

A brit pénzügyi felügyelet megelégelte a bankok helytelen gyakorlatát a hitelfedezeti biztosítások értékesítésével kapcsolatosan, sorra születnek a bírságok. Most épp a Victoria Banking Services a soros, melyet 244 millió forintra büntetett a felügyelet.

A büntetés a második legmagasabb értékű, melyet a brit felügyelet a hitelfedezeti biztosítási konstrukciókkal kapcsolatos visszaélések miatt vet ki, azonban sokkal magasabb is lehetett volna, 345 millió forintos, ha a bank nem megy bele, hogy kompenzációt fizessen az ügyfeleknek.

Az ügyben érintett fedezet nélküli hiteleket 2005. január 14. és 2007. augusztus 8. között értékesítették a Liverpool Victoria call-centerein keresztül. Ezen időszak során a bank automatikusan megkötötte a hitelek mellett a biztosítást, s annak díját a hitelösszeghez adták anélkül, hogy erről megkérdezték volna a hitelfelvevőket.

A telefonon keresztül nem figyelmeztették arra az ügyfeleket, hogy a biztosítást is megkötik a hitel mellé, s abban az esetben ha egy ügyfél külön szólt, hogy nincs szükséges a biztosításra, úgy nyomást gyakoroltak rá annak érdekében, hogy megkösse a szerződést.

A megjelölt időszak során összesen 14 500 ilyen biztosítást értékesítették, ezek átlagosan (kamatokkal együtt) 460 ezer forintba kerültek a hitelt felvevőknek. A felügyelet összesen 97 telefonhívást vizsgált meg, ezek 60 százalékában nem volt megfelelő a hitelfedezeti biztosítással kapcsolatos tájékoztatás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Liverpool Victoria csak annak köszönheti, hogy nem az eddigi legmagasabb bírságot rótta ki rá a felügyelet, hogy vállalta, ügyfeleit automatikusan kártalanítja a biztosítási díj után fizetett kamatösszeg mértékével, anélkül, hogy emiatt az ügyfélnek igénylést kellene benyújtania. Emellett levélben kérik meg az érintett ügyfeleket, hogy vizsgálják meg, valóban szükségük van-e az adott biztosításra. A bank emellett azt is vállalta, hogy az összes, 2005. január 14. és 2008. január 31. között interneten, telefonon, vagy postai úton értékesített hitelfedezeti-biztosítást felülvizsgálja.

Eddig a felügyelet már 7 másik céget bírságolt meg, a legnagyobb összeget, 316 millió forintot a HSBC-nek kell fizetnie.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 25. 09:01
A Vodafone elfogadta a határozat tartalmát.
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?