19 °C Budapest

Még idén változhat a KGFB-szabályozás

Pénzcentrum
2008. július 16. 12:00

Jön a módosítás? Július elején látott napvilágot a hír, amely szerint még az idei év során változhat a kötelező gépjármű felelősségbiztosításra vonatkozó szabályozás. Annak jártunk most utána, hogy pontosan hogyan és mikor változik majd a rendelet, s ennek milyen hatása lesz egyrészt a piacra, másrészt pedig ránk, ügyfelekre.

A jelenlegi rendszer

Mindenki, akinek autója van tisztában kell lennie, hogyan is működik jelenleg itthon a kgfb-rendszere. Néhány rövid mondatban most áttekintjük, mit is érdemes tudni a kötelezőről.

Mint a neve is mutatja, mindenkinek meg kell kötnie, aki valamilyen gépjárművel rendelkezik. Érdemes tudni azt is, hogy a kgfb a biztosítóra nézve is kötelező, ugyanis nem utasíthatja vissza az általunk megtett ajánlatot, köteles azt befogadni. Az egyik leginkább érdekes és legtöbb vitára okot adó momentuma a kgfb-nek, hogy váltani csak évente egyszer, meghatározott időszakban lehetséges.

Nem árt tudni, hogy minden vagyonbiztosítás esetében csupán évente egy alkalommal lehet váltani, a kötelező esetében viszont ha nem fizetjük a díjat, nem él tovább a szerződés, nekünk tartozásunk keletkezik, s nem köthetünk szerződést, csak ugyanannál a biztosítónál, ráadásul a rendőrtől is büntetésre számíthatunk, ha nincs kiegyenlítve a kötelező biztosítás díja.

A kgfb-t szabályozó rendelet szerint a biztosítók október végén teszik közzé a következő évre érvényes díjaikat, melyek alapján, ha úgy gondoljuk, novemberben bonthatjuk fel a szerződésünket, s év végéig, azaz december 31-ig kell megkötni az új szerződést.

Mit változtatna a PM?

A kiszivárgott módosítási javaslatokkal kapcsolatosan megkerestük a Pénzügyminisztériumot (PM), ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, várhatóan előterjesztés készül a kgfb-re vonatkozó szabályozás átfogó módosítására, a szabályozási környezet modernizálása érdekében.

A cél hogy a rendszer ügyfélbarátabb, ugyanakkor hatékonyabb legyen. A szabályozás felülvizsgálata a PM közlése szerint kiterjed majd:
• a biztosításkötésre kötelezett személyre,
• a biztosítási fedezet fennállásának igazolására,
• a bónusz-malusz rendszer létjogosultságára,
• valamint a kártörténetre vonatkozó adatok központi nyilvántartásának kialakítására.

A PM mindehhez hozzátette, hogy a különböző szakmai fórumokon már régóta napirenden szerepelnek a kérdések, sőt egyesekben már a konszenzus is kialakulni látszik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi lesz, ha tényleg lesz módosítás?

Az egyik legsarkalatosabb módosítás a váltási időszak megszűntetése volna. Szakmai oldalról egyértelmű, hogy ennek révén az adminisztrációs terheket csökkentenék, így a nagy biztosító társaságok sorra fejezik ki egyetértésüket ezzel a javaslattal.

Valamelyest azonban árnyalja a képet, ha végiggondoljuk, kik lehetnek a kampány-időszak nyertesei, vesztesei. A nagyobb biztosító társaságok számára vélhetően nem előnyös, hiszen nekik már megvan az ügyfélbázisuk, ebből csak veszíthetnek. A kampányidőszak az új, vagy kisebb társaságok számára jelenthet ügyfélszerzést.

Az ügyfelek számára az átkötési időszak megszűnése már egyáltalán nem biztos, hogy üdvös volna, hiszen míg a jelenlegi rendszerben novemberben szinte minden a kötelezőről szól, addig egész évben bizonyosan nem fektetne senki az eddigihez hasonló hangsúlyt a váltásra. S elképzelhető, hogy az ügyfelek számára nem volna olyan könnyű feladat egy előnyösebb ajánlat felkeresése. Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az online alkuszok révén a váltás igencsak egyszerű, ráadásul például a casco-biztosítások már eleve így működnek.

Felmerülhet kérdésként, hogy mi történne, ha valaki megfeledkezik az évfordulóról. Ilyen nem eshet meg, ugyanis a biztosító minden szerződőt értesít az évfordulókor.

Biztosító vs. ügyfél - ki nyer ma?

Alkuszok - mit lépnek?

A közelmúltban a PM által felvetett javaslatokra az egyik nagy online alkusz társaság is nyílt levélben reagált, újabb javaslatot felvetve. Ők a váltási időszak során jelentkező magas adminisztrációs terheket oly módon oldanák meg inkább, hogy az évfordulóra vonatkozó jelenlegi szabályokat megtartanák, azonban a rendeletet úgy módosítanák, hogy ha biztosítót vált az ügyfél, abban az esetben az új biztosító 60 napos díjhalasztást legyen köteles adni a szerződés első díjának megfizetésére. Persze csupán azoknak az ügyfeleknek, akik nála újonnan jelentkeznek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?