Csúszhat a hatósági vizsga - gondban a képzetlen ügynökök?

Pénzcentrum
2008. május 20. 08:45

Előfordulhat, hogy csúszással indul a biztosításközvetítői munka végzéséhez szükséges hatósági vizsga rendszere, ugyanis a Pénzügyminisztérium közleménye alapján az erről szóló rendelet tervezete még csupán a közeljövőben kerül közigazgatási egyeztetésre - értesült a Napi Gazdaság.

Az egyeztetésen a tárcák mellett az érdekképviseleti szervek is véleményezhetik a tervezetet, így a tervezet elfogadásának időpontja függ a felmerülő jogi, szakmai felvetésektől, valamint az azok megoldásához szükséges időtől.

2008. júliustól azonban már a piacra lépő új biztosításközvetítőknek igazolnia kell valamilyen szakképzettséget ahhoz, hogy üzletet köthessen. Ehhez egy újabb lehetőséget teremtene meg a hatósági vizsga, azonban a vizsga anyagáról, valamint a vizsgáztatás rendjéről is a PM-rendelet tájékoztatna, így még egy esetleges gyors kihirdetés esetén is kevés lenne az idő arra, hogy júniusban megindulhasson a vizsgáztatás.

A tervezet szerint egyébként egy hatóság, várhatóan a PSZÁF, feladata volna a vizsga lebonyolítása. A pályakezdők mellett a hatósági vizsga azon biztosításközvetítők számára is egy lehetőség volna, akik az elmúlt évek során nem szereztek szakképzettséget. A biztosítási törvény rendelkezései szerint ugyanakkor nem ez az egyetlen lehetőség, hiszen a hatósági vizsga mellett felsőfokú végzettséggel, vagy OKJ-s biztosításközvetítői vizsgával is lehet üzletet kötni.

A biztosításközvetítői regiszterbe 2004 decembere és 2005 márciusa között bekerülteknek 48, a későbbiekben jelentkezőknek 24 hónapjuk van arra, hogy megszerezzék a szükséges képesítést. Binder István, a PSZÁF szóvivőjének elmondása szerint a regiszterbe bejegyzett 43 ezer képviselő, ügynök és alkusz közül csupán 17 ezren rendelkeznek szakirányú, illetve felsőfokú képzettséggel. Közülük 23 800 biztosításközvetítő esetében jár le hamarosan a türelmi idő. A szóvivő hozzátette, az elmúlt hónapokban már számos közvetítőt töröltek a regiszterből a szakképzettségi követelmények nem teljesítése miatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?