20 000 ember van veszélyben - Nézd meg köztük vagy-e!

Pénzcentrum
2007. október 25. 14:00

Gyorsan kell lépniük azoknak a biztosításközvetítőknek (ügynököknek és alkuszoknak), akik másfél év múlva is folytatni akarják tevékenységüket. Az érdekelteknek ugyanis az uniós direktívához igazodó 2003. évi LX. Biztosítási törvény szerint vagy felsőfokú állami képesítést (diplomát), vagy külön, jogszabályban meghatározott szakképesítést kell bemutatniuk. Akik 2005. március 15. előtt már megkezdték tevékenységüket, 2008. december 15.-ig, akik ez időpont után álltak munkába, azoknak a belépést követő két éven belül kell megszerezniük a szükséges biztosításszakmai szakképesítést. A képzések 10 hónaposak is lehetnek, így az érintettek (akár 2005. március 15. előtt, akár után álltak munkába), már csak néhány hónapig gondolkodhatnak. A szükséges szakképesítés hiányában a továbbiakban nem kapják meg az engedélyt tevékenységük folytatására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarországon mintegy negyvenezer függő és független biztosításközvetítő dolgozik. A függő közvetítő egyetlen biztosító termékeit, vagy több biztosító egymással nem versenyző termékeit értékesíti. A másik kategória, az úgynevezett független biztosítás-közvetítő, aki alkuszi vagy többes-ügynöki tevékenységet végez. A biztosítási ügynök és az alkusz kifejezéseket rendre összetéveszti a közvélemény, pedig a kettő között nagy különbség van: az ügynök a biztosítótársaság megbízottja és annak a nevében jár el, míg az alkusz az ügyfél megbízásából végzi a biztosításközvetítői tevékenységét.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint Magyarországon jelenleg mintegy 40 ezer regisztrált biztosításközvetítő dolgozik. A tetemes létszámú ügynök-, és alkuszállomány közül mintegy 12 ezer munkatárs már rendelkezik diplomával, vagyis nekik a törvény szerint nem kell vizsgázniuk. Azok közül, akiknek nincs felsőfokú végzettségük, eddig megközelítőleg 3000 fő szerezte meg képesítését és feltehetően mintegy 4500 szakmabélinek folyamatban van a bizonyítvány megszerzése, vizsga előtt áll, képzésben vesz részt, az előírt határidőre megszerzi a szükséges szakképesítést.

Fentiekből következik, hogy akár 20 ezren is lehetnek azok, akiknek határidőre nem lesz meg a képzettségük, vagyis 2009-től nem közvetíthetnek biztosításokat!

A PSZÁF rendelkezésére álló adataiból az is kimutatható, hogy milyen összetételű ez a húszezres tömeg. A szakma feltételezései szerint a többségük mellékállásban dolgozik. Elképzelhető, hogy számukra egyszerűen nem éri meg a szakképesítés megszerzése, mert összes jutalékuk összege kevesebb, mint a képzés költsége. Ennek ellenére esetleges hiányuk komoly díjbevétel kiesést jelenthet a biztosítók számára. Örvendetes lehet ugyanakkor, hogy így várhatólag azok maradnak majd a szakmában, akik kizárólagos tevékenységként dolgoznak ezen a területen, és valóban szakembernek lehet őket nevezni - mondta a Független Hírügynökségnek Hermann Tivadar, a Biztosítási Oktatási Intézet alkuszkapcsolati vezetője.

Tevékenységük folytatásához tehát a biztosításközvetítésre jogosult munkatársaknak szükségük lesz a megfelelő szakképesítés megszerzése. Ennek határideje a regisztrációhoz kötődik, tehát ha az ügynökök, alkuszok már megszerezték valamely biztosításszakmai szakképesítést, munkáltatójuknak ezt be kell jelenteniük a PSZÁF-nál.

Érdemes arra is felhívni a figyelmet, hogy a tanulásra az érintetteknek már csak alig egy évük van, miközben az oktatás akár 10 hónapos is lehet. Vizsgaidőpontokat a Pénzügyminisztérium évente három alkalommal biztosít, aki tehát 2009-ben is folytatni akarja tevékenységét, időben lépnie kell.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Regisztrált 40 142 fő
Felsőfokú végzettségű 11 784 fő
Szakképesítését bemutatta 3 049 fő
Szakképesítést kell szereznie 25 299 fő

Regisztrált biztosításközvetítők szakképzettsége: 2007 nyár (BOI-PSZÁF)

Belgium Bachelor vagy Master diploma és 275 órás biztosítási + 75 órás management képzés
Ciprus Középfokú végzettség + tanfolyam és vizsga az Insurance Institute of Cyprus szervezésében, Pénzügyminisztériumi felügyelet
Franciaország Minimum 150 órás képzés, a programon a Gazdasági és Oktatási Minisztérim állítja össze
Magyarország ("középvonalban") 65 (Jogvédelmi), 130 (Függő), 150 (Független) órás képzés, Pénzügyminisztériumi felügyelet
Hollandia 120 órás Élet-, és 120 órás Nemélet-biztosítási képzés és vizsga
Spanyolország 500 v. 200 v. 50 órás képzés- tevékenységfüggő

Néhány Unios tagállam biztosításközvetítői minimum szakképzési kötelezettsége:
2007 nyár (BOI-CEIOPS)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?