Szociális háló: sokat fejlődtünk, de még mindig siralmas a helyzet!

Pénzcentrum
2008. május 9. 14:00

Európába több országában tervbe van véve a szociális és adórendszer átalakítása, mint ahogy itthon is. A jelenlegi rendszerek ugyanis nem követik megfelelő mértékben a demográfiai és gazdasági változásokat. De vajon mekkora az az összeg, amit a tagok jelenleg a szociális rendszerre fordítanak, és ehhez képest hol áll Magyarország?

Az átlagot tekintve elmondható, hogy az unió országai a GDP 27,2 százalékát költötték 2005-ben a szociális háló fenntartására. Az egy főre jutó kiadások Luxemburgban, Dániában és Svédországban a legmagasabbak. Az unió alapvető követelménye a jelenlegi rendszerekkel kapcsolatban, hogy az országok között egyenlőtlenségeket megszüntesse.

A szociális rendszerre fordított kiadások 2005-ben számos országban elérték a GDP 30 százalékát, Svédország 32, Franciaország 31,5, Dánia pedig 30,1 százalékkal magasan az uniót átlag felett teljesített ezen a téren. A másik oldalon viszont, 15 százalék alatti eredményt ért el Lettország 12,4, Észtország 12,5, Litvánia 13,2 és Románia 14,2 százalékkal.


Ezek a különbségek azonban nem csak az állami kiadásokat mutatják, hanem azt is, hogy milyen különbség van az emberek életszínvonala és a szociális rendszerek minősége között a különböző országokban. Az Eurostat felmérése szerint az idősekre fordított kiadások az összes kiadás 46 százalékát adták, az egészségügyre kiadott pénzek 29 százalékot, a rokkantak segítése és a családtámogatási rendszer 8 százalékot, a munkanélküliség pedig 6 százalékot képviselt.

Hazánkat tekintve az uniós átlaghoz képest nem állunk túl jó helyen, a GDP 21,9 százalékát fordítja az állam a szociális rendszerre. Ezen javítani kellene az uniós elvárások és a magyar helyzet javítása érdekében is. Részben erre is próbálnak most valamilyen megoldást találni a politikusok. Egy dologban viszont jó helyen végeztünk, a legnagyobb növekedést a 2000-2005-ös időszakban a kiadások terén Románia, Írország és Magyarország érte el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Románia 10,9 százalékos éves emelkedést tudott elérni, Írország 9,3 százalékot, Magyarország pedig 8 százalékot, miközben Németország 0,2 százalékot, Szlovákia 1,3 százalékot, Ausztria pedig 1,4 százalékot tudott javítani a helyzetén. Az Európai Unió átlaga ezen a téren 2,1 százalék volt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?