Szociális háló: sokat fejlődtünk, de még mindig siralmas a helyzet!

Pénzcentrum
2008. május 9. 14:00

Európába több országában tervbe van véve a szociális és adórendszer átalakítása, mint ahogy itthon is. A jelenlegi rendszerek ugyanis nem követik megfelelő mértékben a demográfiai és gazdasági változásokat. De vajon mekkora az az összeg, amit a tagok jelenleg a szociális rendszerre fordítanak, és ehhez képest hol áll Magyarország?

Az átlagot tekintve elmondható, hogy az unió országai a GDP 27,2 százalékát költötték 2005-ben a szociális háló fenntartására. Az egy főre jutó kiadások Luxemburgban, Dániában és Svédországban a legmagasabbak. Az unió alapvető követelménye a jelenlegi rendszerekkel kapcsolatban, hogy az országok között egyenlőtlenségeket megszüntesse.

A szociális rendszerre fordított kiadások 2005-ben számos országban elérték a GDP 30 százalékát, Svédország 32, Franciaország 31,5, Dánia pedig 30,1 százalékkal magasan az uniót átlag felett teljesített ezen a téren. A másik oldalon viszont, 15 százalék alatti eredményt ért el Lettország 12,4, Észtország 12,5, Litvánia 13,2 és Románia 14,2 százalékkal.


Ezek a különbségek azonban nem csak az állami kiadásokat mutatják, hanem azt is, hogy milyen különbség van az emberek életszínvonala és a szociális rendszerek minősége között a különböző országokban. Az Eurostat felmérése szerint az idősekre fordított kiadások az összes kiadás 46 százalékát adták, az egészségügyre kiadott pénzek 29 százalékot, a rokkantak segítése és a családtámogatási rendszer 8 százalékot, a munkanélküliség pedig 6 százalékot képviselt.

Hazánkat tekintve az uniós átlaghoz képest nem állunk túl jó helyen, a GDP 21,9 százalékát fordítja az állam a szociális rendszerre. Ezen javítani kellene az uniós elvárások és a magyar helyzet javítása érdekében is. Részben erre is próbálnak most valamilyen megoldást találni a politikusok. Egy dologban viszont jó helyen végeztünk, a legnagyobb növekedést a 2000-2005-ös időszakban a kiadások terén Románia, Írország és Magyarország érte el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Románia 10,9 százalékos éves emelkedést tudott elérni, Írország 9,3 százalékot, Magyarország pedig 8 százalékot, miközben Németország 0,2 százalékot, Szlovákia 1,3 százalékot, Ausztria pedig 1,4 százalékot tudott javítani a helyzetén. Az Európai Unió átlaga ezen a téren 2,1 százalék volt.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
MEDIA1  |  2024. február 23. 19:42
Előkerült egy videó, amelyben Varga Zs. András, a Kúria elnöke két évvel ezelőtt személyesen is rekl...
Holdblog  |  2024. február 23. 19:01
HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molró...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem