Van, akit már fiatalon is érdekel a nyugdíja! A magyarokat nem!

Pénzcentrum
2008. március 5. 13:00

Az átlag brit állampolgár 28 éves korában kezd el takarékoskodni a nyugdíjas éveire, 9 évvel korábban, mint mondjuk a kínai fiatalok. Ez 6 év előnyt jelent a franciákkal, és a spanyolokkal szemben, és több mint 10-et az átlag magyarokkal szemben...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

De annak ellenére, hogy az adatok bíztatóak, még így is túl sokan hagyják szinte az utolsó pillanatokra a nyugdíjas évekre való tervezést, felkészülést az AXA egyik vezetője, Steven Folkard szerint. A fiatalok ugyanis itt is úgy gondolják, mint Magyarországon sokan, hogy még rengeteg idejük van arra, hogy emiatt aggódjanak. Az adatok viszont azt mutatják, hogy minél hamarabb kezd el valaki takarékoskodni, annál jelentősebb juttatási szintet fog tudni elérni a nyugdíjkorhatár betöltésekor.

Az AXA felmérésében 16 ország, 11 590 dolgozója vett részt, aminek célja az volt, hogy felmérjék a már dolgozó fiatalok nyugdíj-előtakarékossághoz való hozzáállást. Miközben a nyugdíjakat érintő szociális és kulturális környezet más minden egyes országban, a nyugdíj és az ehhez való hozzáállás kérdése mindenhol jelen van. 2050-re az ipari országok lakosságának harmada lesz 60 éves vagy a felett, ha a jelenlegi demográfiai folyamatok folytatódnak.

Bár a környezet mindenhol más, a felmérésben részt vevők minden országban belátták, hogy az egyének felelősségének, és a nyugdíj megtervezésének kiemelkedő fontossága van.

Országonként változik az átlagos életkor, amikor a fiatalok már úgy gondolják, ideje lenne elkezdeni takarékoskodni. De más és más azoknak az aránya is, akiknek egyáltalán eszébe jut, hogy mi van, ha az állam nem fogja tudni eltartani. Az Amerikai Egyesült Államokban ez az arány 85 százalék, Németországban 66 százalék, a franciáknál viszont mindössze 49 százalék. Japánban valószínűleg a vállalati szociális hálóban bízva mindössze 16 százalék érzi úgy, hogy saját megtakarításokra is szüksége van, ha egy meghatározott színvonalon szeretne élni időskorában.

Az életkort tekintve általában 28 és 37 éves kora között már rájönnek a fiatalok arra, hogy ideje elgondolkodni, miből is lesznek kellemes nyugdíjéveik. A britek a leginkább tudatosak, ők 28 évesen már elkezdenek takarékoskodni, ezzel szemben a legrosszabb helyzet a Kínában tapasztalható, itt 37 év az átlag.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?