8 °C Budapest

Apróbetűs rész: HIV teszt kell, ha biztosítást akarsz

Pénzcentrum
2007. november 28. 12:00

Sokszor esett már szó az életbiztosítások különböző típusairól. Azt már többször körüljártuk, hogy milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek egy-egy évekre, vagy évtizedekre szóló szerződésnek. Most azonban a termékekhez kapcsolódó orvosi vizsgálatokat mutatjuk be. Utánajárunk ki, mikor, mit és hol vizsgál és miért van erre szükség.

Mikor valaki egy életbiztosítási konstrukció megvásárlására szánja a fejét, akkor már az ajánlat kitöltésekor gyakran találkozik olyan kérdésekkel, amelyek a dohányzási szokásait és örökletes nyavalyáit feszegetik.

Azonban minél nagyobb kockázati fedezetet akarunk, illetve, ha tiszta kockázati biztosítást kötünk, akkor a kérdéseken túl orvosi vizsgálatra is számíthatunk. Orvosi vizsgálatot a biztosító - a viszontbiztosító elvárásainak megfelelően - adott életkorok és/vagy összeghatárok esetén írnak elő. Továbbá abban az esetben, ha a benyújtott egészségi nyilatkozat alapján valamilyen egészségi probléma merül fel.

Erre, a kockázatközösség igazságos teherviselésének alapja miatt van nagy szükség. Mit is jelent ez? Az egész biztosítás alapja az egyéni kockázatok megállapítása, és az átlagosnál magasabb kockázat esetén kockázatsúlyosbítás alkalmazása (ennek célja az, hogy ne a teljes kockázati közösségre hárítsuk át a többlet-kockázatokat) , melynek díjemelési vonzata van. Ez nem csak azért szolgálja az ügyfelek védelmét, mert így mindenki arányosan részesedik a díjból, hanem mert esetleg vállalhatatlan kockázat esetén, akár egyes biztosítási módozatok kötésétől el is tanácsolhatják a "pácienst".

Az orvosi vizsgálatok nem jelentenek külön költséget ügyfeleknek, azzal a kivétellel, ha a biztosított nem baleseti kockázat esetében szeretné, ha eltekintenénk az általában 6 hónapos várakozási időtől (ami alatt a biztosító nem téríti a teljes szolgáltatást).

Az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatban érdemes még kiemelni, hogy ennek részletes eredményeit természetesen megismerheti az ügyfél, így akár egy menedzserszűréshez hasonló tartalmú egészségfelmérés eredményéhez juthat költségmentesen.

Ki, mikor, hol?

Az orvosi vizsgálatokat általában a háziorvos végzi, azonban bizonyos kor felett, illetve fedezeten túl már szakorvosi vizsgálatokon is rész kell vennünk ahhoz, hogy szerződést kössön velünk a biztosító. A vizsgálatokat, általában a biztosítóval szerződött, illetve a háziorvos rendelőjében végzik, azonban kiemelt szerződések (értsd: nagy értékű) esetében az orvos már házhoz is megy (kivéve persze, ha olyan vizsgálatokat is el kell végezni, amelyek műszerezettsége nem mobilizálható).

Alapvetően három szakaszra bonthatók az egészségügyi vizsgálatok. Azt, hogy kinek melyik szakasz "megpróbáltatásain" kell keresztülmennie, az életkora és a biztosítási összeg határozza meg. E társaságonként eltérő, de aranyszabályként elmondható, hogy 40 év és/vagy 5 millió forintos szerződés felett már számíthatunk egy alaposabb felmérésre. Az egyes szakaszok jellemzően az alábbi tevékenységekből állnak:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

I. fokozat: belgyógyászati fizikális vizsgálat, laboratóriumi teljes vizeletvizsgálat, 12 elvezetéses nyugalmi EKG, vérvizsgálat.

II. fokozat: belgyógyászati fizikális vizsgálat, laboratóriumi teljes vizeletvizsgálat, 12 elvezetéses nyugalmi EKG, laborvizsgálat, vérvizsgálat.

III. fokozat: belgyógyászati fizikális vizsgálat, laboratóriumi teljes vizeletvizsgálat, 12 elvezetéses nyugalmi EKG, vérvizsgálat, terheléses EKG (kivéve orvosi kontraindikáció esetén), laborvizsgálat, mellkas röntgen.

Esetenként HIV-vírus tesztet is végeznek, ha szerződéses összeg azt indokolttá teszi.

Tehát, ha életbiztosítás megvásárlására adjuk a fejünket, akkor bizonyos esetekben számíthatunk egy alaposabb kivizsgálásra.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm