Apróbetűs rész: HIV teszt kell, ha biztosítást akarsz

Pénzcentrum
2007. november 28. 12:00

Sokszor esett már szó az életbiztosítások különböző típusairól. Azt már többször körüljártuk, hogy milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek egy-egy évekre, vagy évtizedekre szóló szerződésnek. Most azonban a termékekhez kapcsolódó orvosi vizsgálatokat mutatjuk be. Utánajárunk ki, mikor, mit és hol vizsgál és miért van erre szükség.

Mikor valaki egy életbiztosítási konstrukció megvásárlására szánja a fejét, akkor már az ajánlat kitöltésekor gyakran találkozik olyan kérdésekkel, amelyek a dohányzási szokásait és örökletes nyavalyáit feszegetik.

Azonban minél nagyobb kockázati fedezetet akarunk, illetve, ha tiszta kockázati biztosítást kötünk, akkor a kérdéseken túl orvosi vizsgálatra is számíthatunk. Orvosi vizsgálatot a biztosító - a viszontbiztosító elvárásainak megfelelően - adott életkorok és/vagy összeghatárok esetén írnak elő. Továbbá abban az esetben, ha a benyújtott egészségi nyilatkozat alapján valamilyen egészségi probléma merül fel.

Erre, a kockázatközösség igazságos teherviselésének alapja miatt van nagy szükség. Mit is jelent ez? Az egész biztosítás alapja az egyéni kockázatok megállapítása, és az átlagosnál magasabb kockázat esetén kockázatsúlyosbítás alkalmazása (ennek célja az, hogy ne a teljes kockázati közösségre hárítsuk át a többlet-kockázatokat) , melynek díjemelési vonzata van. Ez nem csak azért szolgálja az ügyfelek védelmét, mert így mindenki arányosan részesedik a díjból, hanem mert esetleg vállalhatatlan kockázat esetén, akár egyes biztosítási módozatok kötésétől el is tanácsolhatják a "pácienst".

Az orvosi vizsgálatok nem jelentenek külön költséget ügyfeleknek, azzal a kivétellel, ha a biztosított nem baleseti kockázat esetében szeretné, ha eltekintenénk az általában 6 hónapos várakozási időtől (ami alatt a biztosító nem téríti a teljes szolgáltatást).

Az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatban érdemes még kiemelni, hogy ennek részletes eredményeit természetesen megismerheti az ügyfél, így akár egy menedzserszűréshez hasonló tartalmú egészségfelmérés eredményéhez juthat költségmentesen.

Ki, mikor, hol?

Az orvosi vizsgálatokat általában a háziorvos végzi, azonban bizonyos kor felett, illetve fedezeten túl már szakorvosi vizsgálatokon is rész kell vennünk ahhoz, hogy szerződést kössön velünk a biztosító. A vizsgálatokat, általában a biztosítóval szerződött, illetve a háziorvos rendelőjében végzik, azonban kiemelt szerződések (értsd: nagy értékű) esetében az orvos már házhoz is megy (kivéve persze, ha olyan vizsgálatokat is el kell végezni, amelyek műszerezettsége nem mobilizálható).

Alapvetően három szakaszra bonthatók az egészségügyi vizsgálatok. Azt, hogy kinek melyik szakasz "megpróbáltatásain" kell keresztülmennie, az életkora és a biztosítási összeg határozza meg. E társaságonként eltérő, de aranyszabályként elmondható, hogy 40 év és/vagy 5 millió forintos szerződés felett már számíthatunk egy alaposabb felmérésre. Az egyes szakaszok jellemzően az alábbi tevékenységekből állnak:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

I. fokozat: belgyógyászati fizikális vizsgálat, laboratóriumi teljes vizeletvizsgálat, 12 elvezetéses nyugalmi EKG, vérvizsgálat.

II. fokozat: belgyógyászati fizikális vizsgálat, laboratóriumi teljes vizeletvizsgálat, 12 elvezetéses nyugalmi EKG, laborvizsgálat, vérvizsgálat.

III. fokozat: belgyógyászati fizikális vizsgálat, laboratóriumi teljes vizeletvizsgálat, 12 elvezetéses nyugalmi EKG, vérvizsgálat, terheléses EKG (kivéve orvosi kontraindikáció esetén), laborvizsgálat, mellkas röntgen.

Esetenként HIV-vírus tesztet is végeznek, ha szerződéses összeg azt indokolttá teszi.

Tehát, ha életbiztosítás megvásárlására adjuk a fejünket, akkor bizonyos esetekben számíthatunk egy alaposabb kivizsgálásra.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35