5 °C Budapest

Balesetbiztosítás ingyen, van ilyen...

Pénzcentrum
2007. november 23. 05:55

Ahogy egyre csúszósabbá válnak az utak, egyre jobban megnő a balesetek kockázata. Ezek ellen sokféleképpen védekezhetünk, azonban, ha megtörtént a baj, akkor esetenként mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk (főleg külföldön). Az ilyesfajta kiadásokra is tudunk fedezetet biztosítani, sőt, ez akár ingyen is történhet.

Balesetekkel kapcsolatban sokakban vagy egy autós baleset, vagy valamilyen utazással kapcsolatos baleset képe rémlik fel elsőnek. Ezekre az esetekre is köthetünk megfelelő biztosítást, amelyek tartalmaznak személyi sérülés esetére is fedezetet. Baleseti módozatokat a különböző életbiztosítási konstrukciók is magukba foglalhatnak, de külön is vásárolhatunk ilyen terméket.

A balesetbiztosításnál a biztosító a személyeket baleset miatt érő halálra vagy egészségkárosodásra (baleseti rokkantság) nyújt védelmet. A különböző kockázatokra a biztosítók más-más szolgáltatásokat nyújtanak, a biztosítási kötvények pedig minden esetben rögzítik, hogy a baleset időpontjától számítva, milyen hosszú időszakon belül kell a biztosítónak fedezetet nyújtania a balesetből származó következményekre.

Baleseti halál esetén a biztosítási összeg kerül kifizetésre a kedvezményezett számára, illetve bizonyos konstrukcióknál a temetkezés költségeit is átvállalja a biztosító. Egészségkárosodásnál (legyen az tartós vagy mulandó) a biztosítási összeget egy összegben vagy járadékként is megkaphatja a biztosított. Ezeken a szolgáltatásokon kívül a termékek gyakran tartalmaznak olyan kiegészítő szolgáltatásokat, mint a kórházi ápolás esetében a napi díj fizetése és a kieső kereset pótlásaként kapott díj.

Gyerekeknek, ingyen

Balesetbiztosítási terméket tehát vásárolhatunk egy más célú biztosítás kiegészítő elemeként, illetve egyedi konstrukcióként is. Azonban az állam is köt a 3-18 éves gyerekekre balesetbiztosítást, immár negyedik éve. A termék mögött a Generali Biztosító áll. Az ingyenes biztosítás közel 2 millió gyermeket érint. Ez fejenként 53 ezer forintjába kerül a államnak évente. Ez a konstrukció baleseti halára (200 ezer Ft.), csonttörésre (3000 Ft.), valamint maradandó egészségkárosodásra (3-300 ezer Ft.) fizet.

Ha utazunk...

Sokakban felmerül a kérdés, érdemes-e a jövőben utasbiztosítást kötni, ha az EU polgáraként amúgy is bármely tagállamban megillet bennünket a sürgősségi egészségügyi ellátás? A mérlegelés során érdemes végiggondolni, megéri-e vállalnunk az igazolás kiváltása körüli procedúrát, vagy a jóval kevesebb utánjárást és egyszerűbb ügyintézést kívánó utasbiztosítási termékek közül választunk.

Fontos végiggondolni, hogy amíg a sürgősségi ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre tagállamonként különbözhet, az utasbiztosítások (amelyek tartalmaznak balesetbiztosítást is) adott összeghatáron belül teljes körű fedezetet nyújtanak az igénybe vett ellátásra, kezelésre, továbbá kiterjednek egyéb járulékos szolgáltatásokra. Ilyen például az asszisztencia szolgálat, vagy a megbetegedett turista gyermekének hazajuttatása, a családtagok kiutaztatása, vagy a beteg hazaszállítása.

Utasbiztosítást köthetünk egyénileg, csoportosan, vagy bizonyos esetekben a bankkártyákhoz (általában dombornyomott kártyákról van szó) is kapcsolódik "ingyenes" biztosítás (természetesen ez a fajta biztosítás kisebb fedezetet nyújt a különböző balesetekből adódó károkra).

A termékek közötti választáskor azt érdemes az utazónak figyelembe vennie, hogy az egyéni és a bankkártyához kapcsolt utasbiztosítási termékek más-más biztosítási igényeket hivatottak kiszolgálni. Ennek megfelelően más-más biztosítási összegeket tartalmaznak, más szolgáltatási skála és díjstruktúra jellemzi őket. Közös vonásuk azonban, hogy a külföldön felmerülő költségek fedezésére szolgáló biztosítási összegek euróban vannak meghatározva.

Azt, hogy az utazó végül melyik biztosítással fedezi kockázatait, az úti cél alapján érdemes eldönteni. A felmerülő költségek szempontjából nem mindegy ugyanis, hogy a szabadság közben megbetegedett vagy balesetet szenvedett utast a szomszédos Szlovákiából vagy Franciaországból kell-e hazaszállíttatni. És akkor az egyes országok orvosi ellátásának eltérő költségszínvonaláról még nem is beszéltünk.

Fontos tehát, hogy rendelkezzünk megfelelő fedezettel balestek esetére. Ezek a termékek leggyakrabban valamilyen kiegészítésként jelennek meg, más biztosításoknál (élet-,utas-,autó biztosítás), de ettől függetlenül fontos, hogy tudjuk mire is nyújtanak biztosítékot.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
MEDIA1  |  2022. december 5. 01:59
Tragikus hirtelenséggel érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?