4 °C Budapest

Balesetbiztosítás ingyen, van ilyen...

Pénzcentrum
2007. november 23. 05:55

Ahogy egyre csúszósabbá válnak az utak, egyre jobban megnő a balesetek kockázata. Ezek ellen sokféleképpen védekezhetünk, azonban, ha megtörtént a baj, akkor esetenként mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk (főleg külföldön). Az ilyesfajta kiadásokra is tudunk fedezetet biztosítani, sőt, ez akár ingyen is történhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Balesetekkel kapcsolatban sokakban vagy egy autós baleset, vagy valamilyen utazással kapcsolatos baleset képe rémlik fel elsőnek. Ezekre az esetekre is köthetünk megfelelő biztosítást, amelyek tartalmaznak személyi sérülés esetére is fedezetet. Baleseti módozatokat a különböző életbiztosítási konstrukciók is magukba foglalhatnak, de külön is vásárolhatunk ilyen terméket.

A balesetbiztosításnál a biztosító a személyeket baleset miatt érő halálra vagy egészségkárosodásra (baleseti rokkantság) nyújt védelmet. A különböző kockázatokra a biztosítók más-más szolgáltatásokat nyújtanak, a biztosítási kötvények pedig minden esetben rögzítik, hogy a baleset időpontjától számítva, milyen hosszú időszakon belül kell a biztosítónak fedezetet nyújtania a balesetből származó következményekre.

Baleseti halál esetén a biztosítási összeg kerül kifizetésre a kedvezményezett számára, illetve bizonyos konstrukcióknál a temetkezés költségeit is átvállalja a biztosító. Egészségkárosodásnál (legyen az tartós vagy mulandó) a biztosítási összeget egy összegben vagy járadékként is megkaphatja a biztosított. Ezeken a szolgáltatásokon kívül a termékek gyakran tartalmaznak olyan kiegészítő szolgáltatásokat, mint a kórházi ápolás esetében a napi díj fizetése és a kieső kereset pótlásaként kapott díj.

Gyerekeknek, ingyen

Balesetbiztosítási terméket tehát vásárolhatunk egy más célú biztosítás kiegészítő elemeként, illetve egyedi konstrukcióként is. Azonban az állam is köt a 3-18 éves gyerekekre balesetbiztosítást, immár negyedik éve. A termék mögött a Generali Biztosító áll. Az ingyenes biztosítás közel 2 millió gyermeket érint. Ez fejenként 53 ezer forintjába kerül a államnak évente. Ez a konstrukció baleseti halára (200 ezer Ft.), csonttörésre (3000 Ft.), valamint maradandó egészségkárosodásra (3-300 ezer Ft.) fizet.

Ha utazunk...

Sokakban felmerül a kérdés, érdemes-e a jövőben utasbiztosítást kötni, ha az EU polgáraként amúgy is bármely tagállamban megillet bennünket a sürgősségi egészségügyi ellátás? A mérlegelés során érdemes végiggondolni, megéri-e vállalnunk az igazolás kiváltása körüli procedúrát, vagy a jóval kevesebb utánjárást és egyszerűbb ügyintézést kívánó utasbiztosítási termékek közül választunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos végiggondolni, hogy amíg a sürgősségi ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre tagállamonként különbözhet, az utasbiztosítások (amelyek tartalmaznak balesetbiztosítást is) adott összeghatáron belül teljes körű fedezetet nyújtanak az igénybe vett ellátásra, kezelésre, továbbá kiterjednek egyéb járulékos szolgáltatásokra. Ilyen például az asszisztencia szolgálat, vagy a megbetegedett turista gyermekének hazajuttatása, a családtagok kiutaztatása, vagy a beteg hazaszállítása.

Utasbiztosítást köthetünk egyénileg, csoportosan, vagy bizonyos esetekben a bankkártyákhoz (általában dombornyomott kártyákról van szó) is kapcsolódik "ingyenes" biztosítás (természetesen ez a fajta biztosítás kisebb fedezetet nyújt a különböző balesetekből adódó károkra).

A termékek közötti választáskor azt érdemes az utazónak figyelembe vennie, hogy az egyéni és a bankkártyához kapcsolt utasbiztosítási termékek más-más biztosítási igényeket hivatottak kiszolgálni. Ennek megfelelően más-más biztosítási összegeket tartalmaznak, más szolgáltatási skála és díjstruktúra jellemzi őket. Közös vonásuk azonban, hogy a külföldön felmerülő költségek fedezésére szolgáló biztosítási összegek euróban vannak meghatározva.

Azt, hogy az utazó végül melyik biztosítással fedezi kockázatait, az úti cél alapján érdemes eldönteni. A felmerülő költségek szempontjából nem mindegy ugyanis, hogy a szabadság közben megbetegedett vagy balesetet szenvedett utast a szomszédos Szlovákiából vagy Franciaországból kell-e hazaszállíttatni. És akkor az egyes országok orvosi ellátásának eltérő költségszínvonaláról még nem is beszéltünk.

Fontos tehát, hogy rendelkezzünk megfelelő fedezettel balestek esetére. Ezek a termékek leggyakrabban valamilyen kiegészítésként jelennek meg, más biztosításoknál (élet-,utas-,autó biztosítás), de ettől függetlenül fontos, hogy tudjuk mire is nyújtanak biztosítékot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?