0 °C Budapest

Többe kerülhet az olcsó kötelező mint gondolnánk

Pénzcentrum
2005. november 16. 10:52

A piaci szereplők a szerződések létrehozatalának folyamatában a rövid elektronikus, szöveges üzenet (sms) útján is válthatnak üzenetet, így szélsőséges esetben - azaz amennyiben a szerződéskötés folyamatában semmilyen írásbelinek minősülő dokumentum nem keletkezik - a biztosítási szerződés esetén kötelező írásbeliséget csak a biztosítási kötvény kiállítása valósítja meg.

 
A piaci szereplők a szerződések létrehozatalának folyamatában a rövid elektronikus, szöveges üzenet (sms) útján is válthatnak üzenetet, így szélsőséges esetben – azaz amennyiben a szerződéskötés folyamatában semmilyen írásbelinek minősülő dokumentum nem keletkezik – a biztosítási szerződés esetén kötelező írásbeliséget csak a biztosítási kötvény kiállítása valósítja meg.
Az SMS még nem szerződés
A szerződés létrejöttét megelőző sms-váltás vonatkozásában tudatában kell lenni annak, hogy a szerződés létrejöttét megelőzően – a biztosítási kötvény kiállításáig – a piaci szereplők szándékának, illetőleg ajánlatuk tartalmának igazolására mindösszesen sms-ek állhatnak rendelkezésre. Mindaddig tehát, amíg a biztosítók által kiállított kötvény alapján a biztosítási szerződés létre nem jön, a felek írásos formában a szerződéskötéssel kapcsolatos nyilatkozataikat igazolni nem tudják.
Vigyázz az egyesületekkel
A biztosító egyesületekkel történő szerződéskötés során az ügyfeleknek tudatában kell lennie annak, hogy a biztosító egyesület (pl.: MÁV) tagjává válnak és a biztosítási díj megfizetésén túlmenően a biztosító egyesület alapszabályában foglaltaktól függően tagdíjfizetési kötelezettségük is fennállhat. Továbbá a biztosító egyesületek legfelsőbb szerve (közgyűlés, küldöttgyűlés) – ha ezt az alapszabály lehetővé teszi – jogosult pótlólagos befizetési kötelezettség előírására, ha más források nem elégségesek az egyesület tárgyévi kötelezettségeinek teljesítésére.

Az interneten elérhető különböző díj-kalkulátorok használata esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy a biztosítók a 2005. október 29-én közzétett („hivatalos”) díjtarifájukat kötelesek alkalmazni, akkor is, ha a kalkulátorok esetleg hibás beállítása miatt a közzétett díjtarifától eltérő díj számítható ki.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem