4 °C Budapest

Megváltozott az időjárás, vagy ez valami más?

Pénzcentrum
2006. szeptember 19. 16:00

Az utóbbi évek megváltozott időjárására jellemző, hogy a nyári hónapokban előforduló viharok mind több anyagi kárt okoznak a lakosságnak. A Generali-Providencia Zrt. adatai szerint az időjárás által előidézett káresemények száma a nyári hónapokban más évszakokhoz képest kiugróan magas.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A biztosító összehasonlította az elmúlt három év lakáskár adatait a júniustól augusztusig tartó időszakra. A Generalihoz 2004-ben 13 764, 2005-ben 16 185 és 2006-ban már összesen 17 944 lakáskár bejelentés érkezett a jégesők, viharok és esőzések miatt. "Ez azt jelenti, hogy a 2004-es évhez képest több mint 4000-el nőtt a viharok és elemi csapások okozta lakáskár bejelentések száma."- mondta Papp-Váry Borbála kommunikációs vezető.

Papp-Váry szerint az idei évben a Generalinál a három vizsgált hónapban a kárráfordítások összege meghaladta a 1, 256 milliárd forintot. 2005-ben ez az összeg 899 millió, 2004-ben mindössze 737 millió forint volt. Szintén megfigyelhető tendencia, hogy az utóbbi években ebben az időszakban augusztus hónapra jut a legtöbb kárbejelentés. Ez a szám idén 7070 darab volt. Az adatok alapján az is kijelenthető, hogy a nyári hónapokban keletkező lakáskár-esetek az egész éves bejelentésekhez képest arányaiban is meghatározó részt tesznek ki.

Véget ért a nyaralási szezon is, kiürülnek az üdülőövezetek, üresen maradnak a nyaralók. Egyre több honfitársunk szeretné biztonságban tudni hátrahagyott nyaralóját, illetve az abban hagyott értékeit és kér biztosítási védelmet.

A nyaralókat a biztosítók többsége a lakásokhoz hasonlóan biztosítja, ami azt jelenti, hogy általában ugyanazokra a kockázatokra szól a fedezet. Vannak azonban különbségek, amelyekre a tulajdonosoknak oda kell figyelniük, tudtuk meg Papp-Váry Borbálától. Ha a nyaraló lakatlan, nem terjed ki a biztosítási védelem a különösen nagy értékű ingóságokra: ékszerekre, készpénzre, értékpapírra. Ugyanígy nem biztosítottak például vállalkozói tevékenység vagyontárgyai, okmányok, kéziratok, tervek és dokumentációk, valamint az adathordozókon tárolt információk sem.

A nyaralókat a Generali ügyfelei elsősorban a betörésektől féltik, ezért nem tanácsos a nyaralóidény lezárulta után a komolyabb vagyontárgyakat a hétvégi házban hagyni. A biztosító szerint az üdülő-övezetek fokozottabban ki vannak téve a betöréses lopás veszélyeinek és sok esetben - éppen a nyaralók idényhez köthető látogatottsága miatt - a betörés tényének észlelése is az elkövetéstől számított pár hétbe is beletelhet. "A nyaralóbiztosításoknál kiemelt jelentőségű a téliesítésnél a megfelelő víztelenítés, amely egyben a biztosítottak kármegelőzési kötelezettsége is."- tette hozzá Papp-Váry.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35