5 °C Budapest

Túl sok a tartozásod és munkanélküli lettél? - nincs miért aggódnod, itt a megoldás!

Pénzcentrum
2007. február 16. 08:00

A hitelláz egyre erősödésével mind jobban eladósodik a lakosság. Ezt tetézve a hitelkártya-tulajdonosok közül sokan - a "bank pénzét költöm" felkiáltással - olyan tartozásba rohanhatnak bele, amelyet egy bekövetkezett sajnálatos esemény vagy egy elbocsátás miatt már nem tudnak visszafizetni. Erre az esetre kínálnak a bankok az egyéb hosszú futamidejű banki hiteltermékekhez hasonlóan, a hitelkártyákhoz kapcsolódva is hitelfedezeti-, illetve életbiztosítást. Lássuk mit ajánlanak a hitelintézetek!

A kereskedelmi bankok a hitelkártyákhoz kapcsolódva kockázati életbiztosítást, illetve ennek különböző kockázatokkal kiegészített módozatait ajánlják. A hitelfedezeti biztosítást kínáló hitelintézetek egy része, kockázati életbiztosítást ajánl a termék mellé, amely halál, illetve rokkantság esetére biztosít fedezetet. S csupán néhány bank biztosítja a kockázati életbiztosítás olyan módozatának igényelhetőségét, amely munkanélküliség, illetve keresőképtelenség esetére nyújt fedezetet.

A hitelfedezeti biztosításról bővebb információ az alábbi cikkben található:
Munkanélküli lettél?- És mi lesz a hiteleddel?

Hitelkártyákhoz kapcsolódó hitelfedezeti életbiztosítást a Unicredit Bank, az MKB és a Citibank ajánl, míg a konstrukciót munkanélküliség és keresőképtelenség módozattal is kiegészített kötvényt a CIB és a Budapest Bank kínál ügyfeleinek. A termék futamideje megegyezik a hitelszerződés érvényességi idejével.

Kiknek szól a konstrukció?

A kereskedelmi bankok különböző féleképpen határozzák meg a hitelfedezeti biztosítás igénybevételének feltételeit. Míg például a Budapest Bank minden 18. évét betöltött hitelkártya-tulajdonos számára biztosítja ezt a lehetőséget (ez a feltétel minden valószínűség szerint a többi bank esetében is megvan, hiszen hitelkártyát csupán 18. évét betöltött magánszemély igényelhet), addig az MKB és a CIB is felső korhatárt állapít meg.

Az MKB Bank a 65 év felett ügyfelek esetében már korlátozza a kockázatvállalás mértékét (65 és 70 év között a hiteltartozás 80 százalékát, 70 és 80 év között 20 százalékát, 80 év felett pedig csupán a 10 százalékát fizeti ki. Míg a CIB 65 év fölötti ügyfelek számára nem ajánlja fel a biztosítás megkötésének lehetőségét.

Mire és mennyit fizet a biztosító?

Mind az öt hitelintézet esetében a biztosító a teljes hiteltartozást megtéríti halál illetve 50 százalékot meghaladó baleseti rokkantság esetén, kivéve az MKB és a Unicredit Bankokat, amelyek csak halál esetén vállalják át a terheket a hozzátartozóktól.

A fent felsorolt kockázatok mellett a saját egészségi állapotromlás miatti keresőképtelenségre is felelősséget vállal a Citibank, ekkor a felhasznált hitelkeret 25 százalékának egy összegben való kifizetésére kerül sor.

Munkanélküliség és keresőképtelenség esetén azonban csak a CIB és a Budapest Bank fizet. Míg a CIB a havonta fizetendő minimum összeget, addig a Budapest Bank a hitelkeret öt százalékát vállalja át (de maximum a káresemény bekövetkezéskor fennálló hitelkeret erejéig).

Ne számíts azonnali fizetésre!

"Azonnali" (8-15 napon belüli) fizetésre csakis halál illetve rokkantság esetén számíthat az ügyfél. Egyébként a bankok önrészt követelnek, amely általában 60 nap. Tehát egyéb esetben a káreseménytől (munkanélkülivé vagy keresőképtelenné válás) számított 61. naptól vállalja át a bank az ügyfél kötelezettségét.

Emellett a Budapest Bank két káresemény bekövetkezése között és az első esemény előtt is 90 nap várakozási idővel dolgozik, vagyis legalább ennyi összefüggő munkaviszonyra van szükségünk ahhoz, hogy igénybe vegyük a szolgáltatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyibe kerül mindez?

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a hitelfedezeti biztosítás igénybevételére vonatkozó díjat. Az MKB Bank minden ügyfelének ingyen biztosítja a hitelfedezeti életbiztosítást (a díj bele van építve az éves kártyadíjba), míg az Unicredit esetében csupán a Unicredit Platina Hitelkártyával rendelkezők élvezhetik a bank által ajándékként a biztonságot.

 

A biztosítási konstrukció általában a bankban köthető egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével, illetve telefonon is igényelhetjük azt, de annak papírformába öntésére a legtöbb esetben ezután is szükség van.

A hitelfedezeti biztosítások előnye az általunk megkötött életbiztosítással szemben, hogy egy meghatározott célra szólnak, így a procedúra leegyszerűsödik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem