19 °C Budapest

Túl sok a tartozásod és munkanélküli lettél? - nincs miért aggódnod, itt a megoldás!

Pénzcentrum
2007. február 16. 08:00

A hitelláz egyre erősödésével mind jobban eladósodik a lakosság. Ezt tetézve a hitelkártya-tulajdonosok közül sokan - a "bank pénzét költöm" felkiáltással - olyan tartozásba rohanhatnak bele, amelyet egy bekövetkezett sajnálatos esemény vagy egy elbocsátás miatt már nem tudnak visszafizetni. Erre az esetre kínálnak a bankok az egyéb hosszú futamidejű banki hiteltermékekhez hasonlóan, a hitelkártyákhoz kapcsolódva is hitelfedezeti-, illetve életbiztosítást. Lássuk mit ajánlanak a hitelintézetek!

A kereskedelmi bankok a hitelkártyákhoz kapcsolódva kockázati életbiztosítást, illetve ennek különböző kockázatokkal kiegészített módozatait ajánlják. A hitelfedezeti biztosítást kínáló hitelintézetek egy része, kockázati életbiztosítást ajánl a termék mellé, amely halál, illetve rokkantság esetére biztosít fedezetet. S csupán néhány bank biztosítja a kockázati életbiztosítás olyan módozatának igényelhetőségét, amely munkanélküliség, illetve keresőképtelenség esetére nyújt fedezetet.

A hitelfedezeti biztosításról bővebb információ az alábbi cikkben található:
Munkanélküli lettél?- És mi lesz a hiteleddel?

Hitelkártyákhoz kapcsolódó hitelfedezeti életbiztosítást a Unicredit Bank, az MKB és a Citibank ajánl, míg a konstrukciót munkanélküliség és keresőképtelenség módozattal is kiegészített kötvényt a CIB és a Budapest Bank kínál ügyfeleinek. A termék futamideje megegyezik a hitelszerződés érvényességi idejével.

Kiknek szól a konstrukció?

A kereskedelmi bankok különböző féleképpen határozzák meg a hitelfedezeti biztosítás igénybevételének feltételeit. Míg például a Budapest Bank minden 18. évét betöltött hitelkártya-tulajdonos számára biztosítja ezt a lehetőséget (ez a feltétel minden valószínűség szerint a többi bank esetében is megvan, hiszen hitelkártyát csupán 18. évét betöltött magánszemély igényelhet), addig az MKB és a CIB is felső korhatárt állapít meg.

Az MKB Bank a 65 év felett ügyfelek esetében már korlátozza a kockázatvállalás mértékét (65 és 70 év között a hiteltartozás 80 százalékát, 70 és 80 év között 20 százalékát, 80 év felett pedig csupán a 10 százalékát fizeti ki. Míg a CIB 65 év fölötti ügyfelek számára nem ajánlja fel a biztosítás megkötésének lehetőségét.

Mire és mennyit fizet a biztosító?

Mind az öt hitelintézet esetében a biztosító a teljes hiteltartozást megtéríti halál illetve 50 százalékot meghaladó baleseti rokkantság esetén, kivéve az MKB és a Unicredit Bankokat, amelyek csak halál esetén vállalják át a terheket a hozzátartozóktól.

A fent felsorolt kockázatok mellett a saját egészségi állapotromlás miatti keresőképtelenségre is felelősséget vállal a Citibank, ekkor a felhasznált hitelkeret 25 százalékának egy összegben való kifizetésére kerül sor.

Munkanélküliség és keresőképtelenség esetén azonban csak a CIB és a Budapest Bank fizet. Míg a CIB a havonta fizetendő minimum összeget, addig a Budapest Bank a hitelkeret öt százalékát vállalja át (de maximum a káresemény bekövetkezéskor fennálló hitelkeret erejéig).

Ne számíts azonnali fizetésre!

"Azonnali" (8-15 napon belüli) fizetésre csakis halál illetve rokkantság esetén számíthat az ügyfél. Egyébként a bankok önrészt követelnek, amely általában 60 nap. Tehát egyéb esetben a káreseménytől (munkanélkülivé vagy keresőképtelenné válás) számított 61. naptól vállalja át a bank az ügyfél kötelezettségét.

Emellett a Budapest Bank két káresemény bekövetkezése között és az első esemény előtt is 90 nap várakozási idővel dolgozik, vagyis legalább ennyi összefüggő munkaviszonyra van szükségünk ahhoz, hogy igénybe vegyük a szolgáltatást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mennyibe kerül mindez?

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a hitelfedezeti biztosítás igénybevételére vonatkozó díjat. Az MKB Bank minden ügyfelének ingyen biztosítja a hitelfedezeti életbiztosítást (a díj bele van építve az éves kártyadíjba), míg az Unicredit esetében csupán a Unicredit Platina Hitelkártyával rendelkezők élvezhetik a bank által ajándékként a biztonságot.

 

A biztosítási konstrukció általában a bankban köthető egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével, illetve telefonon is igényelhetjük azt, de annak papírformába öntésére a legtöbb esetben ezután is szükség van.

A hitelfedezeti biztosítások előnye az általunk megkötött életbiztosítással szemben, hogy egy meghatározott célra szólnak, így a procedúra leegyszerűsödik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 09:54
Kovács István nem hajlandó elárulni, hogy mennyit költöttek a választások előtti időszakban a Fidesz...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?