12 °C Budapest

Túl sok a tartozásod és munkanélküli lettél? - nincs miért aggódnod, itt a megoldás!

Pénzcentrum
2007. február 16. 08:00

A hitelláz egyre erősödésével mind jobban eladósodik a lakosság. Ezt tetézve a hitelkártya-tulajdonosok közül sokan - a "bank pénzét költöm" felkiáltással - olyan tartozásba rohanhatnak bele, amelyet egy bekövetkezett sajnálatos esemény vagy egy elbocsátás miatt már nem tudnak visszafizetni. Erre az esetre kínálnak a bankok az egyéb hosszú futamidejű banki hiteltermékekhez hasonlóan, a hitelkártyákhoz kapcsolódva is hitelfedezeti-, illetve életbiztosítást. Lássuk mit ajánlanak a hitelintézetek!

A kereskedelmi bankok a hitelkártyákhoz kapcsolódva kockázati életbiztosítást, illetve ennek különböző kockázatokkal kiegészített módozatait ajánlják. A hitelfedezeti biztosítást kínáló hitelintézetek egy része, kockázati életbiztosítást ajánl a termék mellé, amely halál, illetve rokkantság esetére biztosít fedezetet. S csupán néhány bank biztosítja a kockázati életbiztosítás olyan módozatának igényelhetőségét, amely munkanélküliség, illetve keresőképtelenség esetére nyújt fedezetet.

A hitelfedezeti biztosításról bővebb információ az alábbi cikkben található:
Munkanélküli lettél?- És mi lesz a hiteleddel?

Hitelkártyákhoz kapcsolódó hitelfedezeti életbiztosítást a Unicredit Bank, az MKB és a Citibank ajánl, míg a konstrukciót munkanélküliség és keresőképtelenség módozattal is kiegészített kötvényt a CIB és a Budapest Bank kínál ügyfeleinek. A termék futamideje megegyezik a hitelszerződés érvényességi idejével.

Kiknek szól a konstrukció?

A kereskedelmi bankok különböző féleképpen határozzák meg a hitelfedezeti biztosítás igénybevételének feltételeit. Míg például a Budapest Bank minden 18. évét betöltött hitelkártya-tulajdonos számára biztosítja ezt a lehetőséget (ez a feltétel minden valószínűség szerint a többi bank esetében is megvan, hiszen hitelkártyát csupán 18. évét betöltött magánszemély igényelhet), addig az MKB és a CIB is felső korhatárt állapít meg.

Az MKB Bank a 65 év felett ügyfelek esetében már korlátozza a kockázatvállalás mértékét (65 és 70 év között a hiteltartozás 80 százalékát, 70 és 80 év között 20 százalékát, 80 év felett pedig csupán a 10 százalékát fizeti ki. Míg a CIB 65 év fölötti ügyfelek számára nem ajánlja fel a biztosítás megkötésének lehetőségét.

Mire és mennyit fizet a biztosító?

Mind az öt hitelintézet esetében a biztosító a teljes hiteltartozást megtéríti halál illetve 50 százalékot meghaladó baleseti rokkantság esetén, kivéve az MKB és a Unicredit Bankokat, amelyek csak halál esetén vállalják át a terheket a hozzátartozóktól.

A fent felsorolt kockázatok mellett a saját egészségi állapotromlás miatti keresőképtelenségre is felelősséget vállal a Citibank, ekkor a felhasznált hitelkeret 25 százalékának egy összegben való kifizetésére kerül sor.

Munkanélküliség és keresőképtelenség esetén azonban csak a CIB és a Budapest Bank fizet. Míg a CIB a havonta fizetendő minimum összeget, addig a Budapest Bank a hitelkeret öt százalékát vállalja át (de maximum a káresemény bekövetkezéskor fennálló hitelkeret erejéig).

Ne számíts azonnali fizetésre!

"Azonnali" (8-15 napon belüli) fizetésre csakis halál illetve rokkantság esetén számíthat az ügyfél. Egyébként a bankok önrészt követelnek, amely általában 60 nap. Tehát egyéb esetben a káreseménytől (munkanélkülivé vagy keresőképtelenné válás) számított 61. naptól vállalja át a bank az ügyfél kötelezettségét.

Emellett a Budapest Bank két káresemény bekövetkezése között és az első esemény előtt is 90 nap várakozási idővel dolgozik, vagyis legalább ennyi összefüggő munkaviszonyra van szükségünk ahhoz, hogy igénybe vegyük a szolgáltatást.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyibe kerül mindez?

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a hitelfedezeti biztosítás igénybevételére vonatkozó díjat. Az MKB Bank minden ügyfelének ingyen biztosítja a hitelfedezeti életbiztosítást (a díj bele van építve az éves kártyadíjba), míg az Unicredit esetében csupán a Unicredit Platina Hitelkártyával rendelkezők élvezhetik a bank által ajándékként a biztonságot.

 

A biztosítási konstrukció általában a bankban köthető egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével, illetve telefonon is igényelhetjük azt, de annak papírformába öntésére a legtöbb esetben ezután is szükség van.

A hitelfedezeti biztosítások előnye az általunk megkötött életbiztosítással szemben, hogy egy meghatározott célra szólnak, így a procedúra leegyszerűsödik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06