2 °C Budapest

Munkanélküli lettél? - Fizet a biztosító!

Pénzcentrum
2006. március 27. 10:00

Egyenlőre csupán két hazai biztosító kínál munkanélküliség esetén fizetendő hitelfedezeti biztosítást. Korábban ez a rendkívüli kockázatot nem vállalták a társaságok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Egyenlőre csupán két hazai biztosító kínál munkanélküliség esetén fizetendő hitelfedezeti biztosítást. Korábban ez a rendkívüli kockázatot nem vállalták a társaságok - írja mai számában a Világgazdaság.
A Generali és a Cardif biztosító nyújt munkanélküliség esetén is fizető hitelfedezeti biztosítást. A mintegy két éve létező terméket eddig mindössze százezer ember vette igénybe, de az igazi fellendülést csak ezután várják a szakemberek.
Betegség esetére már a kilencvenes években is léteztek ilyen biztosítási termékek, de munkanélküliség biztosítására a nem mindig egyértelmű hazai munkavállalói státusok miatt korábban nem merészkedtek a biztosítók.
A hitelfedezeti biztosítások többsége alapesetben halál, tartós egészségkárosodást okozó betegségek, illetve balesetek esetén veszik át az ügyfelektől a hitel, illetve annak törlesztőrészletének a fizetését. Jelenleg ez a biztosítás típus valamennyi hitelintézetnél megköthető.
A Generali-nál megköthető módozat szerint, a munkanélküli segélyre jogosult ügyfélnek fizet a társaság, a hitel futamidejétől függően legfeljebb 6-12 hónapig. Feltétel, hogy a hiteltörlesztés kezdetétől számított 3-6 hónap után történjen a munkanélkülivé válás, amelynél csupán az önrészként számított két hónap után vállalja át a díjfizetést a biztosító. A futamidő alatt többször is lehet valaki munkanélküli, de összességében csak 24 hónapig hajlandó átvállalni a díjat a biztosító.

A hitelfedezeti biztosítások többsége a banki ügyfelek kollektív kockázatvállalására épít, ezért egy már futó hitel mellé általában nem lehet ilyet kötni. Ugyanakkor a kollektív jelleg miatt lesz a termék megfizethető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG