13 °C Budapest

Haszontalan biztosítások: a banánhéj, amelyen biztosan elcsúszol

Pénzcentrum
2007. január 29. 15:00

A biztosítás adta védelmet nehéz értékelni mindaddig, míg szerencsésen közlekedünk az utakon, vagy nem kapunk rossz hírt a kórházban. Mindazok azonban, akik átélték már, hogy milyen egy villámsújtotta lakásba hazamenni tudják, érdemes volt megkötni a lakásbiztosítást, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást vagy az utasbiztosítást. A lista korántsem teljes, hosszan sorolhatnánk még a különböző kockázati nemeket és a kivédésükre köthető kötvények fajtáit, a feladat hazánkban sem könnyű, de még inkább nehéz lenne a leleményes biztosítási szakembereiről híres Egyesült Államokban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai találékonysága és balesetektől való félelme határtalan, így a tengerentúlon szinte mindenre lehet biztosítást kötni, ami mozog és arra is, ami nem. A kötvények dzsungelében azonban könnyen elveszhet a lelkes ügyfél, aki a lehető legnagyobb bizonyosságot szeretne arról, hogy minden veszélyhelyzet esetén rendelkezik a megfelelő fedezettel, és könnyen találhatja magát a hazánkban a nem-élet termékek esetében tiltott túlbiztosítás kelepcéjében.

Egy amerikai szakértő tanácsait tolmácsoljuk a következőkben azokra a termékekre vonatkozóan, amelyek megkötése nem szolgálja javunkat. Természetesen mivel a hazai és a tengerentúli biztosítási paletta erős eltéréseket mutat, a szakember olyan termékek használtáról is nyilatkozik, amely nálunk nem elérhető, de gyorsan fejlődő világunkban nem elképzelhetetlen, hogy mindezek a közel vagy a távoljövőben nálunk is megjelennek.

Életbiztosítás gyerekeknek? Nem az amire vágytál!

A vegyes és a kockázati életbiztosítás alapvető célja, hogy a hozzátartozóidat biztonságban tudd. Mivel a gyermekeknek általában nincs a jövedelmétől függő hozzátartozója, így értelmetlenné válik a nevére életbiztosítást kötni.

Egyedül az elérési életbiztosításnak van létjogosultsága abban az esetben, ha a gyermek későbbi tanulmányait, vagy az életkezdéshez szükséges forrásait szeretnéd biztosítani.

Hitelfedezeti biztosítás: miért nem nyújtózkodsz csak addig, amíg...?

A hitelkártyákra vonatkozó hitelfedezeti biztosítás hasznosságát is megkérdőjelezi a szakértő, aki szerint ez a költség egyszerűen elkerülhető azzal, ha időben törlesztjük a felvett összeget és nem nyújtózkodunk tovább mint ameddig a takarónk ér.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ugyanez a véleménye a nálunk még nem kapható lopásbiztosításról is, a káreseménykor ugyanis a tengerentúlon a kártyatulajdonost terhelő összeget 50 dollárra korlátozzák. Hazánkban is elviekben a bankot terheli a kockázat, ha a tulajdonos időben letiltja a kártyát, ellenkező esetben sajnos a banknak nincs lehetősége megtéríteni az összeget.

Biztonságban a levegőben?

A repülőszerencsétlenségekre hazánk az utasbiztosítás fedezetet nyújt, a tengerentúlon azonban létezik erre külön kötvény. A statisztikák szerint azonban a repülőszerencsétlenségben való elhalálozásnak annyira alacsony a kockázata, hogy nem éri meg a lefedésére áldozni.

Bérelt autó - újabb biztosítás

Mielőtt elfogadnánk a segítőkész hölgy által ajánlott biztosítást, amikor autót bérelünk, nézzünk utána az eredeti kötvényünkben, hogy nem nyújt-e fedezetet a bérelt autó használatára is.

Hazánkban a bérelt autókra a tulajdonos, tehát a vállalkozás köti meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, amelynek díját általában beleépítik az árakban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?