6 °C Budapest

Haszontalan biztosítások: a banánhéj, amelyen biztosan elcsúszol

Pénzcentrum
2007. január 29. 15:00

A biztosítás adta védelmet nehéz értékelni mindaddig, míg szerencsésen közlekedünk az utakon, vagy nem kapunk rossz hírt a kórházban. Mindazok azonban, akik átélték már, hogy milyen egy villámsújtotta lakásba hazamenni tudják, érdemes volt megkötni a lakásbiztosítást, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást vagy az utasbiztosítást. A lista korántsem teljes, hosszan sorolhatnánk még a különböző kockázati nemeket és a kivédésükre köthető kötvények fajtáit, a feladat hazánkban sem könnyű, de még inkább nehéz lenne a leleményes biztosítási szakembereiről híres Egyesült Államokban.

Az amerikai találékonysága és balesetektől való félelme határtalan, így a tengerentúlon szinte mindenre lehet biztosítást kötni, ami mozog és arra is, ami nem. A kötvények dzsungelében azonban könnyen elveszhet a lelkes ügyfél, aki a lehető legnagyobb bizonyosságot szeretne arról, hogy minden veszélyhelyzet esetén rendelkezik a megfelelő fedezettel, és könnyen találhatja magát a hazánkban a nem-élet termékek esetében tiltott túlbiztosítás kelepcéjében.

Egy amerikai szakértő tanácsait tolmácsoljuk a következőkben azokra a termékekre vonatkozóan, amelyek megkötése nem szolgálja javunkat. Természetesen mivel a hazai és a tengerentúli biztosítási paletta erős eltéréseket mutat, a szakember olyan termékek használtáról is nyilatkozik, amely nálunk nem elérhető, de gyorsan fejlődő világunkban nem elképzelhetetlen, hogy mindezek a közel vagy a távoljövőben nálunk is megjelennek.

Életbiztosítás gyerekeknek? Nem az amire vágytál!

A vegyes és a kockázati életbiztosítás alapvető célja, hogy a hozzátartozóidat biztonságban tudd. Mivel a gyermekeknek általában nincs a jövedelmétől függő hozzátartozója, így értelmetlenné válik a nevére életbiztosítást kötni.

Egyedül az elérési életbiztosításnak van létjogosultsága abban az esetben, ha a gyermek későbbi tanulmányait, vagy az életkezdéshez szükséges forrásait szeretnéd biztosítani.

Hitelfedezeti biztosítás: miért nem nyújtózkodsz csak addig, amíg...?

A hitelkártyákra vonatkozó hitelfedezeti biztosítás hasznosságát is megkérdőjelezi a szakértő, aki szerint ez a költség egyszerűen elkerülhető azzal, ha időben törlesztjük a felvett összeget és nem nyújtózkodunk tovább mint ameddig a takarónk ér.

Ugyanez a véleménye a nálunk még nem kapható lopásbiztosításról is, a káreseménykor ugyanis a tengerentúlon a kártyatulajdonost terhelő összeget 50 dollárra korlátozzák. Hazánkban is elviekben a bankot terheli a kockázat, ha a tulajdonos időben letiltja a kártyát, ellenkező esetben sajnos a banknak nincs lehetősége megtéríteni az összeget.

Biztonságban a levegőben?

A repülőszerencsétlenségekre hazánk az utasbiztosítás fedezetet nyújt, a tengerentúlon azonban létezik erre külön kötvény. A statisztikák szerint azonban a repülőszerencsétlenségben való elhalálozásnak annyira alacsony a kockázata, hogy nem éri meg a lefedésére áldozni.

Bérelt autó - újabb biztosítás

Mielőtt elfogadnánk a segítőkész hölgy által ajánlott biztosítást, amikor autót bérelünk, nézzünk utána az eredeti kötvényünkben, hogy nem nyújt-e fedezetet a bérelt autó használatára is.

Hazánkban a bérelt autókra a tulajdonos, tehát a vállalkozás köti meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, amelynek díját általában beleépítik az árakban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?