29 °C Budapest

Több százezren váltanak biztosítót, elkél a segítség...

Pénzcentrum
2006. november 2. 14:15

A most kezdődő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) kampány több szempontból is eltér az előző évitől. A tarifák összességében még tovább bonyolódtak, miközben új szereplő is beszállt az ügyfelekért folytatott versenybe. A megkérdezett szakértők többsége szerint a gazdasági helyzet miatt az ügyfelek árérzékenysége is növekedett, így a biztosítást váltók létszáma a tavalyi 360 ezerről akár félmillióra is bővülhet. Mindez tovább erősíti a pozícióját a független biztosítási alkuszoknak, akiken keresztül eddig is az összes kötelező biztosítás több mint 50%-át kötötték.

A most kezdődő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) kampány több szempontból is eltér az előző évitől. A tarifák összességében még tovább bonyolódtak, miközben új szereplő is beszállt az ügyfelekért folytatott versenybe. A megkérdezett szakértők többsége szerint a gazdasági helyzet miatt az ügyfelek árérzékenysége is növekedett, így a biztosítást váltók létszáma a tavalyi 360 ezerről akár félmillióra is bővülhet. Mindez tovább erősíti a pozícióját a független biztosítási alkuszoknak, akiken keresztül eddig is az összes kötelező biztosítás több mint 50%-át kötötték.

A KGFB kampány minden évben jelentős esemény a biztosítási piac szereplői számára: e kötelező biztosítási termék nem kevesebb, mint 3,6 millió gépjárművet érint. Ezért nem meglepő, hogy a biztosítók folyamatosan új módszerekkel igyekeznek a piacból minél nagyobb szeletet kihasítani maguknak. Az egyre összetettebb, különféle speciális kedvezményeket kínáló díjtarifák mellett az idén új értékesítési csatornák nyíltak (szupermarketek), és megjelentek az új ügyfelek számára biztosított kisebb-nagyobb ajándékok is.

A független biztosítási alkuszok a díjtáblázatok értelmezésével nem csupán a váltani készülő félmillió, hanem a biztosításukat várhatóan ugyanannál a biztosítónál megtartó több mint hárommillió ügyfél számára is segítséget jelentenek a mérlegelésben. Közreműködnek a teljes biztosítási folyamatban, mivel tájékoztatást adnak a különböző módozatokról (nem csupán a díjakról, hanem a kapcsolódó kedvezmények tartalmáról és értékéről, illetve a kapcsolódó szolgáltatások várható minőségéről is), megbízás esetén a teendők jó részét elvégzik, és káresemény felmerülésekor is közreműködnek az ügyintézésben. Mindezen alkuszi szolgáltatások a biztosítási termékek díját nem befolyásolják.

Mindez természetesen bármely más, nem kötelező biztosítási termék esetén is igaz. Az előzetes szakértői konzultációra például a lakásbiztosítások esetében is célszerű energiát szánni, ahol az átlagos árszint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagos tarifadíjai körül mozog. Átlagos családi ház esetében, az ingatlan valós újrapótlási értékével és átlagos ingósággal számolva az egyes biztosítók ajánlatai között mind a fővárosban, mind vidéken számíthatunk 20 százalék körüli szórásra. Ez a kötelező biztosításhoz hasonló, 7-8 ezer forintos különbséget jelent éves szinten. Érdemes tehát mind új szerződés kötésekor, mind a meglévő szerződés évfordulója előtt a piac kínálatát jól ismerő szakértőhöz fordulni.

A biztosítási alkuszok szerepének növekedésével párhuzamosan a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) is egyre nagyobb súllyal vesz részt a hazai biztosítási piac alakításában. A 15 éve alakított szakmai érdekvédelmi szövetség 2005 elejétől tevékenyen részt vesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által létrehozott KGFB munkabizottság munkájában, és szerepe van a felügyelet október 26-án kiadott, a kárrendezéssel kapcsolatos ajánlásának megszületésében is. A szövetség célja, hogy a közeljövőben hasonló ajánlás szülessen az adminisztrációs szolgáltatások minőségére vonatkozóan is. Régi törekvése továbbá, hogy megvalósuljon a kártörténeti igazolások központi nyilvántartása, és kezdeményezi annak vizsgálatát is, hogy a kötelező biztosítások átkötésére ne csupán az év rövid szakaszában, hanem - számos európai ország mintájára - folyamatosan lehetőség nyíljon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakmát érő számos kritika, támadás, a média által sugallt általánosítás még inkább arra ösztönzi a szakmai érdekvédelmi szövetséget, hogy ebben az időszakban, amikor a bonyolult kötelező biztosítási tarifák jelentősen felértékelik a biztosítási alkuszok szerepét, kihasználva a figyelmet, eleget tegyen legfontosabb célkitűzéseinek:
- növelje a biztosítási alkuszok helyének és szerepének ismertségét és elfogadottságát;
- emelje az általános biztosítási kultúra színvonalát Magyarországon.

"A biztosítási alkuszok szakértelmére egyre nagyobb a piaci igény, és határozott törekvésünk, hogy ennek az igénynek felelősséggel megfeleljünk." - jelentette ki Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján. "Nem csupán a következő hetek kötelező biztosítási kampányában igyekszünk az ügyfelek segítségére lenni, hanem az év egészében próbálunk hozzájárulni az általános biztosítási kultúra szintjének emeléséhez. Tagjainktól elvárjuk, hogy szigorú etikai elvek mentén járjanak el, így például a kötelező biztosítási módozatok közül is csak olyanokat ajánljanak, amelyekkel károsultként is megnyugodva szembesülnének."

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22