16 °C Budapest

Több százezren váltanak biztosítót, elkél a segítség...

Pénzcentrum
2006. november 2. 14:15

A most kezdődő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) kampány több szempontból is eltér az előző évitől. A tarifák összességében még tovább bonyolódtak, miközben új szereplő is beszállt az ügyfelekért folytatott versenybe. A megkérdezett szakértők többsége szerint a gazdasági helyzet miatt az ügyfelek árérzékenysége is növekedett, így a biztosítást váltók létszáma a tavalyi 360 ezerről akár félmillióra is bővülhet. Mindez tovább erősíti a pozícióját a független biztosítási alkuszoknak, akiken keresztül eddig is az összes kötelező biztosítás több mint 50%-át kötötték.

A most kezdődő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) kampány több szempontból is eltér az előző évitől. A tarifák összességében még tovább bonyolódtak, miközben új szereplő is beszállt az ügyfelekért folytatott versenybe. A megkérdezett szakértők többsége szerint a gazdasági helyzet miatt az ügyfelek árérzékenysége is növekedett, így a biztosítást váltók létszáma a tavalyi 360 ezerről akár félmillióra is bővülhet. Mindez tovább erősíti a pozícióját a független biztosítási alkuszoknak, akiken keresztül eddig is az összes kötelező biztosítás több mint 50%-át kötötték.

A KGFB kampány minden évben jelentős esemény a biztosítási piac szereplői számára: e kötelező biztosítási termék nem kevesebb, mint 3,6 millió gépjárművet érint. Ezért nem meglepő, hogy a biztosítók folyamatosan új módszerekkel igyekeznek a piacból minél nagyobb szeletet kihasítani maguknak. Az egyre összetettebb, különféle speciális kedvezményeket kínáló díjtarifák mellett az idén új értékesítési csatornák nyíltak (szupermarketek), és megjelentek az új ügyfelek számára biztosított kisebb-nagyobb ajándékok is.

A független biztosítási alkuszok a díjtáblázatok értelmezésével nem csupán a váltani készülő félmillió, hanem a biztosításukat várhatóan ugyanannál a biztosítónál megtartó több mint hárommillió ügyfél számára is segítséget jelentenek a mérlegelésben. Közreműködnek a teljes biztosítási folyamatban, mivel tájékoztatást adnak a különböző módozatokról (nem csupán a díjakról, hanem a kapcsolódó kedvezmények tartalmáról és értékéről, illetve a kapcsolódó szolgáltatások várható minőségéről is), megbízás esetén a teendők jó részét elvégzik, és káresemény felmerülésekor is közreműködnek az ügyintézésben. Mindezen alkuszi szolgáltatások a biztosítási termékek díját nem befolyásolják.

Mindez természetesen bármely más, nem kötelező biztosítási termék esetén is igaz. Az előzetes szakértői konzultációra például a lakásbiztosítások esetében is célszerű energiát szánni, ahol az átlagos árszint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagos tarifadíjai körül mozog. Átlagos családi ház esetében, az ingatlan valós újrapótlási értékével és átlagos ingósággal számolva az egyes biztosítók ajánlatai között mind a fővárosban, mind vidéken számíthatunk 20 százalék körüli szórásra. Ez a kötelező biztosításhoz hasonló, 7-8 ezer forintos különbséget jelent éves szinten. Érdemes tehát mind új szerződés kötésekor, mind a meglévő szerződés évfordulója előtt a piac kínálatát jól ismerő szakértőhöz fordulni.

A biztosítási alkuszok szerepének növekedésével párhuzamosan a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) is egyre nagyobb súllyal vesz részt a hazai biztosítási piac alakításában. A 15 éve alakított szakmai érdekvédelmi szövetség 2005 elejétől tevékenyen részt vesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által létrehozott KGFB munkabizottság munkájában, és szerepe van a felügyelet október 26-án kiadott, a kárrendezéssel kapcsolatos ajánlásának megszületésében is. A szövetség célja, hogy a közeljövőben hasonló ajánlás szülessen az adminisztrációs szolgáltatások minőségére vonatkozóan is. Régi törekvése továbbá, hogy megvalósuljon a kártörténeti igazolások központi nyilvántartása, és kezdeményezi annak vizsgálatát is, hogy a kötelező biztosítások átkötésére ne csupán az év rövid szakaszában, hanem - számos európai ország mintájára - folyamatosan lehetőség nyíljon.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakmát érő számos kritika, támadás, a média által sugallt általánosítás még inkább arra ösztönzi a szakmai érdekvédelmi szövetséget, hogy ebben az időszakban, amikor a bonyolult kötelező biztosítási tarifák jelentősen felértékelik a biztosítási alkuszok szerepét, kihasználva a figyelmet, eleget tegyen legfontosabb célkitűzéseinek:
- növelje a biztosítási alkuszok helyének és szerepének ismertségét és elfogadottságát;
- emelje az általános biztosítási kultúra színvonalát Magyarországon.

"A biztosítási alkuszok szakértelmére egyre nagyobb a piaci igény, és határozott törekvésünk, hogy ennek az igénynek felelősséggel megfeleljünk." - jelentette ki Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján. "Nem csupán a következő hetek kötelező biztosítási kampányában igyekszünk az ügyfelek segítségére lenni, hanem az év egészében próbálunk hozzájárulni az általános biztosítási kultúra szintjének emeléséhez. Tagjainktól elvárjuk, hogy szigorú etikai elvek mentén járjanak el, így például a kötelező biztosítási módozatok közül is csak olyanokat ajánljanak, amelyekkel károsultként is megnyugodva szembesülnének."

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?