3d render of a house shape gift box

Ingatlan és gépjármű ajándékozási illeték 2023: mennyi az ajándékozási illeték mértéke?

2023. február 11. 15:00

Bizonyos élethelyzetekben bárkivel előfordulhat, hogy egy nagyértékű ingó vagy ingatlan étéktárgyat kap ajándékba, vagy hogy ilyen ajándékot szeretne adni – azonban gépjárművet, ingatlant nem szokás „csak úgy” ajándékozni, utóbbi esetben pedig mindenképpen kötelező az ajándékozási szerződés megkötése és adott esetben az ajándékozási illeték megfizetése. Tudd meg, mikor kell ajándékozási illetéket fizetni és hogy mennyi az ajándékozási illeték mértéke!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a nagyértékű ingóság, ingatlan ajándékozása kapcsán: mikor szükséges az ajándékozási szerződés megkötése és az ajándékozási illeték megfizetése, hány százalék az ajándékozási illeték 2023 évében, mit ír elő a gépjármű ajándékozási illeték kalkulátor, amennyiben autót szeretnénk ajándékozni? Kinek a költsége az ajándékozási illeték befizetése és mikor mentesülhetünk az ajándékozási illeték fizetési kötelezettség alól? Mit tehetünk, ha engedély nélkül ajándékozott el valamit egy kiskorú, vagy ha vissza szeretnénk szerezni egy meg nem érdemelt ajándékot?

Az ajándékozás hivatalos menete

Bármelyik családi vagy baráti kapcsolat során előfordulhat, hogy egy nagyobb értékű ajándéktárgyat szeretnénk ajándékozni szerettünknek, azonban az ajándékozási illeték szempontjából fontos, hogy megkülönböztessük a szokványos mértékű ajándékot a nem szokványos mértékű ajándéktól. Hogy kinél, mi számít „szokványos” ajándéknak, azt az adott személy anyagi helyzete befolyásolja, azonban az illetéktörvény minden esetben a nem szokványos mértékű ajándékok közé sorolja a gépjárműveket és az ingatlanokat, melyeknél a tulajdonjog-átruházás után illetéket kell fizetni.

Alapvetően nem kötelező az ajándékozást hivatalos keretek közé szorítani (ajándékozási szerződés megkötésével biztosítani), ám célszerű ezt a mozzanatot is megtenni, ha például lehetőséget akarunk teremteni magunknak, hogy visszavegyük az ajándékot. Egyetlen olyan nagyértékű ajándékozási kivétel van, amikor viszonyt kötelező ajándékozási szerződést írni, ez pedig az ingatlan ajándékozása, ugyanis a lakás, ház vagy egyéb ingatlan mindenképpen kimagasló értékű ajándékként van számon tartva.

Mikor kell ajándékozási illetéket fizetni?

Akkor kötelező az ajándékozási illeték befizetése, ha ajándékozási szerződés keretei közt adunk át valamilyen értéktárgyat (ingatlannál mindig kötelező az ingatlan ajándékozási szerződés és az ingatlan ajándékozási illeték 2023 évi összege is) – ez lehet egy családi ékszer, egy műtárgy vagy egy műszaki cikk, a lényeg, hogy az adott dolgot hivatalos keretek közt adjuk át. Az ajándékozási illeték törvény itt is megszab egy értékhatárt: 150.000 Ft-os, vagy azt meghaladó becsült értékű ajándéknál már van kötelező ajándékozási illeték, az alatt (pl. egy 80.000 Ft értékű nyaklánc ajándékozásánál) nem elvárt teher.

Kinek kell ajándékozási illetéket fizetni?

Ugyanúgy, ahogy a vagyonszerzési illeték vagy az örökösödési illeték esetében is, az illetéktörvény kimondja, hogy a gépjármű és ingatlan ajándékozási illeték 2023 évében változatlanul a vagyonosodó felet terheli (az fizeti, aki az ajándékot kapja). Természetesen nem kell minden egyes esetben ajándékozási illetéket fizetni, az ajándékozási illeték kötelezettsége alól kivételt jelent a szűk családi körben történő ajándékozás (pl. férj-feleség, szülő-gyermek, testvér), ugyanis szűk családi körben bármilyen nagyértékű ajándékot adhatunk egymásnak. Nem ajándékozhatunk viszont „ingyen”, illetékmentesen távolabbi rokonoknak, barátoknak, párunknak és más személyeknek – ilyen esetekben már kötelező a gépjármű ajándékozási illeték (ha van ajándékozási szerződés) és az ingatlan ajándékozási illeték is.

Az ajándékozási szerződés megkötése

Az ajándékozás gyakorlatilag ugyanúgy történik, mint egy adásvétel: az elajándékozásra szánt értéktárgy adatait, becsült értékét és az ajándékozás feltételeit (ha az ajándék visszakövetelhetőségét biztosítani akarjuk), egy ügyvéd által készített, közjegyzői hitelesítéssel ellátott ajándékozási szerződésben rögzítik, amelyet a felek egy adásvételi szerződéshez hasonlóan aláírnak. Ezután az ajándék tulajdonjoga átszáll a megajándékozott félre, és ha szükséges, ekkor be is kell fizetni az ajándékozási illeték összegét.

Ajándékozhat kiskorú személy?

Hivatalosan csak nagykorú, cselekvőképes személy ajándékozhat nagyértékű ajándékot. Az illetéktörvény szerint a kiskorúak korlátozottan cselekvőképes személyeknek minősülnek, ezért az általuk elajándékozott vagyontárgyakat (pl. telefon, ékszer, laptop) a családja visszakövetelheti, akár bírósági úton is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan lehet egy ajándékot visszakövetelni?

Nemcsak a kiskorúak által átadott nagyértékű ajándékokat lehet visszakövetelni, hanem bármilyen „meg nem érdemelt” ajándékot visszaszerezhetünk, amennyiben a feltételeket egy ajándékozási szerződésben rögzítettük. Egy ajándékozási szerződésbe bármilyen (ésszerű, teljesíthető) feltételt beleírhatunk, amelyet, ha a megajándékozott fél nem tart be, az ajándékot az ajándékozó egyszerűen visszaveheti – (pl. nászajándékba adott ingatlan visszakövetelése a pár válása esetén, ha feltételként rögzítették a házasságot).

Mennyi az ajándékozási illeték 2023 évében?

Az ajándékozási illeték összege arányossági alapon kerül megállapítása (minél nagyobb értékű az ajándék, annál több az ajándékozási illeték 2023 évében is – ugyanúgy, mint az ajándékozási illeték 2022 évi vagy az ajándékozási illeték 2021 évi megkötései esetében). Nézzük, hány százalék az ajándékozási illeték 2023 évében, azaz mennyi az ajándékozási illeték ingatlan, gépjármű és egyéb ingóság ajándékozásánál!

Ingatlan ajándékozási illeték 2023

Ingatlan ajándékozása esetén, ha nem szűk családi körben, hanem például egy távoli rokonnak ajándékozunk, alapvetően 18% az ingatlan ajándékozási illeték 2023 évi mértéke, ez alól kivételt képeznek a lakáscélú ingatlanok, ahol az ajándékozási illeték az ingatlan értékének a 9%-a. Tehát: míg egy lakás célú ingatlan, például egy családi ház vagy panellakás esetében 9% az illeték, addig egy termőföld vagy garázs elajándékozásánál már 18%-ot kell befizetni.

Gépjármű ajándékozási illeték 2023

Azt, hogy mennyi az ajándékozási illeték mértéke autó ajándékozása esetén, egyszerűen kiszámíthatjuk egy gépjármű ajándékozási illeték kalkulátor segítségével. Az ajándékozási illeték autó és egyéb gépjármű esetében 18%, feltéve, ha nem érvényesíthetünk illetékmentességet. Egy példával élve: ha adott esetben egy 5.000.000 Ft becsült értékű autót szeretnénk ajándékba adni egy jóbarátunknak, a megajándékozottnak ennek az összegnek a 18%-át, azaz 900.000 Ft-ot kellene befizetnie a NAV-nak.

Egyéb ingóság ajándékozási illetéke

Minden más esetben az ajándékozási illeték a 150.000 Ft-ot meghaladó becsült értékű ajándéktárgy pénzben kifejezett összegének a 18%-a. Például egy 100.000 Ft értékű aranyékszer elajándékozása esetén nem kell illetéket fizetni, ám egy 200.000 Ft értékű laptop elajándékozása esetén, ha az ajándékozás feltételeit ajándékozási szerződés keretei közt is rögzítettük, a 200.000 Ft-os, rögzített, becsült érték 18%-át, azaz 36.000 Ft-ot kell a megajándékozottnak a NAV irányában befizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem