9 °C Budapest
New car with red ribbon and red bow

Ajándékozási illeték 2021: Mennyi az ajándékozási illeték mértéke, gépjármű ajándékozási illeték kalkulátor

2021. május 7. 19:02

Nagyobb értékű vagyontárgyat ajándékoznál, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Segítünk! Tudd meg, mennyi az ajándékozási illeték összege, hány százalék az ajándékozási illeték 2021 évében és milyen esetekben fizetendő!

Gondoltad volna, hogy az ajándékozásnak is megvannak a maga szabályai, főleg, ha azt hivatalos keretek között adjuk át? Az ajándékozási szerződés keretfeltételei szerint egyes esetekben nem csak a papírmunkán kell átesnünk, hanem ajándékozási illeték megfizetésére is kötelezetté válhatunk. Cikkünkben eláruljuk, hány százalék az ajándékozási illeték és kit terhel az ajándékozási illeték összege! Mikor nem vagyunk kötelesek ajándékozási illetéket fizetni és melyek az ajándékozás szabályai? Visszakövetelhető egy ajándék?

Az ajándékozás szabályai

Az ajándékozás mint cselekmény esetében jogilag megkülönböztetjük a szokásos mértékű ajándékot és a nem szokásos mértékű ajándékot – azt, hogy hol van a két kategória között a határ, minden esetben a felek anyagi helyzete határozza meg. Egy egyszerű példával illusztrálva: szokásos mértékű ajándék egy pár új cipő vagy egy táska, nem szokásos mértékű ajándék egy ritka műtárgy vagy egy ingatlan.

Elképzelhető olyan eset is, amikor a felek annyira jó anyagi helyzetben vannak, hogy egy ház ajándékozása sem számít túl nagy értéknek, azonban valahol meg kell húznunk a határt. A szabályozás a gépjárművek ajándékozása esetében már egyértelműen nem szokásos mértékű ajándékot jelöl meg, a felek vagyoni helyzetétől függetlenül. Ki kell térnünk röviden az ajándékozás fogalmára is: azt tekintjük ajándékozásnak, amikor egy bármilyen értékű vagyontárgy tulajdonjogát ingyenesen átruházzuk valaki másra.

Az ajándékozás során a fiatalkorúak (14-18 év) korlátozott cselekvőképességük révén kevesebb ajándékozási joggal élhetnek: az általuk elajándékozott nagyértékű vagyontárgyakat visszakövetelheti a család akár bírósági úton is. Példának okáért: egy 16 éves fiatal nem ajándékozhatja meg barátnőjét a nagymamájától örökölt nagyértékű ékszerrel szülei jóváhagyása nélkül, de telefonjának, autójának tulajdonjogát sem ruházhatja át barátaira.

Az ajándékozási szerződés

Az ajándékozási szerződés egy ügyvéd vagy közjegyző által készített, közjegyzői hitelesítéssel legitimált okirat, amelyben az ajándékozó fél és a megajándékozott rögzíti az ajándék tárgyát, becsült értékét és esetlegesen az ajándékozáshoz fűződő feltevéseket. Az ajándékozási szerződés megkötése a legtöbb esetben nem kötelező, csak egy opció, ha a felek szeretnék a tevékenységet hivatalos keretek közé helyezni, vagy módot adni maguknak az ajándék visszakövetelhetőségére. Fontos tudnunk, hogy ha valamilyen értéktárgyról ajándékozási szerződés készül és annak az értéke meghaladja a 150.000 Ft-os értékhatárt, az illetékkötelessé válik!

Mikor kötelező az ajándékozási illeték megfizetése?

Az ajándékozási illeték összegét akkor kell megfizetnünk, ha ajándékozási szerződésben rögzített, 150.000 Ft-os értékhatárt meghaladó vagyontárgyat ajándékozunk valakinek – emellett van egy speciális kategóriánk, ez pedig az ingatlan. Az ingatlan ajándékozása minden esetben szerződés- és ajándékozási illetékköteles, lévén az egyik legnagyobb értékű vagyontárgyról van szó.

Mikor mentesülünk az ajándékozási illeték alól?

Az ajándékozási illeték szabályát felülírja az egyenesági rokonsági viszony és a házastársi kapcsolat. Tehát: ajándékozási illeték megfizetése nélkül adhatunk bármilyen nagy értékű (az ingatlant is beleértve) házastársunknak és a szűk család tagjainak, például a szülők, nagyszülők a gyermeküknek. Az élettársi kapcsolat és az oldalági rokonság már nem mentesít az ajándékozási illeték fizetési kötelezettségünk alól! Ajándékozási szerződés keretei között nem ajándékozhatunk ingyen a párunknak, ha nem vagyunk összeházasodva, de a barátainknak, távolabbi rokonoknak sem!

Mennyi az ajándékozási illeték?

Az ajándékozási illeték mértéke minden esetben az elajándékozott tárgy értékével függ össze, ugyanis százalékos arányban kerül megállapításra az ajándékozási illeték összege. Eltérő szabályozás vonatkozik a különböző vagyontárgyakra, viszont azt minden esetben szem előtt kell tartanunk, hogy az ajándékozási illeték összege magas, tehát mindenképpen számoljunk vele egy ajándékozási szerződés megkötése esetén!

Hány százalék az ajándékozási illeték?

Megkülönböztetünk ingó és ingatlan vagyontárgyakat. Az ingóságok esetében az ajándékozási illeték összege a vagyontárgy értékének a 18%-a. Az ingatlan vagyontárgyak esetében is 18%, kivéve lakástulajdon ajándékozásánál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ingatlan ajándékozási illeték 2021

Az ingatlanok esetében különbséget teszünk a lakástulajdon és az egyéb ingatlanok (pl. termőföld) között. Az egyéb ingatlanok terhe 18% ajándékozási illeték, lakástulajdon esetében viszont csak a fele, azaz 9%. Az ajándékozási szerződés esetében tehát – mivel a fókuszban az ingyenes vagyonátruházás áll – lényegesen magasabb adót kell fizetnünk.

Gépjármű ajándékozási illeték kalkulátor

A gépjárművek az ingóságok kategóriájába tartoznak, tehát a gépjármű ajándékozási illeték összege a gépjármű értékének a 18%-a. Egy kalkulációs példával élve tehát:

Ha oda szeretnénk ajándékozni valakinek (akivel sem egyenes ági leszármazotti, sem házastársi kapcsolatban nem állunk) egy autót, amelynek az értéke 5.000.000 Ft, akkor a megajándékozott félnek jelentkeznie kell a NAV-nál és befizetnie a 80%-os illetéket. Egy 5.000.000 Ft értékű ingóság esetében a 18%-os ajándékozási illeték 900.000 Ft – vagyis ennyibe kerül nekünk a vagyonosodás.

Az ajándék visszakövetelése

A nem szokásos mértékű ajándékok, ha ajándékozási szerződés kereteiben adtuk át őket a megajándékozottnak, bizonyos esetekben visszakövetelhetőek, ha az ajándékozó és az ajándékozott viszonyában vagy anyagi helyzetében változás állt fel. Ha az ajándékozó létfenntartási célokra hivatkozik (és ezt hivatalosan megerősítik), visszakapja a vagyontárgyat. Ha a megajándékozott súlyos jogsértést követ el az ajándékozóval szemben, vagy meghiúsul egy, az ajándékozási szerződésbe foglalt feltevés (például elválik a gyermekünk, akinek a házat ajándékoztuk), a vagyontárgy, vagy ha nincs meg, annak pénzben kifejtett értéke is visszakövetelhető.

Egyéb költségek az ajándékozási illeték mellett

Az ajándékozási illeték mellett az ajándékozási szerződés kiállítása, a közjegyző munkája is díjköteles. A közjegyzői díj megfizetése az ajándékozó fél feladata.

Kinek a költsége az ajándékozási illeték?

Az ajándékozási illeték kifizetése hagyományosan a megajándékozott felet terheli: ugyanúgy működik, mint bármilyen vagyonszerzési illeték, vagyis a vagyonosodásunk után adót fizetünk az állam részére.

Miért előnyös az ajándékozási szerződés?

Az ajándékozási szerződés előnye, hogy kevésbé véglegesíti egy nagyobb értékű ingó vagy ingatlan vagyontárgy tulajdonosváltozását. Ha olyan helyzetbe kerülünk, amikor ajándékot szeretnénk adni valakinek, de kétséges az anyagi megélhetésünk, nem kilengéstől mentes a viszonyunk a megajándékozottal, vagy félünk, hogy az ajándékot igazságtalanul elosztják (pl. egy válás során a házastárs elvenné a gyermekünknek szánt ház felét), ily módon bebiztosíthatjuk, hogy az ajándék ne kerüljön ki véglegesen a tulajdonunkból. Nagyértékű ajándékozás előtt mindenképpen tájékozódjunk, hogy megéri-e ajándékozási szerződést kötnünk és milyen költségei lehetnek annak!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 11:46
Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a 2024. évi önkormányzati, illetve az európai parl...
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem