32 °C Budapest
New car with red ribbon and red bow

Ajándékozási illeték 2021: Mennyi az ajándékozási illeték mértéke, gépjármű ajándékozási illeték kalkulátor

2021. május 7. 19:02

Nagyobb értékű vagyontárgyat ajándékoznál, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Segítünk! Tudd meg, mennyi az ajándékozási illeték összege, hány százalék az ajándékozási illeték 2021 évében és milyen esetekben fizetendő!

Gondoltad volna, hogy az ajándékozásnak is megvannak a maga szabályai, főleg, ha azt hivatalos keretek között adjuk át? Az ajándékozási szerződés keretfeltételei szerint egyes esetekben nem csak a papírmunkán kell átesnünk, hanem ajándékozási illeték megfizetésére is kötelezetté válhatunk. Cikkünkben eláruljuk, hány százalék az ajándékozási illeték és kit terhel az ajándékozási illeték összege! Mikor nem vagyunk kötelesek ajándékozási illetéket fizetni és melyek az ajándékozás szabályai? Visszakövetelhető egy ajándék?

Az ajándékozás szabályai

Az ajándékozás mint cselekmény esetében jogilag megkülönböztetjük a szokásos mértékű ajándékot és a nem szokásos mértékű ajándékot – azt, hogy hol van a két kategória között a határ, minden esetben a felek anyagi helyzete határozza meg. Egy egyszerű példával illusztrálva: szokásos mértékű ajándék egy pár új cipő vagy egy táska, nem szokásos mértékű ajándék egy ritka műtárgy vagy egy ingatlan.

Elképzelhető olyan eset is, amikor a felek annyira jó anyagi helyzetben vannak, hogy egy ház ajándékozása sem számít túl nagy értéknek, azonban valahol meg kell húznunk a határt. A szabályozás a gépjárművek ajándékozása esetében már egyértelműen nem szokásos mértékű ajándékot jelöl meg, a felek vagyoni helyzetétől függetlenül. Ki kell térnünk röviden az ajándékozás fogalmára is: azt tekintjük ajándékozásnak, amikor egy bármilyen értékű vagyontárgy tulajdonjogát ingyenesen átruházzuk valaki másra.

Az ajándékozás során a fiatalkorúak (14-18 év) korlátozott cselekvőképességük révén kevesebb ajándékozási joggal élhetnek: az általuk elajándékozott nagyértékű vagyontárgyakat visszakövetelheti a család akár bírósági úton is. Példának okáért: egy 16 éves fiatal nem ajándékozhatja meg barátnőjét a nagymamájától örökölt nagyértékű ékszerrel szülei jóváhagyása nélkül, de telefonjának, autójának tulajdonjogát sem ruházhatja át barátaira.

Az ajándékozási szerződés

Az ajándékozási szerződés egy ügyvéd vagy közjegyző által készített, közjegyzői hitelesítéssel legitimált okirat, amelyben az ajándékozó fél és a megajándékozott rögzíti az ajándék tárgyát, becsült értékét és esetlegesen az ajándékozáshoz fűződő feltevéseket. Az ajándékozási szerződés megkötése a legtöbb esetben nem kötelező, csak egy opció, ha a felek szeretnék a tevékenységet hivatalos keretek közé helyezni, vagy módot adni maguknak az ajándék visszakövetelhetőségére. Fontos tudnunk, hogy ha valamilyen értéktárgyról ajándékozási szerződés készül és annak az értéke meghaladja a 150.000 Ft-os értékhatárt, az illetékkötelessé válik!

Mikor kötelező az ajándékozási illeték megfizetése?

Az ajándékozási illeték összegét akkor kell megfizetnünk, ha ajándékozási szerződésben rögzített, 150.000 Ft-os értékhatárt meghaladó vagyontárgyat ajándékozunk valakinek – emellett van egy speciális kategóriánk, ez pedig az ingatlan. Az ingatlan ajándékozása minden esetben szerződés- és ajándékozási illetékköteles, lévén az egyik legnagyobb értékű vagyontárgyról van szó.

Mikor mentesülünk az ajándékozási illeték alól?

Az ajándékozási illeték szabályát felülírja az egyenesági rokonsági viszony és a házastársi kapcsolat. Tehát: ajándékozási illeték megfizetése nélkül adhatunk bármilyen nagy értékű (az ingatlant is beleértve) házastársunknak és a szűk család tagjainak, például a szülők, nagyszülők a gyermeküknek. Az élettársi kapcsolat és az oldalági rokonság már nem mentesít az ajándékozási illeték fizetési kötelezettségünk alól! Ajándékozási szerződés keretei között nem ajándékozhatunk ingyen a párunknak, ha nem vagyunk összeházasodva, de a barátainknak, távolabbi rokonoknak sem!

Mennyi az ajándékozási illeték?

Az ajándékozási illeték mértéke minden esetben az elajándékozott tárgy értékével függ össze, ugyanis százalékos arányban kerül megállapításra az ajándékozási illeték összege. Eltérő szabályozás vonatkozik a különböző vagyontárgyakra, viszont azt minden esetben szem előtt kell tartanunk, hogy az ajándékozási illeték összege magas, tehát mindenképpen számoljunk vele egy ajándékozási szerződés megkötése esetén!

Hány százalék az ajándékozási illeték?

Megkülönböztetünk ingó és ingatlan vagyontárgyakat. Az ingóságok esetében az ajándékozási illeték összege a vagyontárgy értékének a 18%-a. Az ingatlan vagyontárgyak esetében is 18%, kivéve lakástulajdon ajándékozásánál.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ingatlan ajándékozási illeték 2021

Az ingatlanok esetében különbséget teszünk a lakástulajdon és az egyéb ingatlanok (pl. termőföld) között. Az egyéb ingatlanok terhe 18% ajándékozási illeték, lakástulajdon esetében viszont csak a fele, azaz 9%. Az ajándékozási szerződés esetében tehát – mivel a fókuszban az ingyenes vagyonátruházás áll – lényegesen magasabb adót kell fizetnünk.

Gépjármű ajándékozási illeték kalkulátor

A gépjárművek az ingóságok kategóriájába tartoznak, tehát a gépjármű ajándékozási illeték összege a gépjármű értékének a 18%-a. Egy kalkulációs példával élve tehát:

Ha oda szeretnénk ajándékozni valakinek (akivel sem egyenes ági leszármazotti, sem házastársi kapcsolatban nem állunk) egy autót, amelynek az értéke 5.000.000 Ft, akkor a megajándékozott félnek jelentkeznie kell a NAV-nál és befizetnie a 80%-os illetéket. Egy 5.000.000 Ft értékű ingóság esetében a 18%-os ajándékozási illeték 900.000 Ft – vagyis ennyibe kerül nekünk a vagyonosodás.

Az ajándék visszakövetelése

A nem szokásos mértékű ajándékok, ha ajándékozási szerződés kereteiben adtuk át őket a megajándékozottnak, bizonyos esetekben visszakövetelhetőek, ha az ajándékozó és az ajándékozott viszonyában vagy anyagi helyzetében változás állt fel. Ha az ajándékozó létfenntartási célokra hivatkozik (és ezt hivatalosan megerősítik), visszakapja a vagyontárgyat. Ha a megajándékozott súlyos jogsértést követ el az ajándékozóval szemben, vagy meghiúsul egy, az ajándékozási szerződésbe foglalt feltevés (például elválik a gyermekünk, akinek a házat ajándékoztuk), a vagyontárgy, vagy ha nincs meg, annak pénzben kifejtett értéke is visszakövetelhető.

Egyéb költségek az ajándékozási illeték mellett

Az ajándékozási illeték mellett az ajándékozási szerződés kiállítása, a közjegyző munkája is díjköteles. A közjegyzői díj megfizetése az ajándékozó fél feladata.

Kinek a költsége az ajándékozási illeték?

Az ajándékozási illeték kifizetése hagyományosan a megajándékozott felet terheli: ugyanúgy működik, mint bármilyen vagyonszerzési illeték, vagyis a vagyonosodásunk után adót fizetünk az állam részére.

Miért előnyös az ajándékozási szerződés?

Az ajándékozási szerződés előnye, hogy kevésbé véglegesíti egy nagyobb értékű ingó vagy ingatlan vagyontárgy tulajdonosváltozását. Ha olyan helyzetbe kerülünk, amikor ajándékot szeretnénk adni valakinek, de kétséges az anyagi megélhetésünk, nem kilengéstől mentes a viszonyunk a megajándékozottal, vagy félünk, hogy az ajándékot igazságtalanul elosztják (pl. egy válás során a házastárs elvenné a gyermekünknek szánt ház felét), ily módon bebiztosíthatjuk, hogy az ajándék ne kerüljön ki véglegesen a tulajdonunkból. Nagyértékű ajándékozás előtt mindenképpen tájékozódjunk, hogy megéri-e ajándékozási szerződést kötnünk és milyen költségei lehetnek annak!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06