26 °C Budapest
Bucharest/Romania - 09.27.2020: Mol fuel station in Bucharest. MOL group international oil and gas company logo

Megy az ügyeskedés a magyar benzinkutakon: így trükköznek az ársapkával

G7
2022. augusztus 6. 14:03

Csak egy hete módosítottak az üzemanyagok hatósági árának szabályozásán, máris megy az ügyeskedés. A G7 cikke szerint az ársapka miatt Magyarországon súlyosabb ellátási gondok vannak, mint a régió más országaiban, ezért a kutakon kénytelenek trükközni.

Versenyhátrányt jelent az alacsony ár a magyar benzinkutak számára, hiszen a nagykereskedők bárhol eladhatják a gázolajat, mivel annyira nagy a túlkereslet. Nyilván nem oda szállítják majd le, ahol a legalacsonyabb áron tudnák csak értékesíteni az árszabályozás miatt - írja a lap. Emiatt régiónkban a legnehezebben valószínűleg a magyar kutasok jutnak dízelhez. Az ársapka részleges eltörlése nem indította és nem is indíthatta be a tavasszal elakadt importot.

Általánosságban ott van lehetőség korábban kilépett szállítót visszacsábítani, ahol csak piaci áron értékesítenek a lapnak nyilatkozó kutasok szerint. Ezek azok a kutak, amelyek elsősorban a teherautók kiszolgálására szakosodtak, ahol úgynevezett nagynyomású pisztolyok vannak, hiszen a szabálymódosítás szerint most már lényegében az összes teherautó piaci árat fizet. Azok a töltőállomások is próbálkozhattak, amelyek szolgálnak ki ugyan lakossági ügyfeleket, de van nagynyomású pisztolyos kútjuk is, ha vállalták, hogy az új beszállítótól vett üzemanyagot csak ilyen kúton értékesítik. Ez azonban nem túl nagy mennyiség, ahhoz biztosan kevés, hogy az egyre több helyen jelentkező ellátási zavarokat kezelje.

A lap úgy tudja, hogy emiatt kialakult egy féllegális megoldás is a piacon arra, hogy a kutak többletüzemanyagot szerezzenek: ha egy kút több nagykereskedővel is kapcsolatban áll, akkor elég nehéz visszakövetni, hogy mikor melyik partnertől vett üzemanyagot értékesítette - ezt használják ki egyesek úgy, hogy a Mol felé jelentik le a 480-as értékesítéseket, és a másik kereskedő felé a piacit. Így tudnak a magyar cég mellett máshonnan is vásárolni.

Nemcsak a kutakon megy a trükközés

A múlt szombaton bejelentett intézkedés nagy ösztönzést teremtett a csalásra a lap szerint. A magyar üzemanyagpiacra nem volt jellemző az elmúlt évtizedben rendszerszinten az ügyeskedés, viszont a 480 és a piaci ár közötti hatalmas különbség megint visszahozta ezt a régebben jellemző, „szemesnek áll a világ” megközelítést – mondta el egy piaci szereplő. Az ágazat működésére rálátók szerint a kisebb egyedi esetek mellett könnyedén nagyobb, rendszerszintű csalások is előfordulhatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kedvezményes árra jogosultak köréből most kiszorult vállalkozások ugyanis tényleg rengeteget spórolhatnak, ha sikerül valahogyan a piaci ár alatt üzemanyaghoz jutniuk. Már a legutóbbi szabályváltozás előtt is lehetett hallanni olyan történetet, hogy keresztbeszámlázásokkal 50 forintos szolgáltatási díjért adott el kiskereskedő nagy mennyiségben helyi vállalkozónak úgy üzemanyagot 480 forintért, hogy a vevő nem lett volna jogosult az alacsonyabb árra - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?