7 °C Budapest
Borzasztó veszélyes így kijátszani a benzinárstopot: kórházba kerülhet, aki nem figyel

Borzasztó veszélyes így kijátszani a benzinárstopot: kórházba kerülhet, aki nem figyel

2022. augusztus 2. 18:59

Szombaton jelentették be, hogy mostantól nem mindenki tud 480 forintért tankolni: a kormányrendelet szerint ugyanis szombat dél óta csak a magántulajdonú, a mezőgazdasági gépjárművek és a taxik élhetnek az olcsóbb üzemanyaggal. Ez pedig egyenes út ahhoz, hogy az emberek elkezdjenek kiskapukat keresni, kijátszani a rendszert. Az első dolog pedig, ami az ember eszébe jut, hogy leszívja az olcsóbb benzint és a céges autóba tölti.

Szombat délben érvénybe léptett az a kormányrendelet, miszerint mostantól a céges autókba már csak piaci áron tudunk üzemanyagot vásárolni. Ez pedig megközelítőleg országszerte 800 ezer gépjárművet és tulajdonosaikat érinti, akik érthető módon most megpróbálnak alternatív megoldásokat keresni. És miután hónapok óta kannába se lehet tankolni kedvezményes áron sokaknak elkezdtek gondolkodni azon, hogyan is lehetne kijátszani a rendszert. Egyesek azon töprengenek, hogy átiratják a céges autójukat a saját nevükre, ezzel trükközve. Másoknap viszont már egy sokkal veszélyesebb megoldás ugrik be először, amivel elkerülhetik az átiratás költségeit és procedúráját: magánhasználatban lévő autójukat megtankolják, majd leszívva a benzint azt áttöltik a céges autóba.

A kedvezményes áron megvásárolt benzint saját kocsiból gumicsővel leszívni pedig az újabb típusú autók esetében, már nem úgy megy, mint korábban – persze nem lehetetlen. Az általunk megkérdezett autóipari szakértő elmondása szerint a személyautók hátsó ülése alatt van az üzemanyagtank. Ha az ülést kiszedjük, ott van a szintjelző, ami 4 csavarral egyszerűen kiszedhető, és onnan leszivattyúzható a benzin. Viszont életveszélyes mutatvány.

A gázolaj ugyanis erősen mérgező anyag, így akár már a belégzése, vagy a szánkba kerülése is egészségügyi problémákat okozhat. A healthline.com figyelmeztet mindenkit, hogy a lenyelése súlyosan árosíthatja a létfontosságú szerveinket, így nem éri meg ezzel próbálkozni.

A benzinmérgezés tünetei

Ha mindennek ellenére megpróbálkoznánk ezzel a trükkel, akkor sajnos előfordulhat, hogy lenyeljük az üzemanyagot. Ha ez megtörténik a következő tünetekre számíthatunk:

  • nehéz légzés
  • torokfájás, vagy égető érzés a torkunkban és a nyelőcsövünkben végig
  • hasi fájdalom, görcsök
  • hányinger, hányás, ami könnyen véres is lehet
  • véres széklet
  • szédülés
  • látásvesztés
  • rendkívüli fáradság
  • gyengeség
  • eszméletvesztés

Ha szerencsénk van, akkor csak a bőrünkkel érintkezik a méreg, de ebben az esetben is a bőrpíron és az irritáción túl égési sérüléseket is okozhat. A lenyelése pedig a fenti tüneteken túl a szerveinket is károsíthatja, ha pedig nagyobb mennyiségben nyeljük le akár bele is halhatunk. Így, ha nagyobb mennyiségben nyeltük le jobb, ha azonnal kórházba megyünk, de ha csak néhány cseppet nyeltünk le, akkor nem lesz komoly bajunk.

Ezt tegyük, ha benzint nyeltünk

Mindegy, hogy egészen kis, vagy esetleg nagyobb mennyiség került a szervezetünkbe jobb, ha pár óvintézkedést mindenképpen betartunk. Először is fontos tudni, hogy a szervezetben lévő benzin hatással lehet a szívünkre és az agyunkra és – ahogyan már fent is írtuk – nagyobb mennyiségben látásvesztést is okozhat. Figyelmeztet az autoportal.com.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha mégis véletlen lenyeltünk valamennyit - akár a legkisebb mennyiséget is - semmiképpen se gyújtsunk rá, vagy dohányozzunk legalább 24 órán keresztül. Inkább öblítsük ki szájvízzel a szánkat és igyunk némi gyümölcslevet, hogy tompítsuk az ízét. Ráadásul gyorsabban áthalad a szervezetünkön, mintha vízzel öblítenénk le.

Teljesen normális, ha az emésztőrendszerünkben kellemetlen érzést érzünk: gyomorégést, hányingert, vagy állandóan büfögnünk kell. A szervezetből ugyanis a benzin gáz formályában távozik, így a büfögési inger teljesen normális. A szénsavas üdítőket azonban kerüljük el teljesen, hiszen csak rontani fognak a helyzeten. Azon se kell meglepődni, ha kihányjuk a lenyelt méreganyagot, egészen addig, amíg véres nem lesz a hányadék. Azoban eszünkbe ne jusson meghénytatni magunkat, hiszen a köben belélegzett benzingőz sokkal kártékonyabb lehet a szervezetünkre. A belégzése ugyanis akár tüdőödémát is okozhat.

Persze  a legegyszerűbb az, ha elkerüljük a tankból való benzinleszívást, hiszen ezzel tudunk a legkisebb kárt okozni a szervezetünkben. Ha azonban mindezek ellenére mégis megpróbálkoznánk vele mindenképpen legyen mellettünk valaki, aki tudja hívni a mentőket, vagy be tud minket vinni a legközelebbi kórházba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem