Street with high apartment buildings in Budapest. Cars parked on either side of the street. The buildings in the distance are hazy.

Céges autó átírása magánszemélyre: így még kijátszható az árstop korlátozása

2022. július 30. 15:05

Gulyás Gergely a szombati rendkívüli kormányinfó keretei között jelentette be, hogy ma déltől tovább szűkült azoknak a száma, akik igénybe vehetik a hatósági áras üzemanyagot. A kancelláriaminiszter a döntést azzal indokolta, hogy a százhalombattai kőolajfinómító karbantartása elkezdődött, ezért nem lehet fenntartani a továbbiakban a benzin-árstoppot. A bejelentés értelmében még kevesebben fognak tudni olcsóbban tankolni, ami komoly gondot is okozhat egyes cégek pénztárcájának. Az árstop pedig még hónapokig velünk lesz, így sokaknak megfordult a fejében, hogy hogyan és milyen költségekből tudják átíratni a céges autójukat.

A kancelláriaiminiszter, Gulyás Gergely szombat délelőtti bejelentése, miszerint mostantól nem érvényes az üzemanyag-árstop a nem természetes személyekre, illetve a 7,5 tonnanal nehezebb gépjárművekre sokakban aggodalmat keltett. Ez pedig érthető, hiszen rengetegen vették meg az autójukat a cégük nevére, hiszen eddig az kedvezőbb konstrukciókat biztosított.

Azonban szombat dél óta már teljes árat kell fizetni, ráadásul nem rég a cégautóadót is megemelték. Így, miután az illetékfizetési kötelezettség, valamint az adó mértéke céges és magánszemélyként történő vásárlás esetén is megegyezik sokan kezdtek el azon a megoldáson gondolkodni, hogy hogyan tudják a céges autójukat a saját nevükre íratni, és ez pontosan mennyibe is kerül. Az ötlet adott, de vajon tényleg megéri a sok macera és a pénz? Egyáltalán mennyi időbe telik, mi kell hozzá? Ezekre kerestük most a választ.

Az autó átírásának menete

Az első és legfontosabb dolog, hogy ha magánszemélyként szeretnénk használni a céges autónkat és a nevünkre akarjuk íratni azt, hogy először meg kell vásárolnunk. Csak és kizárólag akkor tudjuk megkezdeni az átíratás folyamatát, amit minden esetben a tulajdonosnak kell kezdeményeznie.

Az autó átírás során bejegyzésre kerül a gépjármű nyilvántartásba a tulajdonjog-változás és új törzskönyvet állítanak ki az új tulajdonos adataival. Az autó átírás elindítását a tulajdonos vagy az ő képviselője (azaz, ha egy sima kft-ről beszélünk, ahol egy tulajdonos van, akkor ő, vagy adott esetben mi) vagy a meghatalmazottja végezheti. Az autó átírás díjköteles eljárás, amelynek költségeit fizethetjük készpénzátutalással, bankkártyával vagy készpénzzel.

Az autó átírás hol történik?

A lakhely szerinti illetékes Járási Hivatalnál vagy a Kormányablakokban (autó átírás okmányiroda látogatásával egyszerűen megtehető). A koronavírus járvány miatt már online autó átírás ügyintézésre is van lehetőségünk.

Mi kell az autó átírásához?

 • Tulajdonjog megszerzését igazoló okirat;
 • A forgalmi engedély és a törzskönyv illeték megszerzésének igazolása;
 • Új rendszámtábla esetén a rendszámtábla igazgatási díjának befizetéséről szóló igazolás;
 • Az autóhoz korábban kiadott új vagy régi típusú forgalmi engedély.
 • Milyen igazolásokra lesz szükségünk az autó átírása során?
 • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétéről/mentességéről szóló igazolás;
 • Előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozat;
 • A vagyonszerzési illeték megfizetését / az illetékmentességet tanúsító igazolás (pl. egyenes ági rokonok, házastársak egymás közötti vagyonátruházása esetén házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat);
 • Szegélyazonosságot igazoló okmány (SZIG, útlevél, jogosítvány);

Képviselet esetén meghatalmazás;

Amennyiben a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemről azonnal dönt: közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldány, vagy ennek közjegyző által hitelesített másolata, vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta;

Céges autó átírás esetén: a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló okirat;

3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, vontató, pótkocsi és autóbusz esetén az autó átíráshoz kell: a külön jogszabályban meghatározottak szerint a jármű tényleges tárolási helyéül szolgáló székhely/telephely szerinti települési önkormányzat jegyzőjének igazolása; bizalmi vagyonkezelői minőséget igazoló okirat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi időt vesz igénybe az autó átírás?

Szerencsére az autó átírására nem kell sokat várni, így ilyen szempontból megérheti, ha nem céges autóként használjuk a továbbiakban. Az autó átírás ügyintézési ideje 21 nap, de sommás eljárás esetén ez 1-8 napra is lerövidíthető.

Egyéb, lényeges tudnivalók az autóátírásról

Ha a kérelmező nem tudja felmutatni a gépjármű-felelősségbiztosítás vagy a jármű műszaki alkalmasságát, akkor nem állíthatnak ki forgalmi engedélyt. A statisztikai számjele alapján főtevékenységként gépjármű, jármű, pótkocsi és mezőgazdasági gépek forgalmazására jogosult járműkereskedő a Magyarországon már forgalomba helyezett használt jármű értékesítése céljával történő megvásárlása esetén pedig először a kereskedelmi célú járművet nyilvántartásba veszik, de ekkor forgalmi engedélyt nem állítanak ki rá és a törzskönyvét visszavonják.

A jármű tulajdonjogában keletkezett változást előzetes eredetiségvizsgálat nélkül is jelölni kell, ha annak jogalapja a használt jármű cégjegyzék vagy vállalkozói igazolvány alapján az adásvétel időpontjában fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult szervezet vagy vállalkozó tulajdonába kerülése, kivéve a rendeltetésszerű használat céljából történő tulajdonszerzést.

Az autóátírás költségei

 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft;
 • Forgalmi engedély illeték: 6.000 Ft;
 • Igazolólap díja lassú jármű és a pótkocsi, valamint négykerekű segédmotoros kerékpár esetében: 4.800 Ft;

Az autó átírás költségei speciális esetben

 • Pótkocsi autó átírás: 2.500 kg alatti össztömeg esetén 9.000 Ft, afölött 22.000 Ft. Használati, haszonélvezeti, üzembentartói jog esetén a vagyonszerzési 25%-át kell megfizetni. Ha a tulajdonjoggal egyetemben más jog is átírásra történik, a tulajdoni jog után fizetendő az illeték.
 • Ha bármilyen jogot hányados arányban szerzünk meg, a költségek is azonos arányban terhelik a tulajdonosokat.
 • Illetékmentesség vonatkozik az új tulajdonosra akkor is, ha a vagyonszerző (a tulajdonszerzés bejelentésével egyidejűleg) külföldi kivitel céljából „Z” betűjelű ideiglenes rendszámot kér – addig, míg a gépjármű tartós belföldi használatához szükséges forgalmi engedély kiadását nem kéri, vagy a gépjárművet belföldön nem értékesíti.

Ők mentesülnek az autó átírás költségeitől

Az autóátírás esetében illetékmentesség vonatkozik a környezetkímélő gépkocsikra, az autóbuszokra, nyerges vontatókra, tehergépjárművekre, a pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékjogának gazdálkodó szervezet általi megszerzésére. Ezen felül annak se kell illetéket fizetnie, aki gépjárműkereskedéssel foglalkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?