11 °C Budapest
Street with high apartment buildings in Budapest. Cars parked on either side of the street. The buildings in the distance are hazy.

Céges autó átírása magánszemélyre: így még kijátszható az árstop korlátozása

2022. július 30. 15:05

Gulyás Gergely a szombati rendkívüli kormányinfó keretei között jelentette be, hogy ma déltől tovább szűkült azoknak a száma, akik igénybe vehetik a hatósági áras üzemanyagot. A kancelláriaminiszter a döntést azzal indokolta, hogy a százhalombattai kőolajfinómító karbantartása elkezdődött, ezért nem lehet fenntartani a továbbiakban a benzin-árstoppot. A bejelentés értelmében még kevesebben fognak tudni olcsóbban tankolni, ami komoly gondot is okozhat egyes cégek pénztárcájának. Az árstop pedig még hónapokig velünk lesz, így sokaknak megfordult a fejében, hogy hogyan és milyen költségekből tudják átíratni a céges autójukat.

A kancelláriaiminiszter, Gulyás Gergely szombat délelőtti bejelentése, miszerint mostantól nem érvényes az üzemanyag-árstop a nem természetes személyekre, illetve a 7,5 tonnanal nehezebb gépjárművekre sokakban aggodalmat keltett. Ez pedig érthető, hiszen rengetegen vették meg az autójukat a cégük nevére, hiszen eddig az kedvezőbb konstrukciókat biztosított.

Azonban szombat dél óta már teljes árat kell fizetni, ráadásul nem rég a cégautóadót is megemelték. Így, miután az illetékfizetési kötelezettség, valamint az adó mértéke céges és magánszemélyként történő vásárlás esetén is megegyezik sokan kezdtek el azon a megoldáson gondolkodni, hogy hogyan tudják a céges autójukat a saját nevükre íratni, és ez pontosan mennyibe is kerül. Az ötlet adott, de vajon tényleg megéri a sok macera és a pénz? Egyáltalán mennyi időbe telik, mi kell hozzá? Ezekre kerestük most a választ.

Az autó átírásának menete

Az első és legfontosabb dolog, hogy ha magánszemélyként szeretnénk használni a céges autónkat és a nevünkre akarjuk íratni azt, hogy először meg kell vásárolnunk. Csak és kizárólag akkor tudjuk megkezdeni az átíratás folyamatát, amit minden esetben a tulajdonosnak kell kezdeményeznie.

Az autó átírás során bejegyzésre kerül a gépjármű nyilvántartásba a tulajdonjog-változás és új törzskönyvet állítanak ki az új tulajdonos adataival. Az autó átírás elindítását a tulajdonos vagy az ő képviselője (azaz, ha egy sima kft-ről beszélünk, ahol egy tulajdonos van, akkor ő, vagy adott esetben mi) vagy a meghatalmazottja végezheti. Az autó átírás díjköteles eljárás, amelynek költségeit fizethetjük készpénzátutalással, bankkártyával vagy készpénzzel.

Az autó átírás hol történik?

A lakhely szerinti illetékes Járási Hivatalnál vagy a Kormányablakokban (autó átírás okmányiroda látogatásával egyszerűen megtehető). A koronavírus járvány miatt már online autó átírás ügyintézésre is van lehetőségünk.

Mi kell az autó átírásához?

  • Tulajdonjog megszerzését igazoló okirat;
  • A forgalmi engedély és a törzskönyv illeték megszerzésének igazolása;
  • Új rendszámtábla esetén a rendszámtábla igazgatási díjának befizetéséről szóló igazolás;
  • Az autóhoz korábban kiadott új vagy régi típusú forgalmi engedély.
  • Milyen igazolásokra lesz szükségünk az autó átírása során?
  • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétéről/mentességéről szóló igazolás;
  • Előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozat;
  • A vagyonszerzési illeték megfizetését / az illetékmentességet tanúsító igazolás (pl. egyenes ági rokonok, házastársak egymás közötti vagyonátruházása esetén házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat);
  • Szegélyazonosságot igazoló okmány (SZIG, útlevél, jogosítvány);

Képviselet esetén meghatalmazás;

Amennyiben a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemről azonnal dönt: közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldány, vagy ennek közjegyző által hitelesített másolata, vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta;

Céges autó átírás esetén: a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló okirat;

3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, vontató, pótkocsi és autóbusz esetén az autó átíráshoz kell: a külön jogszabályban meghatározottak szerint a jármű tényleges tárolási helyéül szolgáló székhely/telephely szerinti települési önkormányzat jegyzőjének igazolása; bizalmi vagyonkezelői minőséget igazoló okirat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyi időt vesz igénybe az autó átírás?

Szerencsére az autó átírására nem kell sokat várni, így ilyen szempontból megérheti, ha nem céges autóként használjuk a továbbiakban. Az autó átírás ügyintézési ideje 21 nap, de sommás eljárás esetén ez 1-8 napra is lerövidíthető.

Egyéb, lényeges tudnivalók az autóátírásról

Ha a kérelmező nem tudja felmutatni a gépjármű-felelősségbiztosítás vagy a jármű műszaki alkalmasságát, akkor nem állíthatnak ki forgalmi engedélyt. A statisztikai számjele alapján főtevékenységként gépjármű, jármű, pótkocsi és mezőgazdasági gépek forgalmazására jogosult járműkereskedő a Magyarországon már forgalomba helyezett használt jármű értékesítése céljával történő megvásárlása esetén pedig először a kereskedelmi célú járművet nyilvántartásba veszik, de ekkor forgalmi engedélyt nem állítanak ki rá és a törzskönyvét visszavonják.

A jármű tulajdonjogában keletkezett változást előzetes eredetiségvizsgálat nélkül is jelölni kell, ha annak jogalapja a használt jármű cégjegyzék vagy vállalkozói igazolvány alapján az adásvétel időpontjában fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult szervezet vagy vállalkozó tulajdonába kerülése, kivéve a rendeltetésszerű használat céljából történő tulajdonszerzést.

Az autóátírás költségei

  • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft;
  • Forgalmi engedély illeték: 6.000 Ft;
  • Igazolólap díja lassú jármű és a pótkocsi, valamint négykerekű segédmotoros kerékpár esetében: 4.800 Ft;

Az autó átírás költségei speciális esetben

  • Pótkocsi autó átírás: 2.500 kg alatti össztömeg esetén 9.000 Ft, afölött 22.000 Ft. Használati, haszonélvezeti, üzembentartói jog esetén a vagyonszerzési 25%-át kell megfizetni. Ha a tulajdonjoggal egyetemben más jog is átírásra történik, a tulajdoni jog után fizetendő az illeték.
  • Ha bármilyen jogot hányados arányban szerzünk meg, a költségek is azonos arányban terhelik a tulajdonosokat.
  • Illetékmentesség vonatkozik az új tulajdonosra akkor is, ha a vagyonszerző (a tulajdonszerzés bejelentésével egyidejűleg) külföldi kivitel céljából „Z” betűjelű ideiglenes rendszámot kér – addig, míg a gépjármű tartós belföldi használatához szükséges forgalmi engedély kiadását nem kéri, vagy a gépjárművet belföldön nem értékesíti.

Ők mentesülnek az autó átírás költségeitől

Az autóátírás esetében illetékmentesség vonatkozik a környezetkímélő gépkocsikra, az autóbuszokra, nyerges vontatókra, tehergépjárművekre, a pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékjogának gazdálkodó szervezet általi megszerzésére. Ezen felül annak se kell illetéket fizetnie, aki gépjárműkereskedéssel foglalkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm