36 °C Budapest
cars parking in a row

Kész, vége! Betiltják a benzines és dízeles autókat az EU-ban: itt a határidő

2022. június 8. 19:41

Az Európai Parlament tagjai plenáris ülésen vitatták meg és szavaztak a Fit for 55 klímavédelmi csomagról, amelynek célja az EU károsanyag-kibocsátásának legalább 55%-os csökkentése 2030-ig. Elfogadták, hogy 2035-től az EU-ban csak olyan új autót lehessen vásárolni, ami elektromos hajtású. A csomag egyik legfontosabb eleme, a károsanyag-kibocsátás kereskedelmének reformja viszont nem ment át a szavazáson, mivel a baloldali és zöld képviselők szerint kompromisszumos a javaslat nem volt elég ambiciózus, míg a radikális jobboldal szerint túlzottan is az volt, így végül egyik fél sem támogatta - írja a HVG

Az Európai Parlament plenáris ülésen szavazott az EU klímavédelmi javaslatcsomagjáról, ami sok tekintetben a világ jelenleg legambiciózusabb ilyen jellegű jogszabályrendszerét eredményezhette volna, már ha az európai intézmények támogatják azt. A javaslat kulcsfontosságú eleme, a károsanyag-kvóta kereskedelem megváltoztatása azonban elhasalt a szavazáson, ezért több, más, erre épülő javaslatról sem tudtak szavazni a képviselők.

Ez súlyos fennakadást fog okozni a Fit for 55 csomag tervezett elfogadásában, ami az első lépés lenne az EU hosszabb távú, 2050-es klímastratégiájában. Ugyanis ahhoz, hogy az unió a tervek szerint 2050-re klímasemlegessé válhasson, már 2030-ra el kell érnie, hogy legalább 55%-kal kevesebb káros anyagot bocsásson ki a 2005-ös szinthez képest. A mostani, ezt elősegítő 13 elemből álló Fit for 55 jogszabálycsomagot az Európai Bizottság közel egy éve, 2021 júniusában mutatta be, azóta pedig az Európai Parlament bizottságai és az Európai Unió Tanácsa is vitatta a javaslatokat.

A csomag elemei közül a mostani szavazáson az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerét (ETS), és egy új, az EU-n kívülről érkező, nagy szén-dioxid kibocsátással gyártott termékekre kivetendő vámot (CBAM) nem fogadtak el a képviselők, pedig ezek voltak a Fit for 55 legnagyobb volumenű javaslatai. A légi közlekedésben használt üzemanyagok és károsanyag-kibocsátás, a robbanómotorok kivezetése és az elektromosautó-gyártás, illetve az erdősítést és környezetbarát mezőgazdaság kérdésében viszont megegyezés született, ezek átmentek a parlamenten. A sikertelen javaslatok bukását vélhetőleg az okozta, hogy a klímavédelmi javaslatokról nagyon megoszlott az európai parlamenti képviselők véleménye, nem csak pártcsaládonként, de parlamenti bizottságonként is.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?