29 °C Budapest
Itt a matek: ennyivel fogyaszt többet a kocsi, ha fűtöd, világítasz

Itt a matek: ennyivel fogyaszt többet a kocsi, ha fűtöd, világítasz

2021. január 6. 16:47

Tényleg megnöveli a fogyasztást az ülésfűtés? A szakértők szerint igen, hiszen az autó elektromos fogyasztói energiát igényelnek, amit a generátornak kell megtermelnie. Most kiderült, mennyivel dobják meg a fogyasztást a világítások, illetve a kényelmi extrák.

Komoly üzemanyagdrágulást prognosztizálnak 2021-re a szakértők: a következő hetekben akár 10-15 forinttal is emelkedhetnek a literenkénti árak. Nem mindegy tehát, hogy mennyit fogyaszt az autónk, minden deciliter számítani fog, amikor megint 400 forint körül alakul majd a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Meg kell gondolni például, hogy milyen kényelmi extrákat használunk a kocsiban.

Hiszen ezek energiát is igényelnek, amit a generátornak kell megtermelnie, amit a belsőégésű motor hajt meg. Ha pedig több áramot igényel a rendszer, ennek megfelelően az üzemanyag-fogyasztásis nő. Az ADAC szakértői szerint általában a következő ökölszabállyal kell számolni:

100 watt energiafogyasztás = plusz 0,1 liter / 100 kilométeres fogyasztás.

A legtöbb sofőr hálás mindenért, ami fűthető az autóban: fűtött külső tükrök, fűthető ülések, fűtött ablakok, fűtött kormánykerék. Ám, ha ezek mellett még a fűtés is megy, akkor elég hamar összejön 500 watt többletfogyasztás - ami plusz fél literes fogyasztást jelent 100 kilométeren. A német szakemberek szerint ennyit fogyasztanak az egyes elektromos fogyasztók a kocsiban:

  • Elektromosan fűtött szélvédő: 800 W - 0,8 l
  • Fűtés, közepes fokozatban: 170 W - 0,17 l
  • Tompított fényszórók: 125 W - 0,125 l
  • Ködlámpa: 110 W - 0,11 l
  • Ülésfűtés: 100 W - 0,1 l
  • Kormányfűtés: 50 W - 0,05 l
  • Fűtött külső tükrök: 40 W - 0,04 l
  • Rádió: 20 W - 0,02 l

Így hát, ha spórolni akarunk az üzemanyagon, akkor csak abban az esetben használjuk a kényelmi extrákat, amikor feltétlenül szükség van rájuk, és kapcsoljuk ki őket, amint lehetséges. Nyomjuk ki az ablakfűtését, amint az kitisztult, vagy ha ne hagyjuk bekapcsolva az ülésfűtést az egész út során.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Másrészt viszont semmiképpen sem szabad spórolni a biztonságot szolgáló eszközökön, például a világításon, vagy a fűtésen, szellőztetésen. Utóbbira a páramentesítés miatt van szükség, a láthatóság pedig nem luxus, hanem szükség!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?