6 °C Budapest

Gépjárműadó 2021: gépjárműadó törvény, gépjárműadó kalkulátor és gépjárműadó mentesség

2021. január 6. 17:30

Mi a gépjárműadó törvény, mennyi a gépjárműadó 2021 évben? Mutatjuk, a gépjárműadó mennyi a gépjárműadó kalkulátor szerint és a gépjárműadó mikor kell fizetni!

A gépjárműadó 2021 során is egy olyan alapvető teher, amely mindannyiunkat érint, éppen ezért számos kérdés merül fel bennünk a gépjárműadó kapcsán. Cikkünkben részletesen leírjuk, hogyan működik a gépjárműadó törvény, pontosan milyen magyar és külföldi nyilvántartású járművekre vonatkozik a gépjárműadó és hogy a gépjárműadó kalkulátor hogyan nyújthat számunkra szakszerű segítséget a hétköznapokban. Megválaszoljuk azt a gyakori kérdést is, miszerint a gépjárműadó szedése állami vagy önkormányzati feladat 2021 alatt, illetve mikor áll fenn a gépjárműadó mentesség!

Mi a gépjárműadó célja, hogyan működik a gépjárműadó törvény?

Magyarországon minden magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi és a Magyarország területén közlekedő, külföldi nyilvántartású tehergépjárművek után gépjárműadó (régi nevén: súlyadó) fizetésére vagyunk kötelezettek, emellett nyilvántartjuk a nem kizárólag magánhasználatú gépjárműveket is, amelyek után a cégautóadó fizetése szükséges (ebben a cikkben csak a gépjárműadó kifejtésére kerül sor).

A gépjárműadó törvény a következő járművekre vonatkozik:

  • személyszállító gépjármű (nem autóbusz);
  • tehergépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával;
  • autóbusz, a lakókocsi, a lakópótkocsi hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján;
  • nyergesvontató esetében a nyergesvontató saját tömegének kétszerese, növelve a nyergesvontatóval vontatható, átmenőfékes vontatmány (félpótkocsi) megengedett legnagyobb össztömege és a nyergesvontató saját tömege pozitív különbözetének felével.

A gépjárműadó törvény szerint a gépjárműadó nem terjed ki a következő járművekre:

  • lassú jármű;
  • lassú jármű pótkocsija;
  • méhesházas gépjármű;
  • magyar rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontató;
  • munkagépek;
  • CD, CK, DT, OT, Z betűjű rendszámtáblával ellátott gépjárművek;
  • olyan külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre, amelyek valamelyik EU tagállamban nyilván vannak tartva;
  • négykerekű segédmotoros kerékpár.

Ki kötelezett a gépjárműadó fizetésére?

Azt, hogy a gépjárműadó ki fizeti a gépjárműadó törvény határozza meg: aki a járműnyilvántartásban az év első üzemben tartóként vagy tulajdonosként van megjelölve (több tulajdonos esetén az fizeti, akinek a neve a forgalmin van). A gépjármű újra forgalomba-helyezése esetén az fizeti, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Az adóalany halála esetén pedig az adófizetési kötelezettség a nem-üzembentartó tulajdonosra száll, ha ilyen nincs, akkor a gépjárműadó megfizetése a következő tulajdonos költsége.

Gépjármű tulajdonátruházás esetén

Az átruházónak legkésőbb a gépjármű átruházásának évét követő 15 napon belül jelentenie kell az eseményt. Ha forgalomból kivont gépjárművet visszahelyeznek az átadás során a forgalomba, akkor a következő hónap első napjától az átruházó már nem minősül adóalanynak. Ha a tulajdonátruházás bejelentése nem történik meg időben, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig az előző tulajdonos az adóalany.

Mikortól kell a gépjárműadót fizetni?

A gépjármű forgalomba helyezését követő hónap első napjától kell fizetni (ideiglenes rendszámtáblák speciális eseteiben már a rendszámtábla kiadásától). A gépjárműadó fizetése akkor szünetel, ha változásra okot adó körülmény jön létre, vagy ha a hatóságok kivonják a forgalomból a járművet; illetve kérelemre is lehet szüneteltetni, ha jogellenesen került ki a jármű az adóalany birtokából.

Gépjárműadó mentesség: ki mentesül a gépjárműadó alól?

  • autóbusz, ha nettó jövedelmének minimum 75%-a helyi, helyközi tömegközlekedésből származik;
  • költségvetési szerv;
  • egyesületi, alapítványi gépjármű;
  • környezetkímélő gépkocsi (tisztán elektromos autó);
  • egyházi jogi személyek gépjárműi;
  • súlyos mozgáskorlátozottat vagy egyéb fogyatékossággal élő adóalany/személyt rendszeresen szállító, 1db, maximum 100kW teljesítményű gépjármű;
  • a fegyveres erők gépjárművei.

A gépjárműadó mennyi 2021 során, magyar nyilvántartású gépjárművek esetében?

1. A gépjárműadó mértéke a gyártási év tekintetében

  • gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

2. A gépjárműadó mértéke az adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után 

  • az előző pont alá nem tartozó tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 1.380 Ft.
  • a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 850 Ft,
  • az "E" betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjármű után 10.000 Ft, míg a tehergépjármű után 46.000 Ft adót kell fizetni.
  • "P" betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén 23.000 Ft adót kell fizetni.
  • A gépjármű állandó rendszámtáblával való ellátását követő hónap 1. napjától az adófizetési kötelezettségre az általános szabályok vonatkoznak. Amennyiben a hatósági nyilvántartás szerint állandó rendszámmal ellátott gépjárműre "E" betűjelű ideiglenes rendszámtáblát adnak ki, az után nem ezt az adót megfizetni.

Hogyan működik a gépjárműadó kalkulátor?

A bárki számára könnyen elérhető, internetes gépjárműadó kalkulátor programok használata nagyon egyszerű: állítsuk be az autó gyártási évét és a teljesítményét lóerőben vagy kilowattban kifejezve, a rendszer pedig elvégzi helyettünk a munkát és megmondja, mennyi gépjárműadó fizetésére vagyunk kötelezettek.

A gépjárműadó mikor kell fizetni 2021 során?

Az érték egy évre vonatkozik, amelyet kétrészletben, félévente fizetünk.

Kinek fizetjük a gépjárműadót 2021-ben?

2013 előtt ezt a terhet egységesen az önkormányzatoknak fizettük, ám az elmúlt években a gépjárműadó előbb 60-40%-ban, majd teljesen átszállt az államra. A gépjárműadó 2021 évétől teljes mértékben a NAV-ot illeti meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem