A cégautó adó törvény röviden: mennyi a cégautó adó 2020 során, cégautó adó kalkulátor

2020. szeptember 25. 15:03

Cégautó adó kalkulátor: a cégautó adó törvény megmondja, mennyi a cégautó adó 2020. Mutatjuk, mi a cégautó adó, a cégautó adó mit vált ki, és hogy a cégautó adó mikor kell fizetni!

A céges autók használata mind a munkáltató, mind az alkalmazottak életét nagyban megkönnyítheti, főleg, ha a munkavégzés egy mozgalmas folyamat. Gyakran alkalmaznak a munkáltatók céges autókat, furgonokat, ha szállításról van szó, több telephely között kell az alkalmazottaknak rendszeresen ingázni, vagy egyszerűen a magasabb beosztású vezetők juttatásai közé tartozik egy-egy cégautó használata. Cikkünkben leírjuk, mi a cégautó adó, hogyan működik a cégautó adó törvény egyszerűen a gyakorlatban és mikor vannak a fizetési határidők!

Mi a cégautó adó?

A cégautó adó törvény (1991. évi LXXXII. törvény IV. fejezete; gépjárműadó) a belföldi nyilvántartásba vett, magyar rendszámú, céges (nem magántulajdonban lévő) személygépjárművek után fizetendő adótípus, amely a gépjárműadó törvény alá tartozik. Külföldi rendszámú cégautó vagy magánszemély tulajdonában álló autó után csak akkor fizetendő cégautó adó, ha vele kapcsolatban céges költséget számoltunk el.

Mi minősül költségnek, ráfordításnak?

Minden, ami a használattal, tulajdonlással összefügg: az üzemanyag, az autó karbantartása, javítása, alkatrészek stb. Ide tartozik a lízingdíj, bérletidíj, a kötelező felelősségbiztosítás, a baleseti adó, a casco és a gépjárműadó is.

Milyen járművekre vonatkozik a cégautó adó?

Az a céges személygépkocsi cégautó adó köteles, amely 3-4 gumiabronccsal van felszerelve és a vezetőn kívül maximum 7 fő szállítására képes. A megengedett tömeg nem haladhatja meg a 2500 kg-ot, és vegyeshasználatú / rakodótere alkalmas kell, hogy legyen több, mint 2 felnőtt utas szállítására. Értelemszerűen az ennél nagyobb transzporterek, mikrobuszok, autóbuszok már nem tartoznak a cégautó adó hatálya alá.

Cégautó adó: ki fizeti, kik a kivételek?

A cégautó adó fizetése a nyilvántartásba vett tulajdonos kötelezettsége, lízing esetén pedig az a személy fizeti, aki lízingeli, tartósan bérli a céges autót. A cégautó adó törvény nem vonatkozik olyan gépjárművekre, amelyek EVA és KATA átalányadózású egyéni vállalkozók tulajdonában vannak, illetve akkor sem kell fizetni, ha fizetővendéglátási tevékenységek után tételesen adózó magánszemély személygépkocsijáról van szó.

Mentesség a cégautó adó alól

Olyan személygépjárművek élveznek még mentességet a cégautó adó törvény alól, amelyek megkülönböztető jelzést adó eszközökkel vannak felszerelve, amelyek egyházi jogi személyek használatában vannak egyházi tevékenységek végzésének céljából, amelyeket kereskedő cég vásárolt kizárólag tovább-értékesítésre, illetve mentesek a cégautó adó alól a halottszállító autók is.

Cégautó adó kalkulátor: mennyi a cégautó adó 2020 mértéke?

A cégautó adó törvény nem változott 2020-ban: ugyanúgy az autók környezetvédelmi osztály-jelzése és a gépjármű hajtómotorjának teljesítménye határozza meg, hogy mennyi a cégautó adó mértéke. A következő cégautó adó táblázat meghatározza, mennyit kell fizetnünk!

Cégautó adó 2020: ennyit kell fizetni a gépjármű hajtómotorjának teljesítménye alapján az egyes környezetvédelmi osztályjelzések esetén

Mikor kell fizetni a cégautó adót? A cégautó adó mit vált ki?

A cégautó adó fizetése negyedévenként történik. Hogy ne keveredjen össze önkormányzati szinten a cégautó adó és a sima gépjárműadó, ki kell zárnunk a kétszeres adózás eshetőségét: a cégautó adó összegéből levonható az önkormányzatilag meghatározott gépjárműadó azokra a hónapokra vonatkozóan, amikor mindkettőt kellene fizetni (ha ugyanaz a személy kötelezett mindkét adóra). Röviden: a cégautóadó kiváltja a gépjárműadót. Legyünk pontosak a határidőkkel, ha ki akarjuk kerülni a dupla adózást!

A cégautó adó bevallása

A cégautó adó fizetési kötelezettség a tulajdonszerzést, a lízingbe vagy tartós bérletbe vételt követő hónap 1. napján keletkezik és az elidegenítés, visszaadás hónapjának utolsó napjáig tart. Magánszemély autójára vagy külföldi tulajdonú autóra ráfordított céges költség esetén a cégautó adó az utolsó elszámolt költség hónapjának utolsó napján szűnik meg. Az adót a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell bevallanunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm