14 °C Budapest

Európa már temeti ezeket a kocsikat, a magyarok mégis imádják őket

2020. február 11. 10:32

Míg Európa egészét tekintve visszaestek a dízelmotorral szerelt újautó-eladások, addig nálunk nőttek. Előre törnek az alternatív hajtású járművek, de még mindig a benzinesek dominálnak.

2019 utolsó negyedévében az EU-ban eladott új személyautók 57,3 százaléka volt benzinmotorral szerelve. Összehasonlításképp, 2018 hasonló időszakában ugyanez a részarány 57,1 százalék volt - írja a hvg.hu az Európai Autógyártók Szövetségének legfrissebb jelentése alapján. A dízel járművek részesedése a jelzett időszakban 34,1-ről 29,5 százalékra csökkent, az alternatív hajtásláncú autók pedig 8,8-ról 13,2 százalékra javítottak.

Az októbertől decemberig tartó időszakban mintegy 1 millió dízelautót adtak el az EU-ban, ami 3,7 százalékos visszaesést jelent. Azonban vannak országok, ahol nőttek a dízel-eladások: a legnagyobb arányú, 31,1 százalékos növekedést Romániában regisztrálták, Svédországban és Magyarországon is jelentősen javultak a dízeleladások, 30,5, illetve 18,4 százalékkal

Az alternatív hajtású autók közül továbbra is a hibridek a legnépszerűbbek: több mint 252 ezer példány talált gazdára 2019 utolsó negyedévében, ami éves szinten 69,8 százalékos növekedést jelent. Tisztán elektromos meghajtású autóból 76,5, plugin hibrid járműből pedig 86,4 százalékkal több fogyott, mint 2018 hasonló időszakában.

2019 egészét tekintve a benzines autók 58,9 százalékos részesedést értek el, a dízelek 30,5 százalékon teljesítettek, az alternatív hajtású járművek pedig 10,6 százalékos piacrészt szereztek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem