12 °C Budapest

Betettek a mínuszok az autósoknak: ezrével modják be az unalmast az aksik

2017. január 20. 16:04

Kiugróan megnőtt az akkumulátorok iránti kereslet a hirtelen jött hideg miatt: az átlagos téli időszakhoz képest 450 százalékkal többre volt kereslet. A január 7-9-i hirtelen jött lehűlés napjaiban (amikor mínusz 20 fokot is mutatott a hőmérő) országszerte 3176 akkumulátort vásároltak a Bárdinál az autósok, míg egy héttel később, a jóval enyhébb, szintén hétvégi időszakban "csak" 576-ra volt kereslet. Ám ez utóbbi is kiugró a nyári napok adataihoz képest, amikor átlag mindössze néhány tucatra van igény.

Az akkumulátorok esetleges meghibásodása nemcsak komoly kellemetlenséggel, hanem súlyos kiadással is járhat. A lemerült akkumulátor miatti bonyodalmakra könnyen rámehet egy teljes munkanap, nem beszélve az esteleges vontatás és mentés költségeiről, ami különösen a külföldi utak alkalmával, például síeléskor lehet borsos. A hazai autósok alig fordítanak figyelmet a 3-5 év élettartamú akkumulátorokra, miközben alig egy hétvégi mozi árából megúszható az esetleges súlyos veszteség.

Elsősorban azok a vezetők teszik ki magukat az aksi kapcsán kockázatnak, akik rendszeresen rövidebb utakra mennek, s többször is megállnak, illetve újra elindulnak. Így például a taxisok és a városban lakó úrvezetők érintettek. Az akkumulátor elsődleges feladata az indítás, amihez jelentős mennyiségű indítóáramot vesz fel a kocsi. A néhány kilométeres utak - a gyermek iskolába hordása, a közeli munkahelyre kocsikázás - azonban nem elegendőek az aksi visszatöltéséhez. Így a teljesítmény folyamatosan csökken, a hidegben a feszültség is kisebb lesz, vagyis egyik napról a másikra hatványozottan esik a hatásfok.

Hogyan ússzuk meg a lemerülést?

Számos praktika van arra, hogy megelőzzük a bosszantó meglepetéseket - jól felismerhető jelek árulkodnak arról, ha az aksi a "végét járja". Így a hosszabb indítózás, a motor lomha indulása azt sejteti: a töltöttség nem megfelelő. Ilyen esetekben a megoldás lehet az aksi otthoni töltése, de ezzel is csínján kell bánni. Az alkatrész kiszerelése számos problémát okozhat - motorvezérlő egység lebénulása -, célszerűbb ezért a megelőzésre, rendszeres karbantartásra fókuszálni. Ezért parkoláskor ne felejtsük bekapcsolva a rádiót és a világítást - még a legapróbb izzók hosszabb működése is lemerüléshez vezethet -, parkoljunk fűtött garázsban, ha tehetjük, csak az indítás után kapcsoljuk be a világítást, illetve ne azonnal nyúljunk a légkondi vagy a fűtés gombjai után. Ezeken felül a jó minőségű olaj és gyújtó-, izzító gyertyák is növelik az élettartamot.

A legjobb megoldás azonban a szervizes ellenőrzés, a kocsit ugyanis ősszel ugyanúgy fel kell készíteni a télre, mint az otthonunk fűtőrendszerét. A pár ezer forintos beruházás pedig többszörösen visszahozza az árát. A fél órás művelettel nemcsak az dőlhet el, hogy az akku kihúzza-e a telet, hanem más rejtett hibákra is fény derülhet. Sok esetben ugyanis nem is az akkumulátor életkora, töltöttsége a probléma. Lehetséges, hogy más alkatrészek - generátor, önindító, elektromos vezetékek - miatt merül az aksi, vagy egy rosszul bekötött fogyasztó veszi igénybe. Azzal sem érdemes magunkat nyugtatni, hogy a hirtelen fellépő gondot bikázással orvosoljuk, mivel ez mindig magában hordozza a zárlat veszélyét is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megfelelő akkumulátor kiválasztása esetén nem árt néhány szempontot figyelembe venni. Csak olyan helyen vegyünk akkumulátort, ahol az alkatrészre járó egy év kötelező garanciára is odafigyelnek: számlát, nyugtát adnak, valamint bélyegzővel érvényesítik a garanciát. Hiába tűnik ugyanis újnak az aksi, az 5-8 hónap után már túltárolt lesz, az önkisülés miatt pedig esik a hatásfoka. Nem árt a nagyobb indítóárammal bíró, igaz drágább darabokra áldozni, hiszen ezekkel könnyebben indulnak az autók, ami élettartamukat is meghosszabbítja. A start-stop rendszerrel ellátott újabb gépkocsik - amelyek automatikusan leállnak a kisebb várakozásokkor, így a piros lámpánál - pedig speciális aksit igényelnek a több indítás miatt, ezek EFB vagy AGM felirattal vannak ellátva.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem