7 °C Budapest

Leesik az állad: kiszámoltuk, mennyibe kerül fenntartani egy autót

Pénzcentrum
2016. június 6. 12:05

Új autó vásárláskor sokszor azzal szembesülünk, hogy a jármű amint kigördül a szalonból máris sokkal kevesebbet ér. Ez ugyan az egyik legnagyobb "kiadás" ha gépkocsi vásárlásban törjük a fejünket, azonban még számos más kiadással is kalkulálni kell. A biztosítást, az adót és a szervizköltségeket sem tudjuk megúszni, de vajon tényleg olyan sokba kerül ez nekünk?

Az autóvásárlás pénzügyi szempontból szinte pénzkidobás az ablakon, hiszen rengeteget kell egy kocsira költeni. Ennek ellenére megérheti autót vásárolni, hiszen hatékonyabban utazhatunk vele, mint tömegközlekedéssel. A napi ingázók is nyerhetnek vele, hiszen egy nagyobb városban könnyen lehet, hogy magasabb fizetést kapnak, sokaknak pedig a munkához is elengedhetetlen a gépkocsi.

Mennyibe kerül valójában egy autó?

Az egyszerűség kedvéért egy átlagos, középkategóriás autót veszünk alapul, ennek a költségeit számoljuk ki. Az első felmerülő kiadás az autó megvásárlása lesz, ami egy középkategóriás autónál 5 millió forint körül alakul, bár ebben elég nagy a szórás, hiszen a prémium gyártók ennek dupláját is könnyen elkérhetik egy gépjárműért. Ez azonban csak egy része az autóra fordítandó pénznek, mivel sok egyéb kiadással is számolnunk kell, ha autónk van.

Adó

A teljesítményadót (ahogy neve is utal rá) az autó teljesítménye után fizetjük. Egy 120 lóerős, középkategóriás autónál ez 30 ezer forint körül alakul az első három évben, ezután viszont a számolásunkban alkalmazott maradék két évben csupán 27 ezer forintot kell fizetni. Ennek köszönhetően az öt év alatt összesen 144 ezer forintot fizethetünk be az államkasszába.

Biztosítások

A kötelező gépjármű felelősség biztosítás (kgfb) az iparági átlaga 24 ezer forintot tesz ki, ami öt évvel számolva 121 ezer forintot jelentene. Nem árt azonban figyelni arra, hogy a jövőben a kgfb-k átlagdíjai várhatóan lassan de biztosan nőni fognak.

A casco átlagdíjak ennél már magasabbak, évi 82 ezret fizethetünk ezért a védelemért, ez öt év alatt 408 ezer forint lesz. A biztosítások így az öt év alatt összesen 528 ezer forintba fognak kerülni, ami egyáltalán nem elhanyagolható összeg.

Üzemanyag

Az üzemanyagok ára dinamikusan változik, a mostani áraknál sokkal alacsonyabb és magasabb literenkénti árakért is tankolhattunk már. A kalkulációnk során mi 350 forintos literárral számoltunk.

Az első öt évre átlagosan évi 25-30 ezer kilométer megtétele esik

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője. Ha ezekből az adatokból indulunk ki, akkor az öt év alatt mintegy 3,675 millió forintot fizethetünk ki üzemanyagra, ami a legnagyobb kiadásnak számít.

Amortizáció

A gépjárművek esetében elengedhetetlen, hogy számoljunk amortizációs költségeket is, ez ugyanis megadja, hogy öt év múlva, amikor lecseréljük az autónkat, akkor mennyiért adhatjuk azt el.

Mintegy 30-35 százalékot tud elkérni az eladó érte. A hirdetési árakban ez nyilvánvalóan magasabb, 35-40 százalék körüli értékekkel jelenik meg, de a piaci alku végül körülbelül erre a szintre állítja be a végső eladási ár átlagát

 - tette hozzá Katona Mátyás. Persze a gépkocsi állapota, esetleges balesetei, futásteljesítménye ezt jelentősen befolyásolja, így mi 35 százalékos eladási árral számoltunk. Ennek köszönhetően az autónk értéke öt év alatt 3,25 millió forinttal csökken, így ez is igen jelentős "kiadásnak" számít.

Szerviz

A kötelező szerviz és a gumicsere évente átlagosan pár 10 ezer forintot tesznek ki, de erre gyakran rájön még az egyéb javítási díj is, így mi évente 50 ezer forinttal számoltunk, öt év alatt így 250 ezer forintot érdemes erre szánni. Persze egy baleset vagy komolyabb meghibásodás ennél sokkal többe is kerülhet, viszont mivel casco biztosítással számoltunk, így ezeknél legfeljebb egy kisebb önerőt kell kifizetnünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyéb költségek

A fentieken felül több, apró költségelemmel is érdemes kalkulálnunk:

  • A garázs költségeivel,
  • Parkolási díjjal,
  • Autómosással és
  • Az esetleges büntetéssel is.

Ezek viszont inkább alkalmi kiadások, illetve nem mindenkinél fordulnak elő, így egyedi módon kell számolni velük.

Ha viszont a fent kiszámolt kiadásokat összeadjuk, akkor azt láthatjuk, hogy 7,8 millió forint jön ki, vagyis közel másfélszeresébe kerül az autó üzemeltetése és az amortizáció, mint a megvásárlása.

Ha évekre bontjuk le ezeket a költésgeket, akkor 1,57 millió forintot kapunk, míg hónapokra lebontva kiderül: átlagosan 131 ezer forintba kerül az autó az öt év alatt.

Hogyan csökkentsük a költségeinket?

Legjobban akkor spórolhatunk, ha használt autót veszünk, így az amortizáció miatti értékvesztés jelentősen alacsonyabb lesz, a teljesítményadó is csökken.

Az öt évet követően gyorsan csökken (8 év felett átlagosan évi 10 ezer km alá) a hirdetett autók mellett feltüntetett átlagos futásteljesítmény, melynek két oka van: egyrészt az idősebb autókat a második-harmadik tulajdonosaik általában valóban lényegesen kisebb igénybevételnek teszik ki, másrészt ebben a sávban már jóval gyakoribb a kilométerórával történő manipuláció előfordulási aránya is

- mondta a Használtautó.hu szakértője. Emiatt viszont várhatóan az üzemanyagra fordított pénz is csökkenni fog.

Akkor is spórolhatunk a költségeken, ha kisebb teljesítményű autót veszünk, ennek nemcsak az adója, hanem a fogyasztása is alacsonyabb lehet. Érdemes odafigyelni a biztosítási díjakra is, az interneten található kalkulátorral ellenőrizzük a biztosítás fordulónapja előtt, hogy találunk-e olcsóbb szolgáltatást. A kötelező szervizelést nem véletlenül írja elő a gyártó, ezzel ugyanis jelentősen megnövelhető az autónk élettartama, ráadásul amikor eladjuk a járművet, akkor a gondosan vezetett szervizkönyv is kifizetődő lehet.

Pénzcentrum vélemény
Érdemes összevetni az öt év alatt kifizetett költségeket azzal, hogy mennyit nyerünk az autó megvásárlásával és ennek tudatában megvenni az autónkat. Ha arra jutunk, hogy nem hoz annyi előnyt az autó (mert például csak bevásárláshoz használjuk), akkor érdemesebb lehet egy régebbi, használt modell mellett letenni a voksunkat, vagy inkább tömegközlekedést használni.


NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm