26 °C Budapest

Nyaralni indulsz? Így készítsd fel az autódat

Pénzcentrum
2014. június 14. 08:30

Családunk biztonsága érdekében a nyaralásra az autónkat is fel kell készítenünk.

A felmálházott, a megszokottnál nagyobb terheléssel futó autón extra igénybevételnek vannak kitéve az abroncsok, hiszen nagy sebességgel robogunk több száz kilométert, jellemzően forróságban. Első lépés, hogy szemrevételezéssel megvizsgáljuk gumiabroncsaink állapotát. Az oldalfalon lévő kidudorodás a vázszerkezetet alkotó kordszálak szakadását jelezheti, a repedezett profil az abroncs elöregedésére, a szemmel látható rendellenes kopás (például a futófelület széle kopottabb, mint a többi terület) rosszul beállított futóműre utalhat. Akár ilyen, akár más eltérést tapasztalunk, kérjük szakember tanácsát, véleményét, s ne kockáztassuk magunk és mások testi épségét - tájékoztatta lapunkat a Magyar Gumiabroncs Szövetség..

Nézzük meg az autó gépkönyvét vagy abroncsnyomás táblázatát, mert ebben szerepelnek a különféle terheléshez beállítandó nyomásértékek. Teljes terhelésnél az átlagos használatnál megszokotthoz képest 0,3-0,5 barral is többre lehet szükség.

Mindig az autó terheléséhez megfelelő nyomásértékeket válasszunk és figyeljünk arra, hogy valamennyi keréknél (a pótkereket is beleértve) elvégezzük a beállítást. Legyünk figyelemmel arra, hogy az első és a hátsó tengelyek nyomásértékei általában különböznek egymástól. Fontos, hogy indulás előtt, azaz "hidegen" végezzük a mérést, a bemelegedett gumiabroncsnál mutatott érték nagyobb, mint amit hidegen lehet mérni. A helytelen nyomásértékkel használt abroncsok nemcsak hamarabb és rendellenes módon kopnak, de az üzemanyag fogyasztás mellett az autó menettulajdonságait is befolyásolják, ezáltal nő a baleseti kockázat.

Sokan vontatmánnyal indulnak nyaralni. Az utánfutóknál, lakókocsiknál a vontató járműhöz hasonlóan nem maradhat el az abroncsok ellenőrzése. Mivel ezek az eszközök nincsenek rendszeres mozgásban, abroncsaikat is másképpen kell kezelni, mint egy naponta közlekedő járművét. Természetesen a pótkocsi abroncsok nyomásértékeit is állítsuk be, a rajta szállított teher tömegéhez igazodva.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?