11 °C Budapest

Nyaralni indulsz? Így készítsd fel az autódat

Pénzcentrum
2014. június 14. 08:30

Családunk biztonsága érdekében a nyaralásra az autónkat is fel kell készítenünk.

A felmálházott, a megszokottnál nagyobb terheléssel futó autón extra igénybevételnek vannak kitéve az abroncsok, hiszen nagy sebességgel robogunk több száz kilométert, jellemzően forróságban. Első lépés, hogy szemrevételezéssel megvizsgáljuk gumiabroncsaink állapotát. Az oldalfalon lévő kidudorodás a vázszerkezetet alkotó kordszálak szakadását jelezheti, a repedezett profil az abroncs elöregedésére, a szemmel látható rendellenes kopás (például a futófelület széle kopottabb, mint a többi terület) rosszul beállított futóműre utalhat. Akár ilyen, akár más eltérést tapasztalunk, kérjük szakember tanácsát, véleményét, s ne kockáztassuk magunk és mások testi épségét - tájékoztatta lapunkat a Magyar Gumiabroncs Szövetség..

Nézzük meg az autó gépkönyvét vagy abroncsnyomás táblázatát, mert ebben szerepelnek a különféle terheléshez beállítandó nyomásértékek. Teljes terhelésnél az átlagos használatnál megszokotthoz képest 0,3-0,5 barral is többre lehet szükség.

Mindig az autó terheléséhez megfelelő nyomásértékeket válasszunk és figyeljünk arra, hogy valamennyi keréknél (a pótkereket is beleértve) elvégezzük a beállítást. Legyünk figyelemmel arra, hogy az első és a hátsó tengelyek nyomásértékei általában különböznek egymástól. Fontos, hogy indulás előtt, azaz "hidegen" végezzük a mérést, a bemelegedett gumiabroncsnál mutatott érték nagyobb, mint amit hidegen lehet mérni. A helytelen nyomásértékkel használt abroncsok nemcsak hamarabb és rendellenes módon kopnak, de az üzemanyag fogyasztás mellett az autó menettulajdonságait is befolyásolják, ezáltal nő a baleseti kockázat.

Sokan vontatmánnyal indulnak nyaralni. Az utánfutóknál, lakókocsiknál a vontató járműhöz hasonlóan nem maradhat el az abroncsok ellenőrzése. Mivel ezek az eszközök nincsenek rendszeres mozgásban, abroncsaikat is másképpen kell kezelni, mint egy naponta közlekedő járművét. Természetesen a pótkocsi abroncsok nyomásértékeit is állítsuk be, a rajta szállított teher tömegéhez igazodva.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm