2019. április 19. péntek Emma

Rongyrázás a hazai utakon: ilyen sok autósnak van egyedi rendszáma


Évről-évre egyre több és több egyedi rendszámot adnak ki Magyarországon. Mindezt annak ellenére, hogy még a legolcsóbb egyedi rendszám igények is több mint 13-szor drágábbak, mint az átlagosak. Ám a legdrágább darabok 51-szer annyiba kerülnek, mint az utakon furikázó tömegrendszámok. Utánajártunk, mennyibe kerülnek pontosan a rendszámkülönlegességek illetve, hogy mennyire nehéz egyáltalán egy kuriózum darab beszerzése.

Magyarországon nem csak a "normál" rendszámtípusok száma nőtt drasztikusan az elmúlt 4 évben, de az egyénileg kiválasztott, illetve egyedileg előállított rendszámtáblák mennyisége is - derült ki a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) Pénzcentrumnak eljuttatott adataiból.

Ahogy az a statisztikákból kiolvasható Magyarországon 2014-hez képest kis híján megnégyszereződött azoknak a száma, akik egyénileg kiválasztott rendszámtáblát rakattak személyautójukra. Ezek a rendszámtáblák a klasszikus 3 betű - 3 számos formát használják, ezek összetételét egy ilyen igénylés esetén azonban a megrendelő választja ki. Ilyen rendszámtábla lehet például az APA - 001, feltéve persze, ha jóváhagyja a hatóság, de erről egy picit később. 

Ha ez megtörténik, akkor egy ilyen jól csengő, klasszikus betű és számmennyiségű, de egyedileg kiválaszozott rendszámért 112 450 forintot kell fizetni. Mindez azt jelenti, hogy 2018-ban a 1 618 magyar autós nem volt rest összesen 181 944 000 forintot kifizetni azért, hogy autójukon valamilyen frappáns betű és számkombináció szerepeljen.

A klasszikus betű és számeloszlású rendszámok azonban csak a jéghegy csúcsa, ha egyedi rendszámokról van szó. Aki ugyanis igazán különleges autórendszámmal akar furikázni, annak jóval mélyebben a zsebébe kell nyúlni. Egy egyedileg előállított rendszámtábla ugyanis, legyen szó akár 4 betű - 2 számos, akár 5 betű - 1 számos felállásról, 435 000 forintba kerül.

Ez négyszer annyi, mint amennyibe egy egyénileg kiválasztott tábla kerülne, de 51-szer annyi, mint amennyibe egy átlagos, mezei rendszámtábla kerül. Ez utóbbi ára ugyanis 8 500 forint. Ha megnézzük a statisztikásakat, akkor kiderül, hogy 2018-ban összesen 181 darab egyedileg előállított rendszámot adtak ki hazánkban, amiért az autótulajok összesen 78 735 000 forintot perkáltak ki.

Semmi nehézség nincs benne

Az egyénileg kiválasztott és az egyedileg előállított rendszámtábla kiadása iránti kérelem benyújtható bármely járási hivatalnál, majd a kérelem továbbításra kerül a Központi Okmányirodához

- közölte lapunkkal a NISZ. Ezen felül kiderítettük azt is, hogyha valaki ténylegesen fejét adná egy egyedi rendszámra, akkor ennek nem különösebben megterhelő az ügyintézése. Ahogy írtuk, az ügy bármelyik járási hivatalban elintézhető a megfelelő igénylőlap kitöltésével.

Ha ez megvan akkor az éppen velünk szemben ülő ügyintéző előzetesen átfuttatja egy adatbázison a rendszámigényünk, ami után egyből kiderül, szabad-e, igényelhető-e a rendszám vagy sem. Ha igen, akkor nyert ügyünk van. Fontos, hogyha az általunk igényelt rendszám átmegy a rostán akkor, ott helyben ki kell fizetnünk az eljárási díjat, ami vagy 112 450, vagy 435 000 forint. Jó hír, hogy az ügyfélszolgálaton kártyával is lehet fizetni. 

Ha mindezzel megvagyunk, akkor nincs mást teendőnk, mint várni. Kérelmünk ugyanis továbbításra kerül a Központi Okmányirodához tekintettel arra, hogy a Korm. rendelet 58. § (3) bekezdése alapján az egyénileg kiválasztott rendszámtábla megválasztását és az egyedileg előállított rendszámtábla legyártatását a XIII. Kerületi Hivatal engedélyezi. Engedélyezést követően másfél héten belül megkapja az ügyfél a rendszámot. Az egész eljárás körülbelül 2-3 hetet vesz igénybe.

Feláras kényelem

Rövid internetes keresés után az első oldali találatok között simán találni olyan kereskedéseket, akik azzal is reklámozzák magukat, hogy segítenek elintézni az egyedi rendszám igénylését. Természetesen megfelelő ellenértékért cserébe.

Az egyik találat szerint például egy kereskedő cég az egyedi rendszám ügyintézéséért 50 ezer forint plusz áfát számít fel, ami bruttó 63 500 forint jelent. Ami ha azt nézzük, fele annyiba kerül, mint például maga az egyénileg kiválasztott rendszámtábla, a maga 112 450 forintos árával. Így a végösszeg ebben az esetben már 175 950 forintra jön ki. 

Érdemes tehát mindenkinek magába tisztáznia, hogy egy kis extra kényelem megéri-e neki annyi pénzt, amiből már egy fél egyedi rendszámtábla is elkészíthető. Kinek igen, kinek nem. Azt viszont senki se higgye, hogy önmaga ne tudna elintézni egy ilyen eljárást. Minden más csak plusz szolgáltatás. 

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk