12 °C Budapest

Otthon hagytad a pénztárcádat? Nem baj, majd fizetsz a mobiloddal!

Pénzcentrum
2017. december 21. 10:30

Bár technológiailag minden adott hozzá, Magyarországon ma még nem számít általános jelenségnek a mobilfizetés. Azonban a nemzetközi és hazai trendek is azt mutatják, hogy ez hamarosan változni fog, sőt, már az idei évben is ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik pénztárca helyett a mobiljukért nyúlnak a kasszánál. Nagy lendületet adhat a módszer terjedésének, hogy szeptembertől már az sem számít melyik banknál vezetünk számlát, elég, ha rendelkezünk egy akármilyen bankkártyával és egy android okostelefonnal.

A legutóbbi mobilfizetési hajlandóságot felmérő GKI kutatás szerint, a lakosság negyede nyitott a telefonos fizetésre. A megkérdezett ezer főből 250 nyilatkozott úgy, hogy szívesen használná a telefonját a kasszáknál. A 30-40 év közöttiek élnének leginkább a lehetőséggel (46 százalék), majd a 30 alattiak (34 százalék). Akiknek van bankkártyájuk azokban jellemzően nagyobb a hajlandóság (43 százalék), főleg, akik használják az érintéses fizetést (63 százalék).

Az érintő kártya a belépő a mobilfizetéshez

Bár a mobilfizetés berobbanását már évek óta ígérgetik, eddig nem, vagy csak részben voltak adottak a szolgáltatás elterjedéséhez szükséges feltételek.

Ahogyan nőni fog a lakosság nyitottsága - aminek az első lépcsőfoka a bankkártyahasználat terjedése és a PayPass funkcióval való "megbarátkozás" - úgy folyamatosan egyre több lehetőség nyílik a mobilfizetési megoldásokra is"

- állapították meg a GKI Gazdaságkutató felmérésében.


A hasonló vásárlási élményt nyújtó érintős bankkártya meghonosodásával pedig nem állunk rosszul: az MNB statisztikái szerint az idei második negyedévben 99 millió darab tranzakciót bonyolítottak így, 546 milliárd forint összértékben, ami az előző év azonos időszakához képest 72 százalékos növekedést jelent. Ez a hazai elfogadói hálózatban magyar fizetési kártyákkal lebonyolított összes vásárlási tranzakció kétharmada, amíg tavaly még éppen csak meghaladták a hagyományos bankkártyás fizetési tranzakciók számát.

De mi kell hozzá, hogy mobillal fizessek?

Az országban 1,2 millió okostelefon rendelkezik az érintéses fizetéshez szükséges NFC technológiával, az elfogadóhelyek száma pedig már elérte a 87 ezret, és folyamatosan növekszik. Fontos, hogy az okostelefonnak legalább 4.4-es verziószámú Android operációs rendszerrel kell rendelkeznie, plusz szükség van egy mobiltárca alkalmazására és az abba regisztrálható Mastercard bankkártyára.

Míg sok országban az Apple Pay, Android Pay, esetleg a Samsung Pay rajtját várják, Magyarországon több csapat is előállt saját mobilfizetési megoldásával. Ezek közül volt, amit érdeklődés hiányában azóta megszüntettek a túl korai időzítés vagy a túl sok használati feltétel miatt, azonban jelenleg már négy olyan mobiltárca is elérhető, amelyeket már tízezrek használnak.

Ezek közül a Gránit Pay-t, az MKB Pay-t, a Simple by OTP-t és a K&H mobiltárcát az új generációs mobilfizetési megoldások közé soroljuk, mert egy teljesen új technológiát használnak, míg a Telenor Mobilpass a tradicionális hardveralapú, secure SIM-es megoldást használja.

A fizetési élmény tekintetében és a szolgáltatás aktiválásának a módjában is vannak eltérések az öt megoldásnál. Míg a Telenor MobilPass esetében a kijelölt Telenor üzletekben lehet teljeskörű szerződést kötni, az új generációs szolgáltatásoknál elegendő a bank alkalmazását letölteni, és ha van a banktól egy kártyánk, csak azt kell az alkalmazáson belül digitalizálni és egy percen belül fizethetünk is.

A Telenor MobilPass-nál, a Gránit Paynél és a K&H mobiltárcánál ugyanúgy működik a fizetés, mint egy érintéses kártyánál, csak 5000 forint felett kell beírni a PIN-kódot. Az MKB Pay esetében a POS terminálhoz érintés után még meg kell adni egy 6 karakteres mobil PIN-t, ami az alacsony összegű fizetéseknél is szükséges.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De mi szükség a mobilfizetésre?

Bár a pénztárca előhalászása, a bank- és törzsvásárlói kártyák végigpörgetése nem tűnik túlságosan megerőltető folyamatnak, ha ez mind helyettesíthető a telefon előkapásával - amire minden pillanatban fele vagyunk készülve - meglepően gördülékennyé válhat a fizetés menete.

A Simple by OTP megoldása az operációs rendszer által kínált képernyőfeloldási mechanizmust használja, tehát azzal a módszerrel kell feloldani a képernyőt, ha fizetni szeretnénk, amivel egyébként is belépnének a telefonba. Ha kell, akkor mintával vagy egy PIN-kód beírásával, vagy akár ujjlenyomat-olvasással. Ha pedig semmiféle képernyőfeloldó megoldást nem használunk, akkor a Simple alkalmazáshoz tartozó alapjelszót kell beírni.


Mindegy hol bankolsz, de nem mindegy milyen a telefonod

A felsorolt lehetőségek mindegyikénél, eddig az adott megoldást támogató bank ügyfelének kellett lenni ahhoz, hogy használhassuk a szolgáltatást. Szeptembertől azonban az OTP felszámolta ezt a korlátot, és megnyitotta a Simple by OTP egyérintéses fizetési funkcióját bármely bank ügyfele előtt, azzal, hogy bevezette virtuális Mastercard prepaid kártyáját, amelyet online lehet igényelni. Így gyakorlatilag bárki fizethet a mobiljával, aki rendelkezik bármilyen bankkártyával, és egy - legalább 4.4-es operációs rendszerrel rendelkező - androidos okostelefonnal.


Az OTP-nél a "nyitás" előtt is több mint 24 ezer darab bankkártyát digitalizáltak, és több mint 750 millió forint értékben vásároltak az NFC technológia segítségével. Az MKB Pay majdnem egy évvel korábban, 2016 szeptember közepe óta érhető el, azóta több ezer bankkártyát digitalizáltak a bank ügyfelei, a sikeres mobilfizetések darab száma pedig meghaladta 84 ezret, ami napi 400-500 tranzakcióval emelkedik.

Egyelőre azonban kimaradnak a mobilfizetésből, akiknek Apple telefonjuk van, ugyanis a cég külön egyeztet az üzleti feltételekről a bankokkal, és bár már elkezdte a terjeszkedést Európában is, Magyarországon még nem elérhető a szolgáltatás. Idővel azonban nem csak az Apple Pay, de az Android Pay is bejön majd az országba.

Habár az Apple Pay és a többi digitális óriás ugyanazon Mastercard technológiát használja, mint a banki mobiltárcák (felhőalapú fizetés), abban különböznek a helyi kártyakibocsátók által létrehozott és üzemeltetett tárcáktól, hogy azok egy globális igényt elégítenek ki, tehát pont ugyanazt tudják bárhol a világon. Míg egy Simple vagy egy Gránit Pay megoldás képes vagy képes lesz a helyi igényeknek megfelelő értéknövelt szolgáltatásokat építeni a mobilalkalmazásába. Azt gondolom, hogy a kétféle rendszer egymás mellett fog élni és kiegészíti egymást"

 - mondta még a Portfolio-nak Szetnics László, a Mastercard mobilfizetésekért felelős regionális üzletfejlesztési vezetője. Így, akinek nem iPhone-ja van, és szeretne a mobiljával fizetni, nem kell várnia a nemzetközi megoldásokra.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem